ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημήτρης Μπάσης στο Newsbomb.gr: «Η μουσική είναι στο DNA του λαού μας»

Δημήτρης Μπάσης στο Newsbomb.gr: «Η μουσική είναι στο DNA του λαού μας»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο Newsbomb.gr από τον τραγουδιστή που μας καθήλωσε 24 χρόνια πριν με τους Ψίθυρους Καρδιάς και συνεχίζει ακόμη να προκαλεί δέος με την φωνή του.

Ο Δημήτρης Μπάσης είναι ένας σπουδαίος καλλιτέχνης. Ερμηνευτής, τραγουδιστής που χωρίς να κάνει θόρυβο έχει φθάσει ψηλά στις συνειδήσεις του κόσμου. Η φωνή του θείο χάρισμα μα ο ίδιος δεν έγινε ποτέ ο τραγουδιστής του ενός τραγουδιού.
Ταγμένος στο να «υπηρετεί» το λαϊκό τραγούδι το κάνει με τεράστια επιτυχία 24 χρόνια τώρα.

Μιλά στο Newsbomb.gr για τον διάστημα της αποχής, λόγω της καραντίνας, πόσο έλειψε η μουσική από τον ίδιο και τον κόσμο, για το λαϊκό τραγούδι που το σύστημα το πτωχοποιεί αλλά και για τον ρόλο των ραδιοφώνων και των κοινωνικών δικτύων που διαμορφώνουν το στάτους της μουσικής στην Ελλάδα. Κάνει ιδιαίτερη μνεία στους στίχους και αναφέρει πως τα τραγούδια νικούν τον χρόνο όταν τα λόγια τους έχουν βαθιά νοήματα.

Δεν ξεχνάει τις στιγμές που τραγουδά , εικόνες δυνατές από κάτω του. Άνθρωποι να συγκινούνται και να κλαίνε από το μουσικό ταξίδι που τους προ(σ)καλεί.

Ο Δημήτρης Μπάσης είναι αναμφισβήτητα κομμάτι του μουσικού μας γίγνεσθαι τα τελευταία χρόνια και το κατόρθωμά του είναι ότι βγάζει δίσκους και δουλειές σε μια περίοδο που η δισκογραφία στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Αυτό το πείσμα του να παράξει Πολιτισμό τον δικαιώνει στις συνειδήσεις του κόσμου.

Συναυλίες μετά από πάρα πολύ καιρό, σας έλειψε αυτή η επαφή με τον κόσμο;

«Εννοείται ότι έλειψε. Ουσιαστικά με ένα πάρα πολύ μικρό διάλλειμα το καλοκαίρι του 20, 15 μήνες σχεδόν ο Πολιτισμός τα θεάματα σιώπησαν . Εμένα προσωπικά μου φάνηκε πως ήταν πολύ περισσότερο το διάστημα αυτό, σαν να ήταν 3-4 χρόνια. Ευτυχώς αυτό το καλοκαίρι δείχνει σιγά-σιγά να ανακάμπτουμε, βγαίνουμε πάλι στο φως, έχουμε πιάσει τα όργανα μας. Το καλοκαίρι οι συναυλίες για εμάς τους καλλιτέχνες είναι τρόπος ζωής, να ταξιδεύουμε με μια βαλίτσα στο χέρι και να πηγαίνουμε από πόλη σε πόλη».

Η πανδημία μας έκανε όμως να μας λείψει ο Πολιτισμός, να καταλάβουμε την αξία του;

«Η μουσική είναι μια εκτόνωση για τον κόσμο, είναι διασκέδαση. Ο κόσμος πολλές φορές σιγοτραγουδάει κάποια τραγούδια ή τα τραγουδάει έντονα γιατί θέλει πολλές φορές να διαμαρτυρηθεί, να φωνάξει, να ξεδώσει. Η μουσική έλειψε πάρα πολύ στον κόσμο».

1997, ψίθυροι καρδιάς η πρώτη ουσιαστικά επαφή με το κοινό, έχουν περάσει 24 χρόνια

«Η πρώτη μου δισκογραφική δουλειά είναι έξι μήνες πριν, τον Απρίλιο του 1997 με το δίσκο που είχε το όνομα «Η φόρα του Ανέμου» όπου από εκεί ξεχώρισαν τα «Χαμοπούλια» και τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου κυκλοφορεί το soundtrack μαζί με την τηλεοπτική σειρά «Ψίθυροι καρδιάς» το ομότιτλο τραγούδι και ουσιαστικά είναι η στιγμή που ξεκινάω να γίνομαι πολύ γρήγορα γνωστός, να κάνω την πρώτη μου πολύ μεγάλη επιτυχία. Από εκεί ξεκινάνε όλα ουσιαστικά».

Πριν το 1997;

«Το 1995 συμμετέχω σε έναν δίσκο του Σταμάτη Κραουνάκη με δύο τραγούδια και την ίδια χρονιά βγαίνει άλλο ένα soundtrack «Το τρίτο Στεφάνι» που και εκεί συμμετέχω με δύο τραγούδια. Άρα το δισκογραφικό μου ντεμπούτο γίνεται με τον Κραουνάκη που συμμετέχω σε δύο δίσκους του και δύο χρόνια μετά κάνω τις δικές μου προσωπικές δισκογραφικές δουλειές».

Έχεις αντιληφθεί πως εδώ και 24 χρόνια αποτελείς κομμάτι της μουσικής μας ταυτότητας;

«Είναι πολύ τιμητικό να σου λέει κάποιος πως είσαι κομμάτι μας στη μουσική. Το ότι κάποια τραγούδια όπως τα «Χαμοπούλια» και οι «Ψίθυροι Καρδιάς» ακούγονται 24 χρόνια μετά σημαίνει ότι έχουν αφήσει το αποτύπωμα τους στην μουσική. Δεν το έχω συνειδητοποιήσει, μόνον όταν γίνονται τέτοιες αναφορές ή όταν κάνω την ανασκόπηση μου, την αυτοκριτική μου, η οποία ήταν αρκετή μέσα στο lock-down. Πριν από 4 χρόνια έκανα μια μεγάλη συναυλία για να γιορτάσω τα 20 μου χρόνια στη μουσική και εκεί συνειδητοποίησα πως είχαν περάσει 20 χρόνια και τώρα που μιλάμε έχουν περάσει 24 χρόνια. Ο χρόνος κυλά πολύ γρήγορα. Το θέμα είναι όταν κυλά αυτός ο χρόνος να αφήνει κάτι πίσω του. Να μένουν τα τραγούδια, να γίνονται διαχρονικά, να τα διαδέχονται οι επόμενες γενιές. Αυτό είναι το όμορφο, αν μου έλεγε κάποιος τι θα ήθελες στην πορεία σου; Ή τι είναι αυτό που θεωρείς πιο σημαντικό; Πιο σημαντικό σε έναν καλλιτέχνη είναι να αφήνει πίσω του τραγούδια που είναι διαχρονικά».

Δεν είναι λίγος ο κόσμος που σε έχει χαρακτηρίσει με κάποιο τραγούδι σου. Δεν είναι τυχαίο ότι 24 χρόνια είσαι στην πρώτη γραμμή της μουσικής και συνεχίζεις αυτό το ταξίδι, παρά το γεγονός ότι έχουν αλλάξει πολύ οι εποχές και τα δεδομένα…

«Αυτή την διαδρομή που κάποιος την καταγράφει ξεχωρίζει σε αυτήν επιτυχίες που είναι αρκετές. Ωστόσο πίσω από τις επιτυχίες υπάρχει πολύς κόπος, πόνος, θυσίες. Δεν είναι μια εύκολη διαδρομή. Όχι μόνο η δική μου, του κάθε καλλιτέχνη. Όταν έγινε η επιτυχία με τους «Ψίθυρους Καρδιάς» μου είχε πει τότε ο Χρήστος Νικολόπουλος «Μπασάκι (έτσι με έλεγε) πρέπει τώρα να αποδείξεις πως δεν είσαι ο τραγουδιστής του ενός τραγουδιού». Αυτή την κουβέντα την θυμάμαι πάντα, και ήταν αυτή που με προσγείωσε απότομα. Όλη αυτή η χαρά και όλο αυτό που ζούσα εκείνη την στιγμή και ήταν η αναγωρισιμότητα που έβγαινα και χιλιάδες κόσμος τραγουδούσε μαζί μου, θα τελείωνε κάποια στιγμή. Εκεί είναι και οι δυσκολίες της διαδρομής. Ότι θέλεις συνέχεια να κάνεις τραγούδια, να κάνεις καλές συνεργασίες, να αποτυπωθεί στην συνείδηση του κόσμου ότι αυτός ο καλλιτέχνης είναι κάτι σημαντικό στο χώρο της μουσικής».

Ναι, αλλά έκανες σωστές κινήσεις καθώς και άλλοι τραγουδιστές προσπάθησαν να ξεπεράσουν το ένα τραγούδι και στην συνέχεια χάθηκαν…

« Ήμουν τυχερός, ήμουν δίπλα σε σημαντικούς ανθρώπους που με βοήθησαν να διαχειριστώ όλη αυτή την κατάσταση τότε και να υπάρξει συνέχεια. Είχα μια μουσική Παιδεία. Η οικογένεια που προέρχεσαι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο επίσης. Οπότε όλη η πορεία μου ήταν πολύ συνειδητή, όπως και οι επιλογές που έκανα. Δεν μετανιώνω για τα λάθη που έχω κάνει σε αυτή την διαδρομή γιατί αυτά τα λάθη (που δεν ήταν τραγικά) με βοηθούσαν στο να γίνω καλύτερος στο επόμενο βήμα».

Σήμερα το ελληνικό τραγούδι «πονάει»; Δεν ακούμε πλέον πολλά ωραία νέα τραγούδια…

«Τα χρόνια περνάνε, η μουσική εξελίσσεται, το λαϊκό τραγούδι (επειδή θεωρώ ότι το υπηρετώ) περνά μια δύσκολη περίοδο. Δέχεται έναν πόλεμο. Δεν τα παίζουν τόσο πολύ τα λαϊκά στα ραδιόφωνα, έχω ακούσει το συγκλονιστικό όταν πήγα να φτιάξω έναν δίσκο «Να ρωτήσουμε κάποιους παραγωγούς ραδιοφώνων πως πρέπει να φτιάξουμε τον δίσκο», το να κάνεις τραγούδια και να μη το παίζουν τα ραδιόφωνα είναι τραγικό. Σε αυτά τα νέα τραγούδια που βγαίνουν και θες να ακουστούν στα ραδιόφωνα, γιατί το ραδιόφωνο είναι αυτό που συμβάλει στην επιτυχία ενός τραγουδιού, το λαϊκό τραγούδι δεν έχει την θέση που του πρέπει. Ειδικά σε έναν λαό, σε μια χώρα που τα λαϊκά τραγούδια και το μπουζούκι ως όργανο έχουν πολύ βαθιές ρίζες».

Τα social media δεν διαμορφώνουν ένα στάτους;

«Θεωρώ ότι είναι συνδυαστικό μείγμα τα social με το ραδιόφωνο και δίνω προβάδισμα στο ραδιόφωνο. Δεν νομίζω να υπάρχει ένα τραγούδι να βγαίνει στα κοινωνικά δίκτυα να έχει 1 εκατ. Views και να μην παίζεται στα ραδιόφωνα. Δεν ξέρω ποιος οδηγεί το άρμα. Το ραδιόφωνο είναι αυτό που παρασύρει τα social ή τα social το ραδιόφωνο;».

Έχουν χαθεί οι ωραίοι στίχοι από τα νέα τραγούδια;

«Ναι, έχουν χαθεί. Εγώ προσωπικά δίνω μεγάλη βαρύτητα στον στίχο. Δίνω ένα προβάδισμα στον στίχο. Πρέπει να είναι πολύ καλός ο στίχος γιατί αυτός είναι που το βάζει σε μια κατηγορία το τραγούδι».

Δισκογραφία υπάρχει στην Ελλάδα;

«Δεν υπάρχει πλέον ο μηχανισμός της δισκογραφίας, τελείωσε. Ο μηχανισμός που υπήρχε στα χρόνια τα δικά μου, όταν έβγαινα εγώ και έλεγαν, «Η δισκογραφική εταιρεία έχει τον Δημήτρη Μπάση και θα «χτίσουμε» έναν νέο τραγουδιστή, παίρνουμε τον Νικολόπουλο να γράψει τα τραγούδια του, παίρνουμε τον επόμενο συνθέτη για να γράψει τον επόμενο δίσκο του Δημήτρη Μπάση, αυτό πλέον δεν υπάρχει. Η βιομηχανία της δισκογραφίας, «χτίζω», «οραματίζομαι» και «εκτελώ».

Θα κάνεις live όλο το καλοκαίρι;

«Η περιοδεία μας θα πάει έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Αυτό το καλοκαίρι θα έχει πολλές συναυλίες. Παίζω σε τρία διαφορετικά projects. Οι δικές μου συναυλίες και το προσωπικό μου ρεπερτόριο, μια παράσταση για το 1821, για τα τραγούδια που γράφτηκαν αφιερωμένα για το 1821 από την Ρίτα Αντωνοπούλου και Σόλωνα Τσούνη και κάποιες συναυλίες με την λαϊκή ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης σε κάποιες πόλεις ανά την Ελλάδα. Όλα αυτά κάνουν ένα δυνατό καλοκαίρι που ελπίζω να αποτελέσουν έναν καλό οιωνό για τον χειμώνα που έρχεται.

Για Χειμώνα κάτι συζητάω αλλά δεν είναι ανακοινώσιμο ακόμη, είμαστε λίγο συγκρατημένοι γιατί θέλουμε να δούμε πως θα εξελιχθούν τα μέτρα για τους χειμερινούς χώρους».

Τέλος, ο κόσμος περνάει περίεργα, η μουσική είναι «φάρμακο»;

«Η μουσική είναι παυσίπονο. Δεν θα ξεχάσω το εξής, έρχεται κάποιος πολύ διάσημος καρδιολόγος με θαυμασμό να μου πει για τα τραγούδια μου και του αποκρίνομαι, εσείς που σώζεται ζωές θαυμάζετε εμένα και μου απαντά, εγώ χειρουργώ και ακούω κλασσική μουσική δεν μπορώ να χειρουργήσω χωρίς και όταν η εγχείρηση είναι επιτυχημένη και τελειώσει ακούω τα δικά σου τραγούδια.

Η μουσική είναι εκτόνωση, είναι φάρμακο.

Ήρθα από Αυστραλία από περιοδεία πριν λίγο καιρό. Σε κάποια τραγούδια έβλεπα ανθρώπους κάτω να κλαίνε και μου έκανε τρομερή εντύπωση. «Σαν απόκληρος γυρίζω» ήταν το τραγούδι που το άκουγε και έκλαιγε ένας άνθρωπος και τον ρωτώ μετά, τι σε έκανε να συγκινηθείς τόσο; Ήταν το αγαπημένο του πατέρα του, μου αποκρίθηκε και το τραγούδι τον ταξίδεψε σε αυτόν και στην Ελλάδα. Αυτό είναι μουσική. Σε «χτυπάει» μέσα στην ψυχή, σε «Χτυπάει» στο DNA σου, σε συγκινεί, σε κάνει να κλάψεις, να χαρείς, να γελάσεις».

Σταθμοί καλοκαιρινής περιοδείας

30/7: Ορεστιάδα, Θερινό Θέατρο, «ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΗ» Το ‘21 μέσα από τo έντεχνo τραγούδι//ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ – ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ -αφήγηση ΣΟΛΩΝ ΤΣΟΥΝΗΣ

1/8: Καρπενήσι

3/8: Πύργος, Επάρχειο // Τιμητική εκδήλωση για τον Γιάννη Τζουανόπουλο

6/8: Κύπρος, Κίτι Λάρνακας

7/8: Δωδώνη Ιωαννίνων, Πηγές Αχέροντα

18/8: Σάμος, Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου

22/8: Ζάκυνθος, Ανοικτό Θέατρο, Μαζί με την Ορχήστρα Νέων Ζακύνθου

23/8: Πειραιάς, Βεάκειο θέατρο, Μαζί με τη Λαϊκή́ Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης"

30/8: Μακρινίτσα-Πήλιο, πραύλιος χώρος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρινίτσας, Μαζί με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας

4/9: Φίλιπποι Καβάλας, Αρχαίο Θέατρο, Μαζί με τη Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης"

5/9: Φίλιπποι Καβάλας, Αρχαίο Θέατρο, Μαζί με τη Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης"

7/9: Συκιές Θεσσαλονίκης, Ανοιχτό Θέατρο, Μαζί με τη Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης"

9/9: Αθήνα, Φεστιβαλ Κολωνού, Μαζί με τη Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης"

10/9: Ραφήνα, Πάρκο Καραμανλή

14/9: Πεύκη, «ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΗ» Το ‘21 μέσα από τo έντεχνo τραγούδι//ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ – ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ -αφήγηση ΣΟΛΩΝ ΤΣΟΥΝΗΣ

17/9: Ταμασσός - Κύπρος, Μητρόπολη Ταμασσ ού, "200 Χρόνια Παλιγγενεσία"

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.