ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέντε βιβλία που θα σε ταξιδέψουν μέσα από τις σελίδες τους

βιβλία που σε ταξιδεύουν
Για όσους λατρεύουν τα λογοτεχνικά ταξίδια

Από την Άνδρο μέχρι την Ταϊτή, πέντε βιβλία γεμάτα εικόνες, χρώματα και εμπειρίες.

Για όλους εσάς τους αναγνώστες που αγαπάτε τα βιβλία αλλά και τα ταξίδια, επιλέξαμε πέντε κλασικά και πιο σύγχρονα βιβλία της ελληνικής και ξένης λογοτεχνία που θα σας «ταξιδέψουν» σε μέρη κοντινά, μακρινά, εξωτικά. Και χωρίς καν να... κουνηθείτε από τον καναπέ ή την ξαπλώστρα!

Μικρά Αγγλία, Ιωάννα Καρυστιάνη (εκδόσεις Καστανιώτη)

H ιστορία διαθέτει ναυτικό φυλλάδιο και ταξιδεύει επί μία εικοσαετία μεταφέροντας θαλασσοφαγωμένους άντρες και θαλασσοφαγωμένες γυναίκες στους μεγάλους ή ασήμαντους πλόες της ζωής, από τη Σουραμπάγια στα βυσσινοχώραφα της Άνδρου, από τα τζενεραλάδικα και τα υπερωκεάνια στη χρυσαφένια αμμουδιά του Nειμποριού και στις ασκήσεις μελαγχολίας μιας παρέας κοριτσιών, από ένα ντοματοπίλαφο στο Mπουένος Άιρες στις πιστές λαρδομούνες που κρέμονται από το στόμα της Mούραινας κι από τις συμμαχικές νηοπομπές κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου στη Pίβα και στο λευκό διώροφο των Σαλταφέρων με το τσιγκούνικο ταβάνι, που σαν απλωμένο τουλπάνι έσταζε τους ήχους τού απάνω σπιτιού και μαζί τους ήχους του έρωτα στο πανομοιότυπο κάτω σπίτι, είκοσι τέσσερις λεπτές κυπαρισσοσανίδες που ρήμαξαν ζωές.

Το βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη κυκλοφόρησε το 1997 κι αμέσως αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό. Απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 1998, ενώ έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί στην Αγγλία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λιθουανία και στις ΗΠΑ. Επίσης, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία του Παντελή Βούλγαρη.

Έγκλημα στον Νείλο, Αγκάθα Κρίστι (εκδόσεις Ψυχογιός)

Το πιο εξωτικό μυθιστόρημα της Άγκαθα Κρίστι κι ένα από τα πιο συναρπαστικά έργα που έγραψε ποτέ, το οποίο μεταξέρθηκε ξανά στον κινηματογράφο με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Κένεθ Μπράνα.

Τελικά, τα γεγονότα που δεν ταιριάζουν είναι τα πιο σημαντικά. Η ειδυλλιακή ατμόσφαιρα μιας κρουαζιέρας στον Νείλο καταστρέφεται με ανατριχιαστικό τρόπο όταν η Λινέτ Ρίτζγουεϊ βρίσκεται πυροβολημένη στο κεφάλι. Ήταν νέα, όμορφη, μια κοπέλα που είχε τα πάντα – ώσπου έχασε τη ζωή της.

Ο Ηρακλής Πουαρό θυμάται αυτομάτως το ξέσπασμα μιας συνεπιβάτιδάς του νωρίτερα: «Θέλω να κολλήσω το αγαπημένο μου πιστολάκι στο κεφάλι της και να τραβήξω απλώς τη σκανδάλη». Είναι δυνατόν όμως η λύση του μυστηρίου να είναι τόσο απλή;

Νόα Νόα. Ταξίδι στις Νότιες Θάλασσες, Πολ Γκωγκέν (εκδόσεις Στοχαστής)

Νόα Νόα σημαίνει άρωμα στη γλώσσα των Μαορί. Ο Γκωγκέν μάς ταξιδεύει στις νότιες θάλασσες, στην Ταϊτή, χαρίζοντάς μας αυτή τη φορά την απόλαυση, με τις λέξεις, κι όχι με τα χρώματα.

«Προχωρούσαμε γυμνοί και οι δύο με τα ρούχα μας χωμένα στη ζώνη μας και το τσεκούρι στα χέρια διασχίζοντας αμέτρητες φορές το ποτάμι για να ακολουθήσουμε ένα τμήμα του μονοπατιού που ο σύντροφός μου λες και το έβρισκε από την οσμή του, αφού ήταν εντελώς σκεπασμένο από τη βλάστηση και σχεδόν αόρατο. Η απόλυτη σιωπή έσπαζε μόνο από τον ήχο του νερού που χτυπούσε στα βράχια και που ήταν το ίδιο μονότονος με τη σιωπή. Ήμασταν δυο, δυο φίλοι. Εκείνος ένας νεότατος άνδρας και εγώ σχεδόν γέρος, στην ψυχή και στο σώμα, γερασμένος από τα βίτσια του πολιτισμού, από τις χαμένες ψευδαισθήσεις. Το ευλύγιστο ζωώδες σώμα του έπαιρνε χαριτωμένα σχήματα. Περπατούσε μπροστά μου ερμαφρόδιτος.

Όλη αυτή η νεανικότητα, αυτή η τέλεια αρμονία με τη φύση που μας περιέβαλλε ανέδιδε μιαν ομορφιά, ένα άρωμα (νόα νόα) που μάγευε την ψυχή μου του καλλιτέχνη».

Και στα αλήθεια όλα αυτά τα αρώματα, (νόα νόα), οι παράξενοι άνθρωποι και η οργιαστική φύση, αποτυπώθηκαν με μοναδική ευαισθησία στους υπέροχους πίνακες του Πωλ Γκωγκέν, χαρίζοντάς μας κάθε φορά που τους κοιτάζουμε, ένα δωρεάν απολαυστικό ταξίδι στις νότιες θάλασσες, στην Ταϊτή. Εκείνο που είναι το καινούριο σ' αυτό το βιβλίο είναι η άγνωστη πλευρά του καλλιτέχνη, η συγγραφική του δράση και ικανότητα αφήγησης. Σταλμένος τυπικά σε καλλιτεχνική αποστολή από τη γαλλική κυβέρνηση, καταγράφει με την πέννα τώρα, κι όχι με το πινέλο, όσα έζησε και απόλαυσε, στην μαγευτική και εξωτική Ταϊτή.

Ανάμεσα στα Δάση και τα Νερά, Πάρτικ Λη Φέρμορ (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ, σε ηλικία 18 ετών, το 1933, αντί να ακολουθήσει τη στρατιωτική σταδιοδρομία για την οποία τον προόριζαν, περνάει τη Μάγχη και ξεκινάει να διασχίσει την Ευρώπη με τα πόδια: προορισμός του η Κωνσταντινούπολη. Υποκινημένος από την ασίγαστη περιέργειά του για τον κόσμο, θα πραγματοποιήσει αυτό το μυθικό κατόρθωμα, περνώντας από δοκιμασίες και περιπέτειες.

Το βιβλίο αυτό είναι το δεύτερο μέρος του συναρπαστικού χρονικού του νεανικού ταξιδιού του Πάτρικ Λη Φέρμορ και καλύπτει τη διαδρομή του από τη Βουδαπέστη ως τις Σιδηρές Πύλες του Δούναβη.

Ανεμόεσσα, Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλούμπη, (εκδόσεις Αλεξάνδρεια)

Το βιβλίο αυτό είναι ένα μικρό αφιέρωμα στη γοητευτική Πράγα. Την πόλη που σου επιτρέπει να ονειρεύεσαι, να δοκιμάζεις, να δημιουργείς. Την πόλη που ευτύχησε να μην έχει υποστεί ούτε φυσικές καταστροφές, μα ούτε και τον ανθρώπινο παραλογισμό που οδηγεί στην ισοπέδωση των ίδιων των δημιουργημάτων του.

Είναι ένα αφιέρωμα στην πόλη που επιλέξαμε να ζούμε κι όπου η καθημερινότητα μοιάζει με συνεχή περιπλάνηση στην ιστορία της Ευρώπης. Είναι το δικό μας ευχαριστώ για τα όμορφα χρόνια που μας χαρίζει. Επτά διηγήματα γεμάτα στιγμές της Πράγας, άλλες πραγματικές κι άλλες φανταστικές, που συνοδεύονται με αντίστοιχες φωτογραφίες από τα οικόσημα που στολίζουν τα κτίρια της πόλης και υπογράφουν την ομορφιά της.


Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.