ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Απονομή του βραβείου Τέρνερ

Απονομή του βραβείου Τέρνερ
Η σκωτσέζα καλλιτέχνιδα Σούζαν Φίλιπζ κατέκτησε σήμερα το βραβείο εικαστικών τεχνών Τέρνερ, που απονέμεται κάθε χρόνο...

Η σκωτσέζα καλλιτέχνιδα Σούζαν Φίλιπζ κατέκτησε σήμερα το βραβείο εικαστικών τεχνών Τέρνερ, που απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν σύγχρονο βρετανό καλλιτέχνη, για μία δημιουργία της που ανασυνθέτει ένα παλαιό παραδοσιακό σκωτσέζικο τραγούδι.

Η Φίλιπζ, που έχει γεννηθεί στη Γλασκώβη, αλλά σήμερα ζει στο Βερολίνο, βραβεύθηκε για το έργο της «Lowlands», όπως ονομάζεται η περιοχή της νοτίου Σκωτίας. Η καλλιτέχνιδα στο έργο της ερμηνεύει ένα τραγούδι του 16ου αιώνα για κάποιον ναυτικό που χάθηκε στη θάλασσα σε τρεις διαφορετικές παραλλαγές, κάτω από τρεις γέφυρες του ποταμού Κλάιντ στη Γλασκώβη. Το τραγούδι με αυτές τις συνθήκες και το κλίμα της εκτέλεσης παίρνει έναν ιδιαίτερα νοσταλγικό τόνο.

Το βραβείο, που ανακοινώθηκε απόψε από το μουσείο Tate Britain στο Λονδίνο, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 25.000 λιρών (30.000 ευρώ) για τον νικητή, που επιλέγεται ανάμεσα σε τέσσερις διεκδικητές.

Μεταξύ των υποψηφίων ήταν και ο Ντέξτερ Ντάλγουντ, του οποίου οι πίνακες εμπνέονται από γεγονότα της επικαιρότητας-όπως ο «Λευκή Σημαία 2000» για τους πεσόντες στον πόλεμο του Ιράκ-η ισπανικής καταγωγής καλλιτέχνιδα Άντζελα ντε λα Κρουζ και τα συσπασμένα μεγάλα μονόχρωμα έργα της και η κολεκτίβα Ότολιθ, που εργάζεται πάνω σε πολλές τεχνικές, όπως το βίντεο.

Το βραβείο Τέρνερ, που έχει θεσπισθεί από το 1984 για να επιβραβεύει έναν καλλιτέχνη ηλικίας μικρότερης των 50 ετών, έχει ξεσηκώσει στο παρελθόν μεγάλο ορυμαγδό κριτικών για τις επιλογές των κριτών, όπως το 1999 για την βράβευση της Τρέισι Έιμιν για το έργο της «Το κρεβάτι μου», που εξέθετε το κρεβάτι με τα ξέστρωτα σεντόνια της συνεύρεσής της με τους εραστές της.