ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αυτά είναι τα 5 καλύτερα ψυχολογικά θρίλερ όλων των εποχών!

Τζακ Νίκολσον
Ο Τζακ Νίκολσον στη Λάμψη του Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Έτσι όπως τα ψήφισαν οι αναγνώστες του Ranker.

Τα ψυχολογικά θρίλερ είναι από τα πλέον αγαπημένα κινηματογραφικά είδη με εκατομμύρια φαν σε όλο τον κόσμο. Από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ μέχρι τις κινηματογραφικές μεταφορές του Στίβεν Κινγκ, το σινεμά έχει να παρουσιάσει ταινίες-διαμαντάκια ικανές να παίξουν με το μυαλό μας, να διεγείρουν τη φαντασία μας και να θέσουν τις αισθήσεις μας σε απόλυτο συναγερμό!

Η συνταγή για ένα καλό ψυχολογικό θρίλερ είναι λίγο-πολύ γνωστή. Αγωνία, μυστήριο, ένταση, σασπένς. Με όποια σειρά κι αν τα βάλετε, ένα είναι το σίγουρο. Μια καλή ταινία ψυχολογικού θρίλερ όχι μόνο θα σας κόψει την ανάσα και θα σας καθηλώσει μέχρι το τελευταίο λεπτό, αλλά θα σας κάνει να κουβαλάτε τον τρόμο ακόμα και αρκετές μέρες μετά την προβολή της.

Η μεγάλη οθόνη έχει να μας παρουσιάσει μια πληθώρα ταινιών ψυχολογικού τρόμου, για το λόγο αυτό το ranker επιχείρησε να φτιάξει μια λίστα με τα καλύτερα ψυχολογικά θρίλερ στην ιστορία του σινεμά, ζητώντας από τους αναγνώστες του να ψηφίσουν τα αγαπημένα τους. Το κοινό λοιπόν αποφάσισε και εμείς σας παρουσιάζουμε την πρώτη καλύτερη πεντάδα που κόβει την ανάσα, έχοντας όμως και μία ένσταση...

5. Misery

Η ταινία του 1990 είναι για πολλούς το συνώνυμο του ψυχολογικού τρόμου. Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Στίβεν Κινγκ με πρωταγωνιστές τους Τζέιμς Κάαν, Κάθι Μπέιτς, Λορίν Μπακόλ. Το γεμάτο σασπένς φιλμ χάρισε στην Μπέιτς το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της ψυχοπαθούς νοσοκόμας μανιακής θαυμάστριας ενός συγγραφέα. Δικαίως μέχρι σήμερα, η νοσοκόμα Annie Wilkes θεωρείται από τους πιο τρομακτικούς γυναικείους χαρακτήρες του σινεμά.

4. To Νησί των Καταραμένων (Shutter Island)

Το 2010 ο Μάρτιν Σκορσέζε μάς έδωσε ένα από τα καλύτερα νεο-νουάρ ψυχολογικά θρίλερ. Και αυτή η ταινία είναι βασισμένη σε βιβλίο και συγκεκριμένα στην ομώνυμη νουβέλα του Ντένις Λεχέιν. Ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο πρωταγωνιστεί στον ρόλο του αστυνόμου Έντουαρντ «Τέντυ» Ντάνιελς, ο οποίος κάνει έρευνα για να διελευκάνει έναν φόνο σε ψυχιατρική κλινική στο Νησί των Καταραμένων. Ωστόσο, τα ανησυχητικά οράματά του βάζουν σε κίνδυνο την έρευνα...

3. Η Λάμψη (The Shining)

Ο Στάνλεϊ Κούμπρικ το 1980 μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το ομώνυμο βιβλίο του Στίβεν Κινγκ. Αν και η ταινία θεωρείται από τις καλύτερες του είδους, ο συγγραφέας δεν έδειξε την ίδια εκτίμηση. Αντίθετα ο Κινγκ από την πρώτη στιγμή δήλωσε δημόσια την απέχθειά του για το τελικό αποτέλεσμα, κατηγορώντας ανοιχτά τον Κιούμπρικ. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Τζακ Νίκολσον στον ρόλο του Τζακ Τόρανς αφήνοντας εποχή με την ερμηνεία του, Σέλεϊ Ντιβάλ και Ντάνι Λόιντ.

2. Η Έκτη Αίσθηση (The Sixth Sense)

Το 1999 Η Έκτη Αίσθηση μάς χάρισε ένα από τα πιο σοκαριστικά και ανατρεπτικά φινάλε που έχουμε δει ποτέ στη μεγάλη οθόνη! Κοινό και κριτικοί συμφωνούσαν σε όλα: στις εξαιρετικές ερμηνείες του μικρού -τότε- Χάλεϊ Τζόελ Όσμεντ και του Μπρους Γουίλις, στο σενάριο και στο φινάλε. Η ταινία διηγείται την ιστορία του Κόουλ Σίαρ, ένα μοναχικό αγόρι που έχει την ικανότητα να βλέπει τους νεκρούς και του παιδοψυχολόγου Μάλκολμ Κρόου, ο οποίος αναλαμβάνει να τον βοηθήσει. Το φιλμ γνώρισε τεράστια τεράστια εισπρακτική επιτυχία αποφέροντας 672,8 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και έλαβε έξι υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Β' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Τόνι Κολέτ και Β' Ανδρικού Ρόλου για τον Χάλεϊ Τζόελ Όσμεντ.

1. Η Σιωπή των Αμνών (The Silence of the Lamps)

«Ο μόνος τρόπος για να σταματήσεις έναν δολοφόνο, είναι να μπεις στο μυαλό ενός τρελού». Ταινία σταθμός στην ιστορία του σινεμά, χαρίζοντας παράλληλα στον αξεπέραστο Άντονι Χόπκινς το Όσκαρ Α' Ανδρικού για τον ρόλο του Χάνιμπαλ Λέκτερ. Ρόλος ζωής όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο ηθοποιός και θα συμφωνήσουμε απόλυτα καθώς Χόπκινς ως Δρ. Χάνιμπαλ Λέκτερ κατάφερε να παίξει με το μυαλό όλων μας. Πρέπει να σημειωθεί ότι η εμφάνισή του στην ταινία διαρκεί μόλις 16 λεπτά και παραμένει ο μικρότερος Α΄Ρόλος στην ιστορία των Όσκαρ, που κέρδισε το βραβείο. Η ταινία κυκλοφόρησε το 1991 και έχει βασιστεί στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τόμας Χάρις. Συνολικά απέσπασε πέντε Όσκαρ και απέφερε πάνω από 270 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Στον ρόλο της Κλαρίς Στάρλινγκ πρωταγωνιστεί η Τζόντι Φόστερ.

H δική μας ένσταση στην παραπάνω λίστα έχει να κάνει με την ηχηρή απουσία μιας από τις καλύτερες ταινίες ψυχολογικού τρόμου όλων των εποχών, από τον «βασιλιά» του είδους! Ο λόγος φυσικά για το θρυλικό Ψυχώ (Psycho) του Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Η σκηνοθετική ευφυία του Χίτσκοκ αφαίρεσε από την ταινία κάθε σκηνή ωμής βίας, και παρουσίασε στον θεατή μόνο τις σκηνές που προκαλούν τον απόλυτο τρόμο. Το 2006 ψηφίστηκε από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου του Σικάγου ως η πιο τρομακτική ταινία όλων των εποχών. Παράλληλα, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τη συμπεριέλαβε σε πολλές από τις λίστες με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Ο Νόρμαν Μπέητς (Άντονι Πέρκινς) έλαβε τη δεύτερη θέση στη λίστα με τους 50 διαβολικούς χαρακτήρες όλων των εποχών. Η σκηνή στο ντους με την Τζάνετ Λι, θεωρείται η θρυλικότερη σκηνή στον κινηματογράφο.

Για την ιστορία, η εν λόγω ταινία βρίσκεται στην έκτη θέση της λίστας του Ranker.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.