ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέντε ταινίες και σειρές που πρέπει να δεις... αν σου άρεσε το Squid Game του Netflix

The Hunger Games
Αν σου άρεσε το Squid Game τότε σίγουρα δεν πρέπει να χάσεις το Battle Royale

Το Squid Game του Netflix ακολούθησε τη γνωστή συνταγή με θανάσιμα παιχνίδια επιβίωσης και πέτυχε.

Το Squid Game είναι και επίσημα η πιο δημοφιλής σειρά στην ιστορία του Netflix. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της συνδρομητικής πλατφόρμας, τις πρώτες 25 ημέρες από την κυκλοφορία της, 111 εκατομμύρια συνδρομητές παγκοσμίως έχουν παρακολουθήσει δύο λεπτά από τη νέα νοτιοκορεάτικη δυστοπική σειρά με τα θανάσιμα παραδοσιακά κορεάτικα παιχνίδια που έχει προκαλέσει φρενίτιδα στο διαδίκτυο.

Αν έχεις δει και τα εννιά επεισόδια της σειράς και είσαι ένας από αυτούς που έχει «κολλήσει» με το Παιχνίδι του Καλαμαριού, τότε σίγουρα θα απολαύσεις δεόντως τις πέντε δυστοπικές σειρές και ταινίες επιβίωσης και ψυχολογικού τρόμου, που έχουμε διαλέξει για εσένα.

Battle Royale

Πριν από 21 χρόνια, μια ταινία από την μακρινή Ιαπωνία με τον τίτλο Battle Royale, κάνει πάταγο και προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις για τη βίαιη και ωμή θεματολογία της. Το φιλμ βασίστηκε στο βιβλίο στο ομώνυμο βιβλίο του Takami Koushun και ακολουθεί μια τάξη παραβατικών εφήβων που κοιμίζεται με αέριο, απάγεται και μεταφέρεται σε ένα ερημωμένο νησί. Εκεί περνούν στο λαιμό των νεαρών ένα μεταλλικό κολάρο και με τρόμο διαπιστώνουν πως πίσω από όλα κρύβεται ο Κιτάνο και η κυβέρνηση για την εφαρμογή του νόμου BR. Ο νόμος προβλέπει (καθαρά για λόγους εκφοβισμού) την τυχαία επιλογή με κλήρωση μιας τάξης το χρόνο, η οποία μεταφέρεται στο απομονωμένο νησί όπου διοργανώνεται μια μορφή παιχνιδιού (πιο επικίνδυνη από το Squid Game) με σκοπό οι μαθητές μέσα σε τρεις μέρες να αλληλοεξοντωθούν μέχρι να μείνει μόνος ένας ζωντανός. Το κολάρο που έχουν στο λαιμός τους θα ανατιναχτεί αυτόματα σε περίπτωση που προσπαθήσουν να το βγάλουν, να διαφύγουν ή έχουν μείνει ζωντανοί μέχρι το τέλος της τρίτης ημέρας. Στον καθένα μάλιστα δίνεται και ένας σάκος που περιέχει τρόφιμα, νερό, καθώς και ένα τυχαίο όπλο ή αντικείμενο, ακόμη και...αστεράκια των νίντζα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Battle Royal αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Ιαπωνίας και είναι μία από τις αγαπημένες του Κουέντιν Ταραντίνο.

Alice In Borderland

Η σειρά του Netflix βασίζεται στο ομώνυμο manga του Haro Aso, που γράφτηκε το 2014. Πρόκειται για ακόμα μια δυστοπική σειρά της γνωστής πλατφόρμας που έκανε θραύση από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε.

Στο αγωνιώδες αυτό escape room στην κυριολεξία ζωής και θανάτου, ο θεατής ακολουθεί μια παρέα τριών νέων εγκληματιών που εγκλωβίζονται σε ένα παιχνίδι επιβίωσης σε ένα έρημο Τόκιο και πρέπει να φέρουν εις πέρας διάφορα επικίνδυνα και σαδιστικά παιχνίδια για να ζήσουν. Κάθε αποστολή που ολοκληρώνεται με επιτυχία τους χαρίζει ημέρες ζωής. Ωστόσο αν αποτύχουν τότε το παιχνίδι τούς σκοτώνει αυτόματα.

Στην επίσημη σύνοψη αναφέρεται: «Ο Arisu —ένας νωθρός, άνεργος νέος, πωρωμένος με τα βιντεοπαιχνίδια— βρίσκεται ξαφνικά σε ένα παράξενο, έρημο Τόκιο, στο οποίο ο ίδιος και οι φίλοι του πρέπει να διαγωνίζονται σε επικίνδυνα παιχνίδια για να επιβιώσουν. Σε αυτόν τον παράξενο κόσμο, ο Arisu γνωρίζει την Usagi, μια νεαρή κοπέλα που έρχεται αντιμέτωπη με τα παιχνίδια μόνη της. Μαζί, αναλαμβάνουν να ξετυλίγουν το ένα μυστήριο μετά το άλλο, ρισκάροντας τη ζωή τους και αντιμετωπίζοντας ό,τι σημαίνει ζωή».

The Hunger Games

H σειρά δυστοπικών ταινιών περιπέτειας, The Hunger Games (Αγώνες Πείνας) βασίζεται στην ομώνυμη τριλογία βιβλίων της Σούζαν Κόλινς. Είκοσι τέσσερα παιδιά αλληλοσκοτώνονται σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.

Η υπόθεση έχει ως εξής: Σε ένα μελλοντικό δυστοπικό κόσμο, το ολοκληρωτικό έθνος Panem χωρίζεται σε 12 συνοικίες και στο Καπιτώλιο. Κάθε χρόνο δύο νέοι εκπρόσωποι από κάθε περιοχή, ένα αγόρι και ένα κορίτσι ηλικίας από 12 μέχρι 18 ετών, επιλέγονται τυχαία για να συμμετάσχουν στους Αγώνες Πείνας και να πολεμήσουν μέχρι θανάτου ζωντανά στην τηλεόραση.

Για την δεκαεξάχρονη Κάτνις Έβερντιν, που ζει μόνη μαζί με τη μητέρα και τη μικρότερη αδερφή της, η απόφαση της να πάρει εθελοντικά τη θέση της αδερφής της στους Αγώνες δεν διαφέρει και πολύ από μια θανατική ποινή. Όμως η Κάτνις έχει φτάσει κι άλλη φορά κοντά στο θάνατο -και η επιβίωση είναι δεύτερη φύση για εκείνη. Χωρίς να το επιδιώκει πραγματικά, διεκδικεί σοβαρά τη νίκη. Αλλά για να νικήσει, θα πρέπει να αρχίσει να κάνει επιλογές που φέρνουν σε σύγκρουση την επιβίωση με την ανθρωπιά και την αγάπη με τον έρωτα.

Circle


Αμερικανική ταινία του 2015 που ακροβατεί ανάμεσα στην επιστημονική φαντασία και το ψυχολογικό θρίλερ. Σε αυτή, 50 άγνωστοι μεταξύ τους, πέφτουν θύματα απαγωγής και ξυπνούν αιχμάλωτοι σε ένα σκοτεινό δωμάτιο προηγμένης τεχνολογίας αντιμετωπίζοντας τις επικείμενες εκτελέσεις τους.

Οι αιχμάλωτοι βρίσκονται σε δύο ομόκεντρους κύκλους γύρω από έναν γιγαντιαίο ζοφερό μαύρο θόλο. Γρήγορα διαπιστώνουν ότι ένας από αυτούς σκοτώνεται κάθε δύο λεπτά ή όταν προσπαθούν να φύγουν. Όταν συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να ελέγξουν ποιο άτομο επιλέγεται να πεθάνει, εμφανίζονται κλίκες με βάση τις προσωπικές αξίες. Αν και σχετικά άγνωστη ταινία, κατάφερε να βρει φανατικούς οπαδούς όταν κυκλοφόρησε στο Netflix.

Η ταινία άντλησε έμπνευση από το 12 Angry Men του 1957.

3%

Πρόκειται για μια βραζιλιάνικη δυστοπική θρίλερ σειρά και την πρώτη πρωτότυπη παραγωγή του Netflix στην πορτογαλική γλώσσα. Η πρώτη σεζόν κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2016 και η τέταρτη τον Αύγουστο του 2020. Η σειρά έχει λάβει θετικές κριτικές και για τις τέσσερις σεζόν, με βαθμολογία που ξεπερνά το 85% στο Rotten Tomatoes.

Όσον αφορά την υπόθεση, αναφέρεται: Στο μακρινό μέλλον, ο κόσμος έχει χωριστεί σε δύο πλευρές: στους φτωχούς οι οποίοι ζουν στην υποανάπτυκτη Ενδοχώρα, και στους πλούσιους οι οποίοι ζουν σε ένα παραδεισένιο νησί, την Υπεράκτια Χώρα στο οποίο παρέχονται όλες οι ανέσεις και που οι κάτοικοί του απολαμβάνουν μία άριστη ποιότητα ζωής. Κάθε χρόνο, υποψήφιοι από την Ενδοχώρα οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 20ό έτος της ηλικίας τους, έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν για μία φορά, σε μία σειρά δοκιμασιών που ονομάζεται Διαδικασία, διεκδικώντας μία θέση στο επίλεκτο 3% το οποίο θα καταφέρει να μεταβεί στην Υπεράκτια και να σωθεί από την εξαθλιωμένη ζωή της Ενδοχώρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.