ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιώργος Κατσαρός: Η ηλικία, η καριέρα και τα επιτεύγματα του μεγάλου μουσικοσυνθέτη

Γιώργος Κατσαρός
Ο Γιώργος Κατσαρός
Mega

Γιώργος Κατσαρός: Ένας από τους σπουδαιότερους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας επανέρχεται στην επικαιρότητα.

Μέσα από την εκπομπή «Σπίτι με το Mega», που προβλήθηκε το βράδυ του Σαββάτου (15.01), ο σπουδαίος Γιώργος Κατσαρός επανήλθε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες.

Ο πασίγνωστος μουσικοσυνθέτης και βιρτουόζος του σαξοφώνου έχει καταγράψει μια μεγάλη διαδρομή, δημιουργώντας τη μουσική για τις περισσότερες από τις αγαπημένες ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Γιώργος Κατσαρός: Η ζωή και η καριέρα του

Ο Γιώργος Κατσαρός είναι Έλληνας συνθέτης, μαέστρος και δεξιοτέχνης του σαξόφωνου με διεθνή καριέρα. Διετέλεσε Διευθυντής της ορχήστρας του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας κατά τη Στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα (1967 - 1974).

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 7 Μαρτίου του 1934. Φοίτησε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και είναι απόφοιτος του Ελληνικού Ωδείου. Πάμπολλες συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί από το 1959 που πρωτοξεκίνησε στο θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση καθώς και σε πολλούς μουσικούς δίσκους.

Ο Γιώργος Κατσαρός παντρεύτηκε το 1969 και με τη σύζυγό του Μιρέλλα απέκτησαν δύο παιδιά, τον αθλητικογράφο Αντώνη Κατσαρό και τον σκηνοθέτη Αλέξανδρο Κατσαρό.

Το 2016 η σύζυγός του έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, σκορπίζοντας θλίψη στην οικογένεια.

Ο Γιώργος Κατσαρός είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, της Ένωσης Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδος και του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Έχει δώσει πολλές συναυλίες στο εξωτερικό, όπως στην πρώην Σοβιετική Ένωση, την Αλβανία, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία κ.α. Έχει συμμετάσχει σε ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους καλλιτέχνες όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Ρένα Βλαχοπούλου, η Νάνα Μούσχουρη, η Βίκυ Μοσχολιού, η Μαρινέλλα, ο Γιάννης Πάριος κ.α. Ακόμη έχει συνεργαστεί με άλλους συνθέτες όπως ο Μίμης Πλέσσας.

Έχει τιμηθεί με το Β΄ Βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Σόποτ της Πολωνίας και Βρυξελλών (1965), το Γ΄ Βραβείο στο Φεστιβάλ τραγουδιού Μάλτας (1969), και το Δ΄ Βραβείο Φεστιβάλ τραγουδιού στο Ρίο ντε Τζανέιρο (1970). Επίσης έχει λάβει μέρος στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision του 1974 ως συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας και ως μέλος σε πολλές καλλιτεχνικές επιτροπές ανάδειξης νέων καλλιτεχνών. Το 1960 έδωσε εξετάσεις, τις οποίες πέρασε και διετέλεσε μαέστρος της μεγάλης Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ).

Την περίοδο της Στρατιωτικής δικτατορίας 1967-1974 συμμετείχε στους εορτασμούς της επετείου της 21ης Απριλίου 1967 στο Παναθηναϊκό Στάδιο ανάμεσα σε ηθοποιούς και τραγουδιστές. Αυτο το διάστημα ο Κατσαρός ήταν ένας από τους Διευθυντές της ορχήστρας του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας.

Μελοποίησε τον Ύμνο της 21ης Απριλίου σε στίχους Γιώργου Οικονομίδη.

Είναι μόνιμος κάτοικος Αθηνών (Παλαιό Φάληρο). Έχει διατελέσει κατά το παρελθόν μέλος του Δ.Σ. του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου.

Με πληροφορίες από Wikipedia

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Στη δημοσιότητα το ΦΕΚ με την παράταση των μέτρων - Τι προβλέπεται από Δευτέρα (17/1)

Πιστοποιητικό νόσησης: Πώς εκδίδεται και τι αλλάζει σε PCR, rapid test και άδειες;

Τζώρτζης Μονογυιός: Συγκλόνισε ο Stan - Απεγκλώβισε τη σύζυγό του επιχειρηματία από τη Ferrari (vid)

Τρόμος για τον Ατζούν Ιλιτζαλί: Το ατύχημα που «πάγωσε» τον παραγωγό του Survivor