ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αλεξάντερ Πέιν: Έλληνας πολίτης ορκίστηκε ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης

Αλεξάντερ Πέιν
O Αλεξάντερ Πέιν έχει καταγωγή από Αίγιο, Σύρο και Λιβαδειά
AP

Ο Έλληνας παππούς του Αλεξάντερ Πέιν στην Ομάχα των ΗΠΑ γύρω στο 1912 με το όνομα Νίκος Παπαδόπουλος.

Έλληνας πολίτης είναι πλέον ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός, Αλεξάντερ Πέιν. Ο σπουδαίος σκηνοθέτης με τις ελληνικές ρίζες έδωσε τον όρκο του Έλληνα πολίτη στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη.

Ο Αλεξάντερ Πέιν (Constantine Alexander Payne) έχει καταγωγή από Σύρο, Αίγιο και Λιβαδειά, ενώ πριν έξι χρόνια ο δήμος Αιγίου τον είχε χρίσει επίτιμο δημότη. Ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του στην καναδική τηλεόραση είχε πει για τις ελληνικές του ρίζες:

«Είμαι Έλληνας από την Ομάχα. Ο παππούς μου έφτασε στην Ομάχα γύρω στο 1912 με το όνομα Νίκος Παπαδόπουλος. Υπήρχε μια ανθελληνική εξέγερση, οπότε μέχρι το 1915, θεώρησε σκόπιμο να αλλάξει το όνομά του και όχι απλώς να το συντομεύσει σε "Παππάς" όπως κάνουν πολλοί Έλληνες, αλλά να το αμερικανοποιήσει εντελώς».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Πέιν είναι γνωστός για τις ταινίες Πολίτης Ρουθ (1996), Η Εκλογή (1999), Σχετικά με τον Σμιντ (2002), Πλαγίως (2004), Οι Απόγονοι (2011) και Nebraska (2013). Τα έργα του χαρακτηρίζονται για το μαύρο χιούμορ τους και τις σατιρικές απεικονίσεις της αμερικάνικης κοινωνίας.

Ο Πέιν έχει κερδίσει δύο φορές Όσκαρ για Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο, ενώ έχει υπάρξει τρεις φορές υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερου Σκηνοθέτη.

Ο Αλεξάντερ Πέιν από το 2015 είναι παντρεμένος με την 27χρονη Ελληνίδα, Μαρία Κοντό, την οποία γνώρισε στο Αίγιο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βραβεία Όσκαρ 2022: Φαβορί το «The Power of the Dog» - Δείτε όλες τις υποψηφιότητες

Στα σκαριά νέα βιογραφική ταινία για τον Μάικλ Τζάκσον - Ο τίτλος και όσα ξέρουμε μέχρι τώρα

Η Χάλι Μπέρι τρώει τη σκόνη της Μιμής Ντενίση στο ελληνικό box office!