ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Απονεμήθηκαν τα βραβεία κινηματογράφου

Απονεμήθηκαν τα βραβεία κινηματογράφου
Στην «Ιστορία αναζήτησης μιας νέας ζωής» του Ρουμάνου σκηνοθέτη Μπογκτάν...

Στην «Ιστορία αναζήτησης μιας νέας ζωής» του Ρουμάνου σκηνοθέτη Μπογκτάν Τζόρτζε Απέτρι δόθηκε νωρίτερα το βραβείο καλύτερης ταινίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Χρυσός Αλέξανδρος) που συνοδεύεται από το ποσό των 20.000 ευρώ.
Για την ερμηνεία της στην ίδια ταινία βραβεύτηκε και η πρωταγωνίστρια Άννα Ουλάρου. Την ίδια ταινία βράβευσε και η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου.

Το δεύτερο βραβείο (Αργυρός Αλέξανδρος και 10.000 ευρώ) έλαβε η πολυσυζητημένη ταινία της Αθηνάς -Ραχήλ Τσαγκάρη "Attenberg" ενώ τον Χάλκινο Αλέξανδρο (5000 ευρώ) που απονέμεται για πρώτη φορά έλαβε η ταινία "Ζαν Ζαντί- Ενας καλός άνθρωπος" του των Λάουρα Αμέλια (Από τον Αγ.Δομήνικο) και Ισραέλ Κάρδενας (Από το Μεξικό) .

Από τη Ρουμανία είναι και ο σκηνοθέτης ΜΑριάν Κρισάν που έλαβε το βραβείο σκηνοθεσία για την ταινία του "Morgen" (Αύριο) . Οι πρωταγωνιστές της ίδιας ταινίας Αντράς Χαθάζι και Γιλμάζ Γιαλτσίν μοιράστηκαν το βραβείο Ανδρικής ερμηνείας , ενώ το βραβείο σεναρίου δόθηκε στον Πολωνό Μάρεκ Λέχκι για την ταινία του με τίτλο "Το Πανόραμα" .

Βραβείο καλλιτεχνικής επίτευξης δόθηκε στην ταινία "Ζεφίρ" της Τουρκάλας Μπέλμα Μπάς.

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI) έδωσε τα δύο βραβεία της (για το Eπίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα και σε ελληνική ταινία) στις ταινίες "ΑΥΡΙΟ" του Ρουμάνου Μαριάν Κρισάν, και "Απνοια"του Άρη Μπαφαλούκα.

Η πενταμελής κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από τους : Μισελ Δημόπουλο (πρώην διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης) ως πρόεδρο και τους: Μοχάμετ Αλ - Νταράτζι σκηνοθέτη από το Ιράκ , Σκαντάρ Κόπτι σκηνοθέτη από την Παλαιστίνη , Μπεχρούζ Χασέιμιαν παραγωγό από το Ιράν, και Μάρτιν Σβάιγκχοφερ διευθυντή της Αυστριακής Κινηματογραφικής Επιτροπής.

Το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων "Ανθρώπινες αξίες" (Συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 7.500 ευρώ) απονεμήθηκε στην ταινία "Τα χείλη" των Ιβάν Φουντ και Σαντιάγο Λόσα από την Αργεντινή.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής η ταινία επιλέχθηκε καθώς "συνδυάζει με μαεστρία τη μυθοπλασία με το ντοκιμαντέρ, αναδεικνύει τις αξίες της ανθρωπιάς, της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, προς όσους αναγκάζονται να ζουν σε συνθήκες δυστυχίας και φτώχιας".

Το βραβείο τέλος από απονέμει για δεύτερη χρονιά φέτος Δήμος Θεσσαλονίκης με τίτλο "Το Σινεμά και η Πόλη" (συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 10.000) απονεμήθηκε στην ταινία "Ζο όπως Ζονατάν" του Καναδού Μαζίμ Ζιρού.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ