ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όπερα για πρώτη φορά στο Χαλάνδρι

Όπερα για πρώτη φορά στο Χαλάνδρι

Το Εθνικό Ωδείο Χαλανδρίου και η Σχολή Χορού «Μαρία Κανατσούλη», για τα 70 χρόνια λειτουργίας τους, οργάνωσαν ένα υπερθέαμα Χορού και Μουσικής το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Απριλίου 2012 στο Θέατρο στο A.C.S.

Υπό τη διεύθυνση της Μαρίας Κανατσούλη-Παπαδιαμάντη, χορωδίες, πιάνα, κιθάρες, μουσικά σύνολα από βιολιά και φλάουτα πλημμύρισαν τη σκηνή του θεάτρου.

Η εορταστική αυτή διοργάνωση κορυφώθηκε με τη συγκλονιστική παρουσίαση της όπερας «Ορφέας και Ευρυδίκη» του Gluck.Για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι σπουδαστές του Εθνικού Ωδείου Χαλανδρίου και της Σχολής Χορού «Μαρία Κανατσούλη» ανέβασαν μία ολοκληρωμένη όπερα με κοστούμια, σκηνικά, φωτισμούς και ορχήστρα στο ειδικά διαμορφωμένο σε λυρικό θέατρο του A.C.S.Οι σολίστ ερμήνευσαν τις ωραιότατες άριες αποκαλύπτοντας μοναδικές φωνές και επαγγελματικές ερμηνείες.

Η ορχήστρα εγχόρδων του ωδείου υπό τη σοφή διεύθυνση του κου Σπύρου Στεργίου συνόδευσε σολίστ και μπαλέτο με ευαισθησία, γνώση και σιγουριά, ενώ η χορωδία, της οποίας την επιμέλεια έχει ο Νίκος Καριώτης, εντυπωσίασε με τον βαθύ βελούδινο ήχο της.

Το μπαλέτο, λιτό και ιερατικό, σε χορογραφίες της Julies Cairns, απέδωσε σωστά την ατμόσφαιρα του έργου, ενώ οι εντυπωσιακοί φωτισμοί της Στέλλας Χατζηδημητρίου συνέβαλαν στη δημιουργία του ονειρικού κλίματος του έργου του οποίου τη διδασκαλία και σκηνοθεσία είχε η Μαρία Θωμά.

Με συγκίνηση και ενθουσιασμό οι θεατές που είχαν κατακλύσει την αίθουσα του θεάτρου χειροκρότησαν τους συντελεστές και τις πρωταγωνίστριες Νεφέλη Κωτσέλη: Ορφέα, Μαριτίνα Ταμπακοπούλου: Ευρυδίκη, Έλλη-Ασπασία Παπαδιαμάντη: Έρωτα, Καλυσώ Γρυπάρη: Κορυφαία Χορού.

Η μοναδική αυτή εμπειρία που αποκάλυψε την ποιότητα της μουσικής εκπαίδευσης των σπουδαστών και τη σοβαρότητα με την οποία μπορούν να φέρουν εις πέρας την πολυπλοκότερη μορφή ενός μουσικού έργου, που είναι η όπερα, μας έφεραν ένα πνεύμα αισιοδοξίας και ελπίδας, για την πορεία της νέας γενιάς, η οποία παρά το ζοφερό κλίμα της κρίσης που την περιβάλλει, μπορεί να αναπτύξει αντισώματα και με πίστη να στοχεύσει σε ένα μέλλον όμορφο, λαμπερό και δημιουργικό.