ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο Ζιστ Ζεκέν, ο σκηνοθέτης της «Εμμανουέλας»

Ζιστ Ζεκέν
Ο Γάλλος κινηματογραφιστής και φωτογράφος Ζιστ Ζεκέν
Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images

Ο Ζιστ Ζεκέν «έφυγε» από τη ζωή την Τρίτη, σε ηλικία 82 ετών.

Ο Γάλλος κινηματογραφιστής και φωτογράφος Ζιστ Ζεκέν, ο οποίος σκηνοθέτησε την επιτυχημένη ερωτική ταινία «Εμμανουέλα», πέθανε χθες, Τρίτη, σε ηλικία 82 ετών, ανακοίνωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της οικογένειας.

«Ο Ζιστ Ζεκέν, ο σκηνοθέτης της Εμμανουέλας με την Σίλβια Κριστέλ, απεβίωσε στις 6 Σεπτεμβρίου στη Βρετάνη από τα επακόλουθα μιας μακράς ασθένειας σε ηλικία 82 ετών (...) Έφυγε περιστοιχισμένος από τη γυναίκα του, την Αν, γλύπτρια, και την κόρη του Ζουλιά, φωτογράφο», διευκρίνισε η πράκτοράς του σε ανακοίνωσή της.

Η ταινία, η οποία γνώρισε διεθνή επιτυχία από την Ιαπωνία μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφηγείται τις σεξουαλικές περιπέτειες μιιας νεαρής γυναίκας στην Ασία.

Η «Εμμανουέλα» ήταν η ταινία που είχε τη μεγαλύτερη επιτυχία το 1974 στη Γαλλία, καθώς έκοψε σχεδόν 9 εκατομμύρια εισιτήρια, και παιζόταν επί 13 χρόνια σε κινηματογράφους των Σανζ-Ελιζέ στο Παρίσι. Δεκάδες εκατομμύρια θεατές την είδαν εξάλλου σε ολόκληρο τον κόσμο και μάλιστα πολλοί περισσότεροι, αν ληφθούν υπόψη οι προβολές της από άλλα Μέσα. Σήμερα είναι διαθέσιμη προς ενοικίαση από την πλατφόρμα Amazon και απευθύνεται στους άνω των 16 ετών.

Εμμανουέλα
Με τη Σίλβια Κριστέλ που υποδύθηκε τη θρυλική «Εμμανουέλα»Keystone Features/Hulton Archive/Getty Images


Η ταινία «Εμμανουέλα» ήταν βασισμένη στο ομώνυμο ερωτικό μπεστ-σέλερ που έγραψε το 1959 η Εμμανουέλ Αρσάν. Ο παραγωγός, ο Ιβ Ρουσέ-Ρουάρ, θέλοντας να αναθέσει το έργο σε ένα νεαρό σκηνοθέτη, απευθύνθηκε στο φωτογράφο Ζιστ Ζεκέν, ο οποίος ενθουσιάστηκε με την ιδέα να γυρίσει μια ταινία μεγάλου μήκους.

Ο Ζιστ Ζεκέν σκηνοθέτησε στη συνέχεια την «Ιστορία της Ο» και, πάλι με την Σίλβια Κριστέλ, τον «Εραστή της Λαίδης Τσάτερλι».

Ωστόσο η επιτυχία «διατάραξε και έκρυψε το πολύπλευρο ταλέντο» του φωτογράφου, σκηνοθέτη διαφημίσεων και γλύπτη, που ήταν ο Ζιστ Ζεκέν πριν γίνει ο σκηνοθέτης της «Εμμανουέλας», σύμφωνα με το περιβάλλον του.

Ζιστ Ζεκέν
Ζιστ ΖεκένPatrice PICOT/Gamma-Rapho via Getty Images


Γεννημένος το 1940 στο Βισύ, ο Ζιστ Ζεκέν ήταν επίσης ιδιοκτήτης, μαζί με τη σύζυγό του, μιας γκαλερί τέχνης στο Παρίσι, όπου έκαναν εκθέσεις πινάκων ζωγραφικής και γλυπτών, κυρίως των δικών τους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις