ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παγκόσμια ημέρα Μουσείων: Γιορτή της ιστορίας και του πολιτισμού

Παγκόσμια ημέρα Μουσείων: Γιορτή της ιστορίας και του πολιτισμού

Μαθητές και εκπαιδευτικοί μιλούν στην κάμερα του Newsbomb.gr για τη σημασία των Μουσείων στην ιστορία

Με το μήνυμα «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς», γιορτάζεται σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων.

Σε όλα τα Μουσεία της χώρας, καθώς και στην Κύπρο, η είσοδος σήμερα Παρασκευή 18 Μαΐου είναι ελεύθερη, ενώ πραγματοποιούνται ειδικές εκδηλώσεις σε κάθε μουσείο ξεχωριστά.

Στο μουσείο της Ακρόπολης, όπως και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο η ατμόσφαιρα από το πρωί είναι εορταστική. Δεκάδες πολίτες κάθε ηλικίας, από μαθητές μέχρι ηλικιωμένους, βρέθηκαν στα μουσεία με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα, προκειμένου να θαυμάσουν τα αριστουργήματα του ελληνικού πολιτισμού.

«Όποιος δεν γνωρίζει την ιστορία του κάνει μεγάλο λάθος, γιατί αυτή επαναλαμβάνεται», δηλώνει στην κάμερα του Newsbomb.gr εκπαιδευτικός που βρέθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Είναι σημαντικό να για τους μαθητές να μαθαίνουν την ιστορία ερχόμενοι σε άμεση επαφή με αυτή. Αυτό προσφέρουν τα μουσεία», δηλώνει στο Newsbomb.gr η δασκάλα μαθητών που επισκέφθηκαν το μουσείο της Ακρόπολης.

Στις 11 το πρωί στο Μουσείο της Ακρόπολης πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση με ρεσιτάλ πιάνου από τον Μάριο Στρόφαλη, ο οποίος παρουσίασε ένα αφιέρωμα στις μουσικές του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη.

Στις 19:00 το απόγευμα από το κουαρτέτο του ίδιου καλλιτέχνη θα ακουστούν στο μουσείο μουσικές της Μεσογείου. Στο πωλητήριο του μουσείου θα διατίθενται και αντίγραφα γλυπτών.

Επίσης, για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, θα κοπούν αναμνηστικά κέρματα. Η είσοδος είναι ελεύθερη, από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και το εστιατόριο θα λειτουργεί ως τα μεσάνυχτα.

Αύριο, Σάββατο 19 Μαΐου, το Μουσείο της Ακρόπολης θα παραμείνει ανοιχτό, με ελεύθερη είσοδο για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων. Την ίδια ημέρα, στις 9.30 μμ. στον προαύλιο χώρο του, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων - υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου - θα ερμηνεύσει τις τελευταίες συμφωνίες των W. A. Mozart και F. J. Haydn.

Εκδηλώσεις στην Κύπρο

Σήμερα, 18/5, εκδηλώσεις προβλέπονται για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων και στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της «ειδικής γιορτής» θα πραγματοποιηθούν, στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ, τα εγκαίνια της έκθεσης έργων των μαθητών που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι στη Βυζαντινή Τέχνη», για το σχολικό έτος 2011-2012. Τα εγκαίνια θα τελέσουν, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β' και ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Γιώργος Δημοσθένους.

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας και της Νύχτας Μουσείων προβλέπονται για το διήμερο σε πολλά μουσεία και χώρους εκθέσεων σε όλη την Ελλάδα.