ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σταμάτης Κόκοτας: Ο τελευταίος «σερ» της πίστας που έζησε μια ζωή σαν μυθιστόρημα

Σταμάτης Κόκοτας
Ο αξέχαστος Σταμάτης Κόκοτας
Αρχείο Newsbomb.gr

Σταμάτης Κόκοτας: ο Ξαρχάκος, ο Ωνάσης, οι θρυλικές φαβορίτες και η μεγάλη αγάπη για τα γρήγορα αυτοκίνητα. 

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο και το κοινό σκόρπισε η είδηση για τον θάνατο του Σταμάτη Κόκοτα ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών.

Τις τελευταίες ημέρες ο γνωστός τραγουδιστής νοσηλευόταν στο Ασκληπιείο νοσοκομείο της Βούλας.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο, ωστόσο τα ξημερώματα κατέληξε έπειτα από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του.

Ο Σταμάτης Κόκοτας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Μαρτίου 1937 και σημείωσε μια σπουδαία καριέρα που μετρούσε πάνω από πέντε δεκαετίες. Είχε σημαντική δισκογραφική παρουσία κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και 1970, οπότε και συνεργάστηκε με ορισμένους από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες της εποχής, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Δήμος Μούτσης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Αντώνης Κατινάρης, ο Χάρης Λυμπερόπουλος, ο Βαγγέλης Πιτσιλαδής, ο Λυκούργος Μαρκέας, ο Ανδρέας Καραγιαννόπουλος κ.ά.

Ο Σταμάτης Κόκοτας γεννήθηκε σε μια μεγάλη οικογένεια, έξι παιδιών. Ο πατέρας του ήταν γιατρός τον οποίο έχασε όταν ήταν ακόμα μικρό παιδί, ενώ όπως είχε δηλώσει ο ίδιος έτρεφε μεγάλη αδυναμία στη μητέρα του η οποία και τον καθόρισε. Όταν τελείωσε το σχολείο, ο νεαρός Σταμάτης βρέθηκε στο Παρίσι για σπουδές στην Ιατρική, κατόπιν επιθυμίας της μητέρας του. Στην Γαλλία o Takis Coccotas, όπως ήταν γνωστός, τραγούδησε μέχρι και με την Έντιθ Πιαφ, ενώ εκεί γνώρισε τον Σταύρο Ξαρχάκο, στον οποίο χρωστούσε πολλά, όπως δήλωνε ο ίδιος. «Εκείνος με ανακάλυψε και με παρουσίασε στο κοινό», έλεγε πάντα στις συνεντεύξεις του για τον Ξαρχάκο.

«Ο Σταύρος Ξαρχάκος με ανακάλυψε»

Το τραγούδι τον κέρδισε από πολύ νωρίς στη ζωή του και μάλιστα πήρε το πρώτο βραβείο σε ένα διαγωνισμό ταλέντων.

Μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες που γνώρισε,συνεργάστηκε και τον επηρέασε ήταν ο Νίκος Γκάτσος, ενώ από τους πιο σημαντικούς μουσικούς που συνάντησε στη σπουδαία πορεία του, υπήρξαν ο Γιώργος Ζαμπέτας και ο Βασίλης Τσιτσάνης.

Ο Σταμάτης Κόκοτας, ο τελευταίος «σερ» της πίστας» πρωτοστάτησε στις «χρυσές» εποχές του ελληνικού τραγουδιού. Απέξω από τα νυχτερινά κέντρα όπου τραγουδούσε, οι θαυμαστές του σχημάτιζαν ουρά δεκάδων μέτρων για να ακούσουν τραγούδια όπως το «Όνειρο Απατηλό», «Πες Πως Μ' Αντάμωσες», κ.ά.

«Ο αδελφικός μου φίλος Αριστοτέλης Ωνάσης»

Από τους πιο πιστούς θαυμαστές του, αλλά και αδελφικός του φίλος, υπήρξε ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο οποίος πάντοτε βρισκόταν πρώτο τραπέζι πίστα για να ακούσει τον Κόκοτα. Άλλωστε και ο ίδιος ο τραγουδιστής, είχε βρεθεί ουκ ολίγες φορές στον Σκορπιό, το ιδιωτικό νησί του Έλληνα κροίσου, ενώ είχε γίνει φίλος τόσο με τη Μαρία Κάλλας η οποία τον θαύμαζε, όσο και με την Τζάκι Κένεντι Ωνάση.

«Οι θρυλικές φαβορίτες»

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά και σήμα κατατεθέν του Σταμάτη Κόκοτα υπήρξαν οι θρυλικές φαβορίτες του! Ο τραγουδιστής αρνήθηκε να της κόψει ακόμα και όταν γνωστή εταιρεία ξυριστικών τού έκανε πρόταση πολλών εκατομμυρίων για να τις ξυρίσει προκειμένου να διαφημίσει τα ξυραφάκια της!

«Ο ραλίστας Σταμάτης Κόκοτας»

Εκτός από το τραγούδι, ο Σταμάτης Κόκοτας είχε πολύ μεγάλη αγάπη στα γρήγορα αυτοκίνητα και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Κόκοτας έφερε στην Ελλάδα την πρώτη Jaguar, ενώ ο Ωνάσης του έκανε δώρο μια Laborghini Miura S. Ορισμένοι από τους φίλους του ήταν πασίγνωστοι οδηγοί ράλι της εποχής,ενώ συμμετείχε και ο ίδιος σε αγώνες τερματίζοντας μάλιστα στην πρώτη θέση σε αγώνα στο Τατόι το 1969 με BMW 2002 την οποία οδηγούσε χωρίς παρμπρίζ!

Ο Σταμάτης Κόκοτας έκανε δύο γάμους και απέκτησε τρία παιδιά. Με την πρώτη του σύζυγο απέκτησε τον Δημήτρη που ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του στο τραγούδι και την Έλλη, ενώ με τη δεύτερη γυναίκα του την Εύα, απέκτησαν μία κόρη τη Μαριάννα.

Μέχρι τα τελευταία χρόνια, ο Σταμάτης Κόκοτας συνέχιζε να κάνει περιορισμένες εμφανίσεις, όπως εκείνη στο θέατρο Άλσος πριν από δύο χρόνια. Μάλιστα το 2019 κυκλοφόρησε τον τελευταίο του δίσκο με τίτλο «Όλα για μένα είσαι εσύ».

Διαβάστε επίσης

Πέθανε ο Σταμάτης Κόκοτας - «Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών

Σταμάτης Κόκοτας: Με τι καρδιά να σ’ αποχαιρετίσω…

Σταμάτης Κόκοτας: Ο φίλος του Ωνάση και της Κάλας που δεν υπολόγισε το χρήμα