Tindesticks
Πηγή: Fraser COL
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Tindersticks για τα Γλυπτά του Παρθενώνα:Γελοία η άρνηση της Βρετανίας

Ο Stuart Staples των Tindersticks, μιλάει στο Newsbomb.gr με αφορμή τις τρεις συναυλίες τους στην Ελλάδα. 

Πριν τριάντα χρόνια περίπου, ο Stuart Staples, ιδρυτής και «ψυχή» των αγαπημένων μας Tindersticks, βρισκόταν με τη σύζυγό του, σε μια ήσυχη γωνιά της Κέρκυρας. Εκείνη την περίοδο ο Stuart ήταν προβληματισμένος σχετικά με την πορεία που ήθελε να ακολουθήσει στη μουσική αλλά υπό τους δικούς του όρους.

Καθώς έκανε βόλτα σε μια παραλία του νησιού, χαμένος στις σκέψεις του, βρήκε ένα κουτί γεμάτο με σπίρτα. Κάπως έτσι τού ήρθε η ιδέα για τους Tindersticks και τα υπόλοιπα είναι ιστορία 30 χρόνων...

Γιορτάζοντας την 30ή τους επέτειο, οι Tindersticks επιστρέφουν στην Ελλάδα για να προσφέρουν στο ελληνικό κοινό τρεις μοναδικές μουσικές παραστάσεις με τα best of της καριέρας τους: την Κυριακή 30 και τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με ορχήστρα, φίλους και guests και την Τρίτη 1 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με ένα κουαρτέτο εγχόρδων και πάντα μαζί με guest φίλους.

- Πρόσφατα κυκλοφορήσατε το άλμπουμ «Past Imperfect» το οποίο καταγράφει την 30χρονη μουσική πορεία σας.

«Mου φαίνεται παράξενο πώς έχουν περάσει 30 χρόνια. Είναι ένας αριθμός που δεν μπορείς να αγνοήσεις. Πρόσφατα κυκλοφορήσαμε το άλμπουμ Past Imperfect το οποίο χαρτογραφεί την 30χρονη πορεία του γκρουπ και χωρίζεται σε δύο μέρη.

Το πρώτο μισό του Past Imperfect περιλαμβάνει κομμάτια από την αρχική σύνθεσή μας, τα μέλη που συναντηθήκαμε τυχαία και ξεκινήσαμε μια πορεία. Κάποια στιγμή μετά, ένιωσα ότι φτάσαμε σε ένα τέλμα, πώς αυτό ήταν, ως εκεί, και δεν ήξερα τι θα συμβεί παρακάτω. Τελικά έτυχε να συναντήσαμε τον Dan McKinna και άρχισαν να συμβαίνουν νέα πράγματα με το συγκρότημα, ξεκίνησε η δεύτερη φάση της μπάντας. Αυτοί οι τύποι μας άλλαξαν. Άλλαξαν τη μουσική μας, τον τρόπο που επικοινωνούμε μεταξύ μας. Μπορούμε να πούμε ότι αυτή η δεύτερη εποχή, ήταν μια αναγέννηση του συγκροτήματος.

Οπότε αυτό το άλμπουμ που βγάλαμε ήταν κάπως ιδιαίτερο και αναπάντεχο για εμένα, γιατί ενώσαμε τα δύο διαφορετικά μισά μας. Τα κομμάτια ακολουθούν μια χρονολογική σειρά, είναι σαν να διατρέχει όλη την ιστορία μας, όπως ένα ημερολόγιο».

- Είστε ιδιαίτερα αγαπητοί στη χώρα μας. Ποια η σύνδεσή σας με την Ελλάδα;

«Προερχόμαστε από μια βιομηχανική περιοχή στην κεντρική Αγγλία, όταν ξεκινήσαμε να περιοδεύουμε για να παίξουμε τη μουσική μας, επισκεφθήκαμε και την Ελλάδα. Η πρώτη φορά ήταν στο Ρόδον το 1995 και ήταν μια έκπληξη για εμάς το πόσο συνδέθηκε με τη μουσική μας το ελληνικό κοινό. Αλλά και το πόσο συνδεθήκαμε εμείς μαζί τους. Ήταν φανταστικό και ήταν ακόμα πιο εκπληκτικό καθώς δεν είχαμε ξαναβρεθεί σε αυτά τα μέρη, ούτε σαν τουρίστες. Φαντάσου, δεν είχαμε επισκεφτεί ποτέ πριν το Παρίσι που είναι και πιο κοντά στην Αγγλία! Η πρώτη φορά που βρεθήκαμε εκεί ήταν για συναυλία! Από την πρώτη φορά, λοιπόν, νιώσαμε πολύ άνετα στην Ελλάδα».

- Και το ησυχαστήριο σου είναι η Ιθάκη.

«(γέλια) Σωστά. Είναι το δικό μου πνευματικό ταξίδι. Άλλωστε η Ιθάκη -συμβολικά- είναι ο προορισμός, το τέλος του ταξιδιού».

- Έχεις σκεφτεί ποιο θα είναι το τέλος του ταξιδιού για τους Tindersticks;

«Δεν το έχω σκεφτεί, γιατί δεν υπάρχει κανένας πανικός, δεν κάνουμε κάποιο μεγάλο πλάνο, αλλά μικρά βήματα πάντα. Σηκώνομαι το πρωί, σκέφτομαι ένα νέο τραγούδι, πηγαίνω στο στούντιο, μελετάω τις ιδέες μου. Και από την στιγμή που μπορώ να το κάνω αυτό στη ζωή μου, νιώθω προνομιούχος και τυχερός. Όταν τελειώνεις ένα τραγούδι νιώθεις ότι έχεις πάει παρακάτω, ότι έχεις ταξιδέψει. Νιώθεις δημιουργικός, κοιτάς πίσω όλα αυτά χρόνια, τα τόσα τραγούδια, τα βήματα που έχεις κάνει, την απόσταση που έχεις διανύσει και είναι υπέροχο! Αν νιώσω ότι στερεύω από ιδέες, από κίνητρο, από ενέργεια, τότε θα σταματήσω και θα αποσυρθώ».

- Ποιο είναι το στοιχείο, η «κόλλα» που κρατάει ενωμένη την μπάντα εδώ και 30 χρόνια;

«Νομίζω επειδή ερχόμαστε από το ίδιο μέρος, την ίδια εποχή. Η μουσική μάς ένωσε μετά το σχολείο. Οι μουσικές μας προτιμήσεις ήταν η κοινή μας βάση, αυτό που μας έδεσε. Σκέψου επίσης ότι στη βιομηχανική περιοχή της Αγγλίας όπου μεγαλώσαμε, δεν είχαμε και πολλές άλλες διεξόδους ή επιλογές ως αγόρια στη δεκαετία των '80s. Έτσι, η μουσική μας πρόσφερε ένας είδος απόδρασης και διαφυγής από τον τρόπο ζωής μας και από την καθημερινότητα. Ήταν το δίχτυ ασφαλείας, το νήμα που έπρεπε να πιάσουμε και να ξεφύγουμε. Οπότε τα κοινά βιώματα μάς έχουν ενώσει και έκτοτε πάντα νιώθουμε την ανάγκη να κάνουμε νέα πράγματα.

- Τι θα έκανες διαφορετικά αν ξεκινούσες τώρα;

«Ένα μόνο πράγμα! Δεν θα υπέγραφα συμβόλαια με δισκογραφικές εταιρείες! Αυτό είναι το μόνο πράγμα που θα άλλαζα. Αυτό είναι το μόνο για το οποίο μετανιώνω και που το πληρώνω κάθε μέρα. Ακόμα και τώρα. Και θα το πληρώνω για το υπόλοιπο της ζωής μου. Τίποτα άλλο δεν θα άλλαζα, τα λάθη είναι δικά μου και από τα λάθη έχω μάθει, έχω διδαχθεί και με έχουν βοηθήσει να εξελιχθώ και να βελτιωθώ. Δεν μετανιώνω για τίποτα παρά μόνο για τα συμβόλαια που έχω υπογράψει με ανθρώπους δισκογραφικών που διαχειρίζονται και ωφελούνται από τη δική μου προσωπική δουλειά. Δεν έπρεπε να το είχα κάνει. Είναι σκληρό αυτό».

- Έρχεστε για τρεις συναυλίες στην Ελλάδα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Τι θα ακούσουμε και ποιες οι εκπλήξεις που μας ετοιμάζουν οι Tindersticks;

«Νομίζω ότι έχουμε ετοιμάσει κάτι πολύ ιδιαίτερο. Κατά τη διάρκεια της 30χρονης μουσικής μας πορείας, έχουμε συναντήσει τόσους ανθρώπους της μουσικής που ο καθένας έβαλε το δικό του λιθαράκι σε εμάς. Στο δεύτερο άλμπουμ μας ήταν η πρώτη φορά που παίξαμε με ορχήστρα εγχόρδων. Οι συγκεκριμένοι μουσικοί τότε ήταν απόφοιτοι των μουσικών σχολείων και όχι γνωστοί και καταξιωμένοι.

Από τότε έχουν περάσει 26-27 χρόνια και πλέον αυτοί οι άνθρωποι έχουν χαράξει λαμπρές καριέρες και θα είναι μαζί μας στην Ελλάδα. Θα παίξουν ξανά μαζί μας μετά από σχεδόν 30 χρόνια, φέρνοντας μαζί την εμπειρία τους, τις ιδέες τους, την ενέργειά τους. Θα έχουμε επίσης μουσικούς για τα πνευστά, όπως τρομπόνια και σαξόφωνα, ενώ θα είναι και η Τζίνα Φόστερ που τραγουδάει μαζί μας από το 1999. Για εμένα λοιπόν θα είναι μια ευκαιρία να παίξουμε τα τραγούδια μας με όλα τα "χρώματα" που έχουμε φανταστεί ποτέ και είναι μια μοναδική και ξεχωριστή στιγμή στην πορεία μας».

- Ετοιμάζετε κάτι άλλο ξεχωριστό για την επέτειο των 30 χρόνων σας;

«Το πιο ξεχωριστό είναι ότι θα παίξουμε live αρκετά τραγούδια που δεν συνηθίζαμε να τα συμπεριλαμβάνουμε στις setlists των συναυλιών μας. Σπουδαία τραγούδια που δεν ήταν εύκολα να παιχτούν χωρίς ορχήστρα και τώρα τους δίνεται η ευκαιρία».

- Το τραγούδι σας «Both sides of blade» βρίσκεται στο σάουντρακ της νέας ταινίας της Κλερ Ντενί με την Ζιλιέτ Μπινός και τον Βενσάν Λιντόν, που μάλιστα πρόσφατα είδαμε και στην Αθήνα. Τι συμβολίζει αυτός ο τίτλος για εσένα;

«Το φιλμ έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε πραγματικά πολύ δύσκολους και παράξενους καιρούς. Η ιδέα του τραγουδιού μού ήρθε όταν η Κλερ μου έστειλε το σενάριο και διάβασα ότι ο κεντρικός χαρακτήρας της Ζιλιέτ Μπινός είναι ερωτευμένη με δύο άντρες και βρίσκεται μπροστά σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις, μοιάζοντας να μην έχει έξοδο διαφυγής. Αυτό που συμβολίζει για εμένα ο τίτλος, είναι ότι από όποια μεριά και αν πιάσεις το ξυράφι, θα κοπείς το ίδιο και θα αιμορραγήσεις. Πρέπει να σου πω ότι η Κλερ ερωτεύτηκε το τραγούδι και άλλαξε τον τίτλο της ταινίας. Αυτή είναι η ιστορία».

- Εύχομαι κάποια στιγμή να γράψετε μουσική και για τον Γιώργο Λάνθιμο. Νομίζω ότι ο ήχος σας ταιριάζει με τις ταινίες του.

«Ναι! Και εγώ το ίδιο εύχομαι! Είμαι ανοιχτός σε αυτό, αν μπορείς, να του το πεις! Ο Κυνόδοντας είναι μια από τις αγαπημένες μου ταινίες».

- Εδώ και αρκετό καιρό έχουν πληθύνει οι φωνές και ακούμε πολλούς διάσημους Βρετανούς να ζητούν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Θα ήθελα το σχόλιο και τη γνώμη σου.

«Φυσικά και συμφωνώ! Πιστεύω ακράδαντα στον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα. Τα Γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, την Ελλάδα, δεν χωράει συζήτηση, δεν διαπραγματεύεται αυτό. Και χαίρομαι που έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές και να γίνονται συζητήσεις σε επίσημο επίπεδο. Η άρνηση από πλευράς του Βρετανικού Μουσείου μου φαίνεται γελοίο γεγονός».

Ποια τα επόμενα σχέδια των Tindersticks;

«Όπως και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες και μουσικοί, για δύο χρόνια δεν μπορούσαμε να παίξουμε live τη μουσική μας και να έρθουμε σε επαφή με το κοινό εξαιτίας της πανδημίας. Οπότε τώρα, εμείς όπως και όλοι, έχουμε βγει έξω για να παίξουμε όσο περισσότερο μουσική μπορούμε, να πάμε σε όσα περισσότερα μέρη μπορούμε. Όμως του χρόνου θέλω να έχω μια κανονική και δημιουργική χρονιά στο στούντιο με άλλους μουσικούς, με τα μέλη των Tindersticks να συζητήσουμε τις ιδέες μας, να φτιάξουμε μουσική, να δημιουργήσουμε κάτι. Δεν ξέρω τι θα είναι αυτό ή ποια φόρμα θα έχει -ούτε με απασχολεί τώρα- αλλά θα πειραματιστούμε και θα εξερευνήσουμε. Αυτός είναι ο λόγος που κάνουμε ό,τι κάνουμε. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ελπίδα μου».


Πληροφορίες Συναυλιών

ΑΘΗΝΑ
TINDERSTICKS with orchestra and guests

Ημέρες & Ώρες Κυριακή 30.10.22 | 21:00
&
Δευτέρα 31.10.22 | 21:00

Αίθουσα: Αλεξάνδρα Τριάντη, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Πληροφορίες εισιτηρίων

Η προπώληση εισιτηρίων για τη συναυλία της ΑΘΗΝΑΣ συνεχίζεται

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

30 ευρώ
35 ευρώ
45 ευρώ
55 ευρώ
65 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων:
https://www.megaron.gr/

Πληροφορίες και κρατήσεις εισιτηρίων: 210 7282333

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: SUPERNOVA

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 115 21 Αθήνα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Tindersticks With string quartet and guests


Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αίθουσα Φίλων Μουσικής

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Doledrums

Προπώληση εισιτηρίων

Η προπώληση εισιτηρίων για τη συναυλία της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ συνεχίζεται

Οι τιμές εισιτηρίων έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

ΖΩΝΗ VIP: 50 ευρώ
ΖΩΝΗ Α: 40 ευρώ
ΖΩΝΗ Β: 35 ευρώ
ΖΩΝΗ Γ: 30 ευρώ

Σημεία Προπώλησης

Επίσημα σημεία πώλησης εισιτηρίων της εκδήλωσης είναι τα σημεία του δικτύου viva και τα εκδοτήρια του ΜΜΘ.

Δίκτυο viva
Online: www.viva.gr
Τηλεφωνικά: στο 11876
Φυσικά σημεία
Wind, Public, Media Markt

Εκδοτήρια ΜΜΘ
Εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & Παραλία
Ώρες λειτουργίας των εκδοτηρίων: Δευτέρα - Σάββατο: 10:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.
Τηλέφωνα εκδοτηρίων: 2310 895938-9

Εκδοτήρια ΜΜΘ στην πλατεία Αριστοτέλους
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο: 10:00 π.μ. - 3:30 μ.μ.
Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 10:00 π.μ. - 2:00μ.μ. και 5:30 - 8:00 μ.μ.

Διαβάστε επίσης

Ο Ίαν Άντερσον «κλείνει» το μάτι στον Κάρολο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Οι Madrugada στην κάμερα του Newsbomb.gr: Οι άγνωστες ιστορίες και η δοκιμασία που τους βάλαμε

Desmond Child: «Έλληνες σας ευχαριστούμε που είστε φως και έμπνευση για όλο τον κόσμο»

O Parov Stelar θυμάται την πρώτη του φορά στην Ελλάδα, τον φραπέ και την εθνική μας βρισιά

Οι Duran Duran στο Newsbomb.gr: Το νέο άλμπουμ, η φήμη που τους ακολουθεί και τα περίεργα επί σκηνής


Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ