ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Pennywise live στο Fuzz Club

Οι Pennywise live στο Fuzz Club

Οι θρυλικοί Pennywise, ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα του παγκόσμιου punk στερεώματος, θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο Fuzz Live Music Club την Τρίτη 19 Ιουνίου.

Έχοντας στο ενεργητικό τους δυναμική παρουσία σχεδόν 25 χρόνων, με 9 εξαιρετικά albums και πάνω από 3 εκατομμύρια πωλήσεις, είναι προφανές πως οι Pennywise αποτελούν μία από τις ηγετικές μπάντες στο παγκόσμιο punk στερέωμα.

Επιπροσθέτως, είναι ένα από τα ελάχιστα συγκροτήματα του είδους που, έχοντας ξεκινήσει στα 80’s, γιγαντώθηκαν στα 90’s (Rancid, NOFX, Bad Religion, Offspring, Green Day, Blink 182) αλλά επέλεξαν να μην υποκύψουν ποτέ στη... γλυκιά πρόκληση ενός συμβολαίου σε μεγάλη δισκογραφική εταιρεία, παραμένοντας, επί σειρά ετών, σταθεροί στην τίμια Epitaph Records!

Σχηματίστηκαν το 1988, υπέγραψαν στην Epitaph το 1990 και, αφού πρώτα είχαν γράψει δύο EP’s, κυκλοφόρησαν την πρώτη τους ομότιτλη δουλειά τον επόμενο χρόνο.

Το “Pennywise” χάρισε κάποια αναγνωρισιμότητα στη μπάντα, αφού το κοινό έδειξε να εκτιμά δεόντως τα θετικά μηνύματα που πέρναγε, πέρα από το ότι κατέστησε προφανές πως το συγκεκριμένο συγκρότημα διαθέτει όλα τα φόντα να γίνει τεράστιο.

Δύο χρόνια αργότερα, επιστρέφουν με το πολύ καλό “Unknown Road”, ξεκινώντας παράλληλα μια τεράστια περιοδεία με τους - τότε τρομερά ανερχόμενους – Offspring, ενώ έχουν ήδη στρέψει όλα τα βλέμματα του, σχετικού με το είδος, κόσμου πάνω τους.

Εκεί ακριβώς, βρέθηκαν σε ένα άκρως κομβικό σημείο. Το ρεύμα της εποχής ήθελε όλες τις μεγάλες punk μπάντες να υπογράφουν σε μεγάλες πολυεθνικές δισκογραφικές εταιρείες - όπως οι Atlantic, Epic και Columbia – και, μοιραία, οι Pennywise αποτέλεσαν τον επόμενο στόχο τους.

Εκείνοι, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των συνοδοιπόρων τους, αδιαφόρησαν για το γεγονός πως οι χρυσοφόρες προτάσεις έπεφταν βροχή και έβγαλαν το album που αποτέλεσε την πρώτη τους μεγάλη επιτυχία, το “About Time”, μέσω της Epitaph, κερδίζοντας έτσι τον σεβασμό ακόμα και των πιο σκληροπυρηνικών οπαδών του punk.

Δυστυχώς, εκεί που φαινόταν πως η μπάντα έβρισκε τον δρόμο της, ένα θλιβερό γεγονός τους σημάδεψε: ο μπασίστας τους, Jason Thirsk, αδυνατώντας να αντιμετωπίσει την εξάρτηση του από το αλκοόλ, αυτοκτόνησε. Όπως ήταν αυτονόητο, το επόμενο album τους, “Full Circle”, ήταν αφιερωμένο σε αυτόν.

Με αφορμή αυτή την τραγική συγκυρία, όπως τόσο συχνά συμβαίνει στην rock’n’roll ιστορία, έμελλε να ηχογραφήσουν το μεγαλύτερο hit τους. Τιμώντας τη μνήμη του Thirsk, έγραψαν το περίφημο “Bro Hymn”, κομμάτι που αποτελεί πλέον “σήμα κατατεθέν” του συγκροτήματος και, γενικά, ένα από τα γνωστότερα του είδους, εδώ και δύο δεκαετίες.

Fuzz Live Music Club, Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος