ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Μυστράς γίνεται μουσειακός χώρος προσβάσιμος σε εμποδιζόμενα άτομα

Μυστράς
Άποψη του συγκροτήματος του Παλατιού
ΥΠΠΟΑ

Το σχέδιο του υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη και την προσβασιμότητα στην Καστροπολιτεία του Μυστρά.

Η Καστροπολιτεία του Μυστρά γίνεται επισκέψιμος μουσειακός-εκθεσιακός χώρος με καθολική προσβασιμότητα στα ΑμεΑ και στα εμποδιζόμενα άτομα έπειτα από τις διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου και το δίκτυο των διαδρομών.

Το πρόγραμμα ανάδειξης της Καστροπολιτείας του Μυστρά, υλοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 7.500.000 ευρώ που χρηματοδοτείται, κυρίως, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πελοποννήσου- ΕΣΠΑ 2014-2020.

Αποκαθίσταται η πλατεία, έμπροσθεν του Ανακτόρου, όπως είχε διαμορφωθεί στο α΄ μισό του 15ου αι. –ο χώρος λειτουργούσε ως διοικητικό κέντρο, προσωρινή έδρα της αυτοκρατορικής διοίκησης- ενώ η υφιστάμενη ατραπός δέχεται βελτιωτικές παρεμβάσεις, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση στο Παλάτι σε άτομα μειωμένης κινητικότητας, με ειδικό όχημα μεταφοράς και μέσω εξωτερικού αναβατορίου. Όλοι οι χώροι του μνημείου καθίστανται απολύτως επισκέψιμοι.

Πρόταση διαμόρφωσης νότιας πλατείας
Πρόταση διαμόρφωσης νότιας πλατείαςΥΠΠΟΑ


«Η καθολική προσβασιμότητα», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι η πρόσβαση των ΑμεΑ και των εμποδιζόμενων ατόμων στους αρχαιολογικούς χώρους, στα μουσεία, στις πολιτιστικές υποδομές, εν γένει. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους ενταγμένους χώρους στον κατάλογο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, όπως η Κατροπολιτεία του Μυστρά. Οι επεμβάσεις, για τη βελτίωση και επέκταση της προσβασιμότητας, αλλά και της αύξησης της επισκεψιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο, εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο του συνολικού σχεδίου προστασίας και ανάδειξης του μνημειακού συγκροτήματος Μυστρά. Εκτός από την οργάνωση της έκθεσης, στο Ανάκτορο και το έργο της καθολικής προσβασιμότητας, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει συμπεριλάβει τον Μυστρά στο χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης έργο, που αφορά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, επί των μνημείων. Στο πλαίσιο αυτό, για τη συνολική θωράκιση της Καστροπολιτείας υλοποιείται το σύστημα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης».

χαρτης Μυστράς
Κυκλοφορία γενικού κοινού και πορεία ΑμεΑ εντός του αρχαιολογικού χώρου βάσει της εγκεκριμένης πρότασηςΥΠΠΟΑ


Στη μελέτη προσβασιμότητας προβλέπονται δύο κύριες διαδρομές: H πρώτη ξεκινά από την Κάτω Χώρα του Μυστρά, κατά μήκος του λιθόστρωτου κεντρικού καλντεριμιού και διαμέσου της Πύλης της Μονεμβασίας καταλήγει, από τα νοτιοανατολικά, στο Παλάτι. Η δεύτερη εξασφαλίζεται, μέσω του εργοταξιακού δρόμου, που ξεκινά εκτός των τειχών και συνδέεται με τον χώρο στάθμευσης, μέσω αμαξιτής μη-ασφαλτοστρωμένης δημοτικής οδού. Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και την εύρυθμη λειτουργία του χώρου διαμορφώνονται διάδρομοι κίνησης, καθώς και υπαίθριοι χώροι–πλατώματα. Σε άμεση συσχέτιση με τον κύριο διάδρομο κίνησης των επισκεπτών, προβλέπεται η δημιουργία τριών πλατειών- πλατωμάτων, σε σημεία που συγκεντρώνουν ειδικό ενδιαφέρον ή εξυπηρετούν στάσεις, στη πορεία του επισκέπτη. Το μεγαλύτερο πλάτωμα–πλατεία, η οποία είναι καθ’ ολοκληρία προσβάσιμη στα αμαξίδια ΑμεΑ, προβλέπεται νότια του Ανακτόρου, ως υπόμνηση της κεντρικής πλατείας του Παλατιού. Αποτελεί υπαίθριο κόμβο και σημείο αναφοράς για το Παλάτι. Παράλληλα, διαμορφώνεται δευτερεύον πλάτωμα για την εξυπηρέτηση της κεντρικής εισόδου στο Παλάτι, για το κοινό.

Το έργο «Ανάδειξη- Εκθεσιακή Περιήγηση στο Παλάτι των Δεσποτών στον Αρχαιολογικό χώρο Μυστρά» διαρθρώνεται σε τρία μέρη: Τη λειτουργική ολοκλήρωση του συγκροτήματος του Παλατιού, τη δημιουργία υποδομών εξυπηρέτησης κοινού και την εξασφάλιση προσβασιμότητας, το εκθεσιακό πρόγραμμα.

Η ολοκλήρωση του συνολικού προγράμματος στον Μυστρά προβλέπεται το 2025. Στο τέλος του 2023 θα παραδοθεί η έκθεση στο Παλάτι των Δεσποτών.

Διαβάστε επίσης

Πέθανε ο σπουδαίος συνθέτης Άντζελο Μπανταλαμέντι

Χρυσές Σφαίρες 2023: Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες

Ο Χρύσανθος Πανάς παρουσιάζει την ιδιωτική συλλογή του έργων τέχνης