ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στην Τουρκία κοσμήματα από την Τροία

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στην Τουρκία κοσμήματα από την Τροία

Κοσμήματα από τον αρχαιολογικό χώρο της Τροίας επέστρεψε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Φιλαδέλφειας στην Τουρκία, στο πλαίσιο συμφωνίας.

Είκοσι τέσσερα χρυσά κοσμήματα που μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν ανάμεσα στα εκθέματα του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια επιστράφηκαν την στην Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, εκφράζοντας την συγκίνησή του για την «επιστροφή των κοσμημάτων στην χώρα καταγωγής τους».

Το μουσείο απέκτησε τα κοσμήματα αυτά, που χρονολογούνται από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, το 1966 από έναν έμπορο έργων τέχνης. Η προέλευση των κοσμημάτων δεν ήταν σαφής.

Μόλις το 2009, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν ότι τα κοσμήματα είναι πολύ πιθανόν να προέρχονται από την Τροία, αναφέρεται σε ανακοίνωση του μουσείου των ΗΠΑ, στην οποία διευκρινίζεται ότι δόθηκαν στις τουρκικές αρχές με τη μορφή του δανεισμού επειδή ακριβώς δεν έχει επιβεβαιωθεί απολύτως ότι ανήκουν στον ονομαζόμενο «Θησαυρό της Τροίας».

Τα κοσμήματα εκτίθενται πλέον σε μουσείο της Άγκυρας, αλλά θα μεταφερθούν στο νέο μουσείο της Τροίας, όταν αυτό ανοίξει τις πύλες του σε δύο χρόνια.