ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

L' Echo: Η «Περαίωση» περιγράφει την Ελλάδα που θάβει τον εαυτό της

L' Echo: Η «Περαίωση» περιγράφει την Ελλάδα που θάβει τον εαυτό της

Υπό τον τίτλο «Ο Ρομπέν των τραπεζών εκδικείται τα θύματα της κρίσης στην Ελλάδα», η γαλλόφωνη εφημερίδα του Βελγίου L' Echo δημοσιεύει στο σημερινό φύλλο της άρθρο για το τελευταίο μυθιστόρημα του Πέτρου Μάρκαρη «Περαίωση».

«Το αστυνομικό μυθιστόρημα «Περαίωση» του Πέτρου Μάρκαρη περιγράφει με μαύρο χιούμορ την Ελλάδα που θάβει τον εαυτό της. Προσωπικότητες του οικονομικού κόσμου χάνουν το κεφάλι τους από το σπαθί ενός μυστηριώδους «εκδικητή».«Κάθε Έλληνας που ανατρέχει στην πίστωση μετατρέπεται σε εν δυνάμει ύποπτο», επισημαίνει η εφημερίδα. Και προσθέτει, ότι «η Ελλάδα έζησε τόσο πολύ καιρό με την ψευδαίσθηση του πλούτου, που χρειαζόταν μία μυθοπλασία για να της υπενθυμίσει, τη θλιβερή πραγματικότητα. To χιούμορ είναι η «ευγένεια της απελπισίας» και δεν λείπει σε αυτό το μυθιστόρημα.

Ο επιθεωρητής Μάρκαρης είναι ένας εκπρόσωπος της τάξης, χωρίς ψευδαισθήσεις σχετικά με την ανθρώπινη φύση, αλλά που δεν συμβιβάζεται. Οι μικροαπατεώνες του χθες είναι πλέον ευυπόληπτοι πολίτες».«Ο Πέτρος Μάρκαρης (1937) είναι θυμωμένος με τη χώρα του, με τα πολιτικά ψέματα, τα ανεύθυνα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, που βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού του αντικειμενικού, τραγικού και αστείου πορτραίτου της λυπητερής κατάστασης της Ελλάδας. Όλοι είναι ένοχοι, σε διαφορετικούς βαθμούς για την πτώχευση», αναφέρει.

έλος, η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Πέτρος Μάρκαρης έχει μεγάλη επιτυχία στη Γερμανία, όπου τα έργα του είναι best sellers, και ο εξαιρετικός μεταφραστής του, Βόλκοβιτς, εξέφρασε την επιθυμία η Άγκελα Μέρκελ να γνωρίσει το γρηγορότερο τα μυθιστορήματά του.