ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Le Capital - Το Κεφάλαιο» του Κώστα Γαβρά σε Μυστική Πρεμιέρα

«Le Capital - Το Κεφάλαιο» του Κώστα Γαβρά σε Μυστική Πρεμιέρα

Περισσότεροι από 500 προσκεκλημένοι, κινηματογραφόφιλοι και άνθρωποι των τεχνών, των γραμμάτων και της πολιτικής σκηνής του τόπου, παρακολούθησαν την πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης ταινίας «Le Capital» (Το Κεφάλαιο) του βραβευμένου με Όσκαρ Κώστα Γαβρά, η οποία πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο Δαναός (Λ. Κηφισίας 109).

Η αποκλειστική προβολή της ταινίας που τολμά να αναμετρηθεί με τον καπιταλισμό και να δώσει μια άλλη οπτική στο πολιτικό σινεμά, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του κινηματογραφικού θεσμού «Μυστικές Πρεμιέρες ΟΤΕ», από την Odeon, τον κινηματογράφο Δαναό, τον ΟΤΕ το Περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ και το cinema.gr, με εισιτήριο αξίας 6 ευρώ.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν απροσδόκητη και η προβολή - τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν στον φιλανθρωπικό οργανισμό «Σύλλογος των Φίλων του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων» - γέμισε ασφυκτικά, με τους θεατές να αγκαλιάζουν και να επικροτούν τόσο τον φιλανθρωπικό χαρακτήρα της εκδήλωσης, όσο και το αριστουργηματικό φιλμ του Έλληνα σκηνοθέτη. Ο βραβευμένος με Όσκαρ δημιουργός, Κώστας Γαβράς, συγκινημένος από την προσέλευση και το ενδιαφέρον του κόσμου για την τελευταία του ταινία, συνομίλησε με το κοινό για την οικονομική κρίση, τον καπιταλισμό, το σινεμά, την Ελλάδα αλλά και για όλα όσα οδήγησαν στη σημερινή, αβέβαιη, οικονομική κατάσταση.

Μεταξύ των εκλεκτών θεατών της χθεσινοβραδινής προβολής, το παρόν έδωσαν, ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κος Χρήστος Σαρτζετάκης, η Υπουργός Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, η πρώην Υφυπουργός Εργασίας, κα Άννα Νταλάρα με τον σύζυγό της και διακεκριμένο τραγουδιστή κο Γιώργο Νταλάρα, ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα, κος Lorenzo Amberg, η αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου κα Έφη Θεοδώρου, οι σκηνοθέτες κος Τάσος Μπουλμέτης και κα Πένυ Παναγιωτοπούλου, ο συγγραφέας κος Χρήστος Χωμενίδης, οι ηθοποιοί κος Ντίνος Αυγουστίδης, κα Αριέττα Μουτούση και κα Ιωάννα Παππά, ο παραγωγός κος Κώστας Λαμπρόπουλος συνοδευόμενος από τη σύζυγό του κα Εύα Νάθενα, ο διεθνούς φήμης Έλληνας σκηνογράφος κος Διονύσης Φωτόπουλος και πολλοί ακόμη φίλοι και θαυμαστές του έργου του βραβευμένου σκηνοθέτη, οι οποίοι ωστόσο δεν γνώριζαν από πριν τον τίτλο της ταινίας που είχε προγραμματιστεί να προβληθεί.

Η τελευταία ταινία του βραβευμένου με Όσκαρ και Χρυσό Φοίνικα, δημιουργού, Κώστα Γαβρά, το «Le Capital – Το Κεφάλαιο», ασκεί δηλητηριώδη κριτική στο διεθνές τραπεζικό σύστημα και αποκαλύπτει τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά των υποκινητών της απανταχού εξουσίας και της οικονομικής τρομοκρατίας!

Κυκλοφορεί στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 17 Ιανουαρίου, από την Odeon.

Σύνοψη:

Ο Μαρκ Τουρνέιγ (Γκαντ Ελμαλέχ) είναι ένας ευτυχισμένος οικογενειάρχης. Η καριέρα του απογειώνεται όταν αναλαμβάνει τη διεύθυνση σε μια από τις πιο ισχυρές τραπεζικές μονάδες της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό τον τοποθετεί αυτόματα στο επίκεντρο των γεγονότων του διεθνούς χρηματοτραπεζικού συστήματος. Εκεί καλείται να παλέψει και να βγει νικητής σε μια αρένα όπου οι κανόνες αλλάζουν ανάλογα με τους δείκτες των χρηματιστηρίων. Ο φιλόδοξος Μαρκ θα ανέλθει με την ίδια ευκολία και στα σαλόνια μιας μοντέρνας αριστοκρατίας, τα εύσημα της οποίας είναι η οικονομική κυριαρχία και η εξουσία. Σε ένα σύστημα που καταρρέει, ένας άνθρωπος θα προσπαθήσει να αναρριχηθεί.

Για πληροφορίες και δωρεές για τον «Σύλλογο των Φίλων του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων», ο οποίος βοηθάει περίπου 45ο άνεργες και άπορες οικογένειες με τρόφιμα και άλλα είδη κάθε μήνα, μπορείτε να απευθυνθείτε απευθείας στην Κα Μαρία Σιούρδη, στο τηλέφωνο 6978 000282.

Ευχαριστούμε θερμά την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Μπορούμε», που μας έφερε σε επαφή με τον «Σύλλογο των Φίλων του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων». Για να γνωρίσει κανείς την ευεργετική δράση της εταιρείας «Μπορούμε», αρκεί απλά να επισκεφτεί το site http://www.boroume.gr/ και να συνεισφέρει με όποιον τρόπο μπορεί, στο ειλικρινές και εντυπωσιακό τους έργο.