ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο ελληνικής καταγωγής κομίστας Fred

Πέθανε ο ελληνικής καταγωγής κομίστας Fred

Ένας από τους μεγαλύτερους δημιουργούς κόμικς, ποιητής και πατέρας της σειράς «Philemon», ο Φρεντ, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών, στο Παρίσι.


«Σήμερα πενθεί ολόκληρος ο κόσμος των κόμικς», αναφέρει ο εκδοτικός οίκος Dargaud, που ανακοίνωσε το θάνατό του.

Το πραγματικό όνομα του Φρεντ ήταν Φρειδερίκος Όθων Θεόδωρος Αριστείδης. Ο ελληνικής καταγωγής σκιτσογράφος γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου 1931 στο Παρίσι. Τα πιο γνωστά έργα του είναι η σειρά Philemon (Φιλήμων), Le Petit Cirque (Το μικρό τσίρκο) και L' Histoire du corbac aux baskets (Η ιστορία του κόρακα με τα αθλητικά παπούτσια).

Ο Φρεντ είχε τιμηθεί με το Μεγάλο Βραβείο της Ανγκουλέμ το 1980 και με το βραβείο Alph' Art καλύτερου άλμπουμ το 1994 και ήταν ένας από τους σπάνιους δημιουργούς κόμικς στον οποίο είχαν απονεμηθεί αμφότερες αυτές οι διακρίσεις.

Το 1966, ο Ρενέ Γκοσινί, διευθυντής τότε του περιοδικού «Pilote», δημοσιεύει «Το Ξέφωτο των τριών κουκουβαγιών» πρώτο επεισόδιο των ονειρικών περιπετειών του «Philemon», ενός γλυκού ονειροπόλου έφηβου που φοράει μονίμως μια ναυτική μπλούζα.

Μετά το «Philemon», ο Φρεντ υπογράφει πολλά άλμπουμ που θεωρούνται αριστουργήματα: μετά την «Ιστορία του κόρακα με τα αθλητικά παπούτσια», ακολουθούν η «Ιστορία της τελευταίας εικόνας» και η «Ιστορία του ηλεκτρικού παραμυθά».