ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δωρεά αξίας 1 δισ. δολαρίων στο Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης

Δωρεά αξίας 1 δισ. δολαρίων στο Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης

Ένα μέρος της εξαιρετικής του συλλογής έργων τέχνης, αποφάσισε να δωρίσει στο μουσείο Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης, ο γνωστός Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Λίοναρντ Α. Λόντερ.


Πρόκειται για 78 κυβιστικά έργα, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Η συλλογή περιλαμβάνει 33 έργα του Πάμπλο Πικάσο, 17 του Ζορζ Μπρακ, 14 του Χουάν Γκρις και 14 του Φερνάν Λεζέ καθώς και μεγάλο αριθμό αριστουργημάτων και εμβληματικών έργων του κυβισμού, ανακοίνωσε του μουσείο. Μεταξύ των έργων του Πικάσο, περιλαμβάνονται τα «Το μέλλον μας είναι στον αέρα» (1912), «Εύα» (1913) και «Ζήτω η Γαλλία» (1914-1915). Ανάμεσα στα έργα του Μπρακ, τα «Δένδρα στο Λ' Εστάκ» (1908) και «Το βιολί» (Mozart/Kubelick) (1912).

Το μουσείο τόνισε ότι είναι μία από τις σημαντικότερες συλλογές στον κόσμο, η οποία δημιουργήθηκε υπομονετικά σε διάστημα 37 ετών.

Το περιοδικό Forbes εκτιμά την αξία της συλλογής με τα κυβιστικά έργα σε 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια, δηλαδή στο 13,5% της προσωπικής περιουσίας του Λόντερ, που ανέρχεται σε 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Λόντερ είναι γιος του Τζόζεφ και της Εστέ Λόντερ, συνιδρυτών της πολυεθνικής Estee Lauder Inc, που ειδικεύεται στα προϊόντα ομορφιάς.

Με τη δωρεά του στο Met της Νέας Υόρκης, ο Λίοναρντ Λόντερ εισέρχεται στο «πάνθεον των πιο γενναιόδωρων φιλάνθρωπων όλων των εποχών», προσθέτει το περιοδικό, σύμφωνα με το οποίο είναι ο 24ος άνθρωπος στον κόσμο που δωρίζει εν ζωή περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια.