ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ντέιβιντ Λιντς προς αμερικανό στρατό: Διαλογιστείτε, κάνει καλό

Ντέιβιντ Λιντς προς αμερικανό στρατό: Διαλογιστείτε, κάνει καλό

Τη λύση του υπερβατικού διαλογισμού προτείνει ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιντς στον αμερικανικό στρατό, ιδιαίτερα για τους στρατιώτες που υποφέρουν από μετατραυματικό στρες, μετά την επιστροφή τους από το Αφγανιστάν.


Ο σκηνοθέτης παρουσίασε στο Μπέβερλι Χιλς το νέο του ντοκιμαντέρ, διάρκειας 70 λεπτών, με τίτλο «Διαλογισμός, Δημιουργικότητα, Ειρήνη». Ο Λιντς επισήμανε τις θετικές συνέπειες της τεχνικής αυτής σε παιδιά με μαθησιακά προβλήματα, σε κρατούμενους και σε γυναίκες θύματα βιασμού.

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τα βήματα του Λιντς στην Ευρώπη και τις συναντήσεις του με φοιτητές κινηματογραφικών σχολών, στους οποίους εξηγεί κάτω από τους ήχους του σιτάρ τα οφέλη του υπερβατικού διαλογισμού.

«Πρόκειται για μια αρχαία μορφή διαλογισμού, που βοηθά σημαντικά την ανθρώπινη ύπαρξη. Είναι ένας...καταστροφέας του στρες και πραγματικά τον χρειαζόμαστε», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Μπομπ Ροθ διευθυντής του Ιδρύματος Λιντς δήλωσε πως το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ θα εξετάσει τα πιθανά οφέλη της πρακτικής αυτής για τους βετεράνους που επιστρέφουν από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

«Κάθε ημέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτοκτονούν 22 βετεράνοι. Είναι απελπισμένοι. Τα χάπια δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα και το κοκτέιλ φαρμάκων που παίρνουν οι νέοι αυτοί άντρες και γυναίκες τούς κάνει ακόμα πιο ευάλωτους», συμπλήρωσε.

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης, που είχε προταθεί για Όσκαρ για τις ταινίες τους «Ο Άνθρωπος Ελέφαντας» (1980), «Μπλε Βελούδο» (1986) και «Μαλχόλαντ Ντράιβ» (2001), είναι φανατικός υποστηρικτής του υπερβατικού διαλογισμού όπως αυτός διαδόθηκε την δεκαετία του '60 από τον Ινδό γκουρού Μαχαρίσι Μάχες Γιόγκι.