ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στίβεν Σπίλμπεργκ: «Η ζωή της Αντέλ» ήταν ένα σημαντικό μήνυμα

Στίβεν Σπίλμπεργκ: «Η ζωή της Αντέλ» ήταν ένα σημαντικό μήνυμα

«Η ζωή της Αντέλ» του γαλλο-τυνήσιου σκηνοθέτη, Αμπντελατίφ Κεσίς που πραγματεύεται ένα διακαές πάθος, ανάμεσα σε δύο νεαρές γυναίκες, κατέκτησε το σημαντικό βραβείο του Χρυσού Φοίνικά στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, και έγινε η πρώτη ταινία που μιλά ανοιχτά και χωρίς περιστροφές για την ομοφυλοφιλία.


«Είναι μια όμορφη ιστορία, μια όμορφη αγάπη, που μπορεί να αφορά τον καθένα, ανεξαρτήτως της σεξουαλικότητάς του», δήλωσε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο αμερικανός πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, που "τόλμησε" να τοποθετήσει στην κορυφή των Καννών μια ταινία με σαφέστατες σκηνές λεσβιακού σεξ.

Ερωτηθείς σχετικά με την επιλογή της κριτικής επιτροπής να δώσει το πρώτο βραβείο στην συγκεκριμένη ταινία, την ίδια ημέρα που στο Παρίσι, ήταν σε εξέλιξη μια ογκώδης μαζική διαδήλωση, κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ δήλωσε: «Δεν είναι η πολιτική που μας επηρεάζει αλλά η ταινία».

Ωστόσο, ο διάσημος σκηνοθέτης συμπλήρωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε ότι η ταινία "Η ζωή της Αντέλ" ήταν «ένα σημαντικό μήνυμα». «Θέλαμε να παρουσιάσουμε κινηματογραφικά βραβεία και όχι το πολιτικό τίμημα », συμπλήρωσε το μέλος της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών, ο ρουμάνος σκηνοθέτης Κριστιάν Μουνγκίου.

«Θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το βραβείο στη νεολαία της Γαλλίας (...), η οποία με δίδαξε πολλά για το πνεύμα της ελευθερίας και της συμβίωσης» είπε ο θριαμβευτής των Κανών Αμπντελατίφ Κεσίς. «Αλλά και σε μια άλλη νεολαία. της επανάστασης στην Τυνησία, για την προσδοκία της να ζήσει ελεύθερα, να μιλά ελεύθερα και να αγαπά ελεύθερα », είπε ο Κεσίς λαμβάνοντας το βραβείο του.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σε δήλωσή του ανέφερε ότι το βραβείο ανταμείβει «το ταλέντο των καλλιτεχνών, την ελευθερία του σκηνοθέτη, την τόλμη του και την εμπιστοσύνη στη νεολαία». Η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ορελί Φιλιπετί, χαιρέτησε την ταινία ως «έναν ύμνο της αγάπης για τη νεολαία της Γαλλίας», σε μια εποχή όταν άλλοι προσπαθούν να τη χωρίζουν.