ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σημαντική διεθνής διάκριση για τη Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη

Σημαντική διεθνής διάκριση για τη Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη

Μετά την επιτυχία της έκθεσης «Suns in the Sunset» στη διεθνή συνάντηση Τέχνης «ArtAthina», η Μίνα Παπαθεοδώρου Βαλυράκη συνεργάζεται με τον «Εικαστικό Κύκλο» μεταφέροντας στο κτίριό του, στην Χαριλάου Τρικούπη, το μνημειώδες έργο των 12 μέτρων, δημιουργία για το “PALAZZO-OSPEDALEDegliInnocenti” στη Φλωρεντία.

Το έργο «SUNS IN THE SUNSET» είναι μέρος από τα μνημειώδη πολύπτυχα των 12 μέτρων, που σε συνεργασία με τoν Ιταλό τεχνοκριτικό Guiliano Serafino, ανήκει στο projectγια το OSPEDALE DEGLI INNOCENTI του Brunelleschi, στη Φλωρεντία.

Την έκθεση επισκέφθηκε ο Πρόεδρος του Festival FICTS του Μιλάνου, Professor FRANCO ASCANI και παρέδωσε στην καλλιτέχνιδα το βραβείο GUIRLANDED’ HONEUR για την ιδιαίτερη επιτυχή παρουσία της στο χώρο της τέχνης διεθνώς, σχολιάζοντας στην ιστοσελίδα του τα υψηλά συναισθήματα που προκλήθηκαν από αυτή την επίσκεψή του στον εκθεσιακό χώρο, όπου παρουσιάζεται το συγκεκριμένο έργο.

Μέρος της έκθεσης θα μεταφερθεί στις 25 Ιουνίου στη FRASCIONE ARTE της Φλωρεντίας όπου μέχρι την 1η Οκτωβρίου τα έργα της καλλιτέχνιδος θα συνυπάρχουν με τα έργα της συλλογής GandolfVannini,όπως αυτά του Andrea de lCastagno και άλλων μεγάλων δασκάλων του 1600, 1700 καθώς και φουτουριστών των αρχών του 1900 όπως Giacomo Balla, Umberto Boccioni.

Παράλληλα με την ευκαιρία των αγώνων του Grand Prix της F1 της Μεγάλης Βρετανίας στο Silverstone, από τις 19 Ιουνίου θα εκτίθενται έργα της, στο Park Lane στην αίθουσα BOB FORSTNER EXCALIBER, στο κέντρο του Λονδίνου, σε preview, με αφορμή την επικείμενη μεγάλη παρουσίαση του Σεπτεμβρίου 2013 «ART and CARS- MINA ON PARK LANE».

Η καλλιτέχνης στον κατάλογο του Εικαστικού Κύκλου για την ARTATHINA, αναφέρεται στο έργο της λέγοντας,

« Τα μεγάλα contrast που συναντάμε στη φύση, και ο διάλογός τους-η συνομιλία τους με την τεχνολογία είναι μια εξαιρετικού αισθητικά ενδιαφέροντος, οπτική πρόκληση.

Όταν παρεμβαίνω στο βύθισμα του κίτρινου με τις διασταυρούμενες-τις κάθετες, τα “contraluce”, τις ευθείες, τις φόρμες των γερανών στα λιμάνια, τις γέφυρες, στα tunnel, είναι μια εσωτερική διαδικασία, που τείνει προς τον λυρισμό.

Αυτό με κάνει να επεκτείνομαι σε ατελείωτες επιφάνειες, ψάχνοντας για τον ήλιο, το φώς, τις αντιθέσεις- τις διαβαθμίσείς του, προσπαθώντας να εξερευνήσω, και να καταθέσω τις συγκινησιακές προσλαμβάνουσες και ερεθίσματα που εισπράττω.

Με την μουσική των Pink Floyd « Two Sun in the Sunset» το ακουστικό και οπτικό ερέθισμα συγκλίνουν προς έμπνευση και δημιουργία».

Ο Ιταλός τεχνοκριτικός Guiliano Serafini που επιμελείται την έκθεση της Φλωρεντίας έχει γράψει στον κατάλογο για την δουλειά της,

«Η ζωγραφική της βρίσκει το πλέον αυθεντικό τρόπο έκφρασης ακριβώς μεταξύ της αντικειμενικής πραγματικότητας και της υψηλότερης δυναμικής σύνθεσης. Έτσι, απεικονίζοντας αντικείμενα από τον βιομηχανικό και αστικό φυσικό περιβάλλον-όπως τους γερανούς στα λιμάνια και τα αυτοκίνητα που αποτελούν το θεματολόγιο αυτής της έκθεσης-η καλλιτέχνης δεν περιορίζεται μόνο στο να περιγράφει ούτε στο να τεκμηριώνει μια πλευρά της καθημερινότητάς μας, αφού πρόθεσή της είναι να καταστήσει ορατό το «αφηρημένο» που αυτές οι εικόνες εμπεριέχουν μέσα στην αναμφισβήτητη και ταυτόσημη εικονική τους έκφραση.

Κατά βάθος η ρευστή, παχιά πινελιά της Μϊνας αφήνει να τρέξει και να «κατακαθήσει» πάνω στον καμβά κάτι που μοιάζει με πρόκληση στο προφανές της όρασης. Η ζωγραφική της είναι χειρονομιακή και έχει πάντα μεγάλες διαστάσεις ακόμα και όταν ο χώρος είναι περιορισμένος. Φαίνεται ότι στην δουλειά της η Μίνα «στοχάζεται» πάντα σε μεγάλη κλίμακα. Αυτό βλέπουμε στις σκελετωμένες σιλουέτες των γερανών που έχουν χαραχτεί και σκιτσαριστεί πάνω σε φόντα κίτρινα και ασημί, όπως επίσης και στα αυτοκίνητα αγώνων το πεταχτό σχέδιο των οποίων είναι σαν να διευρύνεται σε ένα είδος οπτικής έκρηξης όπου αποκαλύπτεται όλη η ένταση, το νεύρο και η εικονικότητα της κίνησης. Μια δυναμική που εμπλέκει και το χρώμα, το οποίο η καλλιτέχνης χειρίζεται με επιθετική σχεδόν διαπεραστική προσέγγιση ένα χρώμα που πάντα «συνεργεί» με τη εικόνα και την έξαρσή της.»

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Αμερικανική Ακαδημία των Sport, United States Sport Academy, όπου η ίδια είναι μέλος του Board of TRUSTEES, αποφάσισε να οργανώσει έκθεση της καλλιτέχνιδας τον επόμενο Νοέμβριο στο Austrin της Τέξας έκθεση κατά την διάρκεια των Αμερικάνικων αγώνων GRAND PRIX της F1.

Ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας των Sport, Dr. T.P. Rosandich, μόλις χθες εξήρε το έργο της Μίνας Παπαθεοδώρου Βαλυράκη στα μέλη του Συμβουλίου της Ακαδημίας, προαναγγέλλοντας την επικείμενη έκθεση στο Austrin Τέξας: «Mina is a super talent. We have worked with her on a number of projects. In fact, we are currently looking at a project that we might do with an F1 race being held in Austin, Texas».