ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με την «Ελένη» του Ευριπίδη ξεκινά το ταξίδι του το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου

Με την «Ελένη» του Ευριπίδη ξεκινά το ταξίδι του το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου

Την «Ελένη» του Ευριπίδη ανεβάζει το φετινό καλοκαίρι το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου.

Η «Ελένη» είναι χαρακτηριστικό δείγμα τραγικωμωδίας, μιας και εδώ το καθαρά δραματικό στοιχείο υπονομεύεται από το κωμικό.

Η ίδια η υπόθεση του έργου, άλλωστε, τοποθετεί το εμβληματικό πρόσωπο της Ωραίας Ελένης όχι στην Τροία αλλά στην Αίγυπτο. Στην Τροία, σύμφωνα με την εκδοχή αυτή του Ευριπίδη, πήγε το αιθέρινο είδωλό της και η ίδια η Ελένη αμόλυντη, αθώα και άσπιλη περιμένει τον άντρα της στην Αίγυπτο, πιστή στο γάμο της. Κι έτσι ο Τρωικός Πόλεμος έγινε για ένα «πουκάμισο αδειανό»...

Η «άχρονη» όψη της παράστασης συνδυάζει πιστά αντίγραφα αρχαίων οργάνων με σύγχρονα όργανα, υποδηλώνοντας έτσι τη διαχρονικότητα της αρχαίας τραγωδίας, μιας και ο συνθέτης της παράστασης, Νίκος Ξανθούλης, έχει ασχοληθεί σε καλλιτεχνικό και ερευνητικό επίπεδο με την αναβίωση της αρχαίας ελληνικής μουσικής, αποσπώντας διεθνή αναγνώριση.

Η πρεμιέρα της παράστασης, που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, θα δοθεί στην Καλαμάτα την Παρασκευή 5 Ιουλίου και θα δοθούν άλλες δύο παραστάσεις το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Ιουλίου. Στην συνέχεια η παράσταση θα παρουσιαστεί 9 και 10 Ιουλίου στο Αγρίνιο, κι αμέσως μετά, 15 και 16 Ιουλίου στο Ηρώδειο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών.

Το βασικό ρόλο της Ελένης υποδύεται η Πέμυ Ζούνη και συμπρωταγωνιστούν, ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Νίκος Αρβανίτης, ο Αντώνης Καρυστινός, η Νίκη Παλληκαράκη, ο Γιάννης Κοτσαρίνης και ο Γιώργος Τσοπάγας.

Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Δημητριάδη, τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Βασίλης Νικολαΐδης, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Νίκου Σαριδάκη.