ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαίοι αλυσοδεμένοι σκελετοί στο Δέλτα Φαλήρου

Αρχαίοι αλυσοδεμένοι σκελετοί στο Δέλτα Φαλήρου

Ένα καλά κρυμμένο μυστικό που κρατούσε από την αρχαϊκή εποχή αποκαλύφθηκε χάρη στα ευρήματα των αρχαιολόγων κάτω από τον παλιό Ιππόδρομο στο Δέλτα Φαλήρου.

Πρόκειται για ένα αρχαϊκό νεκροταφείο, που λειτούργησε από τον 7ο-6ο αιώνα π.Χ. έως τους Ελληνιστικούς Χρόνους και εξυπηρετούσε τη γύρω περιοχή και φτωχά, εργατικά κοινωνικά στρώματα.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί περίπου 600 ευρήματα, μεταξύ των οποίων σκελετός 40χρονου άνδρα. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος ανθρώπινος σκελετός φέρνει στο φως σημαντικά στοιχεία για την καθημερινή καταπόνηση που δεχόταν, καθώς φέρει κατάγματα και άλλες κακώσεις.

Παράλληλα, από τα ευρήματα των ανασκαφών που βρίσκονται σε εξέλιξη μπορεί κανείς να οδηγηθεί σε σημαντικά συμπεράσματα για την εποχή.

Σύμφωνα με πρόσφατη διάλεξη της Στέλλας Χρυσουλάκη, προϊσταμένης της ΚΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων και υπεύθυνης της αρχαιολογικής ομάδας της ανασκαφής αλυσοδεμένοι σκελετοί μαρτυρούν πως οι άνθρωποι αυτοί πιθανόν να είχαν βρει βίαιο και βασανιστικό θάνατο. Μάλιστα, εκτιμάται ότι ήταν δεσμώτες.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ίδια έχουν εντοπιστεί ίχνη κακοποίησης, αλλοιώσεων λόγω υποσιτισμού και σκληρής εργασίας.

Λόγω υποσιτισμού φέρεται να είχε χάσει τη ζωή του και ένα βρέφος, ο σκελετός του οποίου εντοπίστηκε στο αρχαϊκό νεκροταφείο.

Στον χώρο του Αθλητικού Κέντρου Καλλιθέας η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως στοιχεία ενός δρόμου του αρχαϊκού 6ου αιώνα π.Χ., της εποχής των Τυράννων, υπολείμματα μίας γέφυρας κι ενός πηγαδιού με πήλινο στόμιο. Στο ολοκληρωμένο ΚΠΙΣΝ θα υπάρχει μόνιμος χώρος των ευρημάτων.