ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τιμή ρεκόρ για πίνακα του Ελ Γκρέκο

Τιμή ρεκόρ για πίνακα του Ελ Γκρέκο

Τιμή ρεκόρ, στην παρθενική του εμφάνιση σε δημοπρασία, έπιασε ο πίνακας "Η προσευχή του Άγιου Δομίνικου" του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο) καθώς πουλήθηκε έναντι 9,15 εκατομμυρίων λιρών σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's, στο Λονδίνο.

Το έργο που φιλοτεχνήθηκε στην πόλη Τολέδο της Ισπανίας, τον 17ο αιώνα έκανε ρεκόρ σε δημοπρασία για τον ζωγράφο που γεννήθηκε στην Κρήτη και έζησε στην Ισπανία , ένω ένας άλλος πίνακας του Ελ Γκρέκο, "Ο Χριστός στο Σταυρό" πουλήθηκε έναντι 3,4 εκατ. λιρών.

"Οι μοναδικοί πίνακες του Μεγάλου Δάσκαλου έχουν μια αξεπέραστη ποιότητα στο χρόνο που ξεπερνά την εποχή τους και τους χαρίζει ένα ενδιαφέρον για το κοινό σήμερα, όπως επιβεβαιώνουν η αποψινή παγκόσμια προσφορά και το αποτέλεσμα ρεκόρ για τον Ελ Γκρέκο", δήλωσε στο BBC εκ μέρους του οίκου δημοπρασιών Sotheby's ο Άλεξ Μπελ.

Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την πώληση του πίνακα με τον Άγιο Δομήνικο του Ελ Γκρέκο μαζί με άλλα έργα, μέρος ιδιωτικής συλλογής Γερμανού βιομηχάνου, και τα οποία ξεπερνούν τα 12 εκατομμύρια λίρες θα διατεθούν στη Unicef.