ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με Κιμούλη και «Μήδεια» σηκώνει απόψε αυλαία το Φεστιβάλ Επιδαύρου

Με Κιμούλη και «Μήδεια» σηκώνει απόψε αυλαία το Φεστιβάλ Επιδαύρου

Η «Μήδεια» του Ευριπίδη, η τραγωδία του έρωτα που μετατρέπεται σε τρομερό και άγριο μίσος, κάνει πρεμιέρα σήμερα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου ανοίγοντας τον κύκλο των φετινών Επιδαυρίων.

Ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος σκηνοθετεί για δεύτερη φορά το έργο, 12 χρόνια μετά την παρουσίασή του από το «Αμφι-Θέατρο» στην Επίδαυρο το 2001, με τη Λήδα Τασοπούλου στον ομώνυμο ρόλο. Τώρα ο σκηνοθέτης επανέρχεται στο κείμενο του Ευριπίδη κάτω από μια ιδιαίτερη συνθήκη: η παράσταση ανεβαίνει με αποκλειστικά ανδρική διανομή και πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κιμούλη.

«Πρόκειται για ένα εγχείρημα που στηρίζεται "μορφολογικά" σε κάποιες αρχές των παραστάσεων της αρχαιότητας: ανδρική παρουσία σε όλους τους ρόλους (και στον Χορό) και μάσκες. Ασφαλώς τα τεκμήρια αυτά λειτουργούν εντελώς διαφορετικά σήμερα», σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης που παρουσιάζεται σε παραγωγή του Θεάτρου Βασιλάκου.

«Η Μήδεια, είναι το έργο που σπάει τα καλούπια της λογικής, ακόμα και του ίδιου του συμβατικού πάθους. Και το πιο παράδοξο: η ηρωίδα ενώ έχει διαπράξει το απεχθέστερο έγκλημα, την παιδοκτονία, στο τέλος του έργου δεν τιμωρείται. "Αλλού" κινείται η Ευριπίδεια σύλληψη. Πέραν της ηθικής», προσθέτει.
«Θέλουμε να πιστεύουμε πως η ερμηνεία της Μήδειας από άνδρα με το σκληρό αρσενικό της ήχο θα καταφέρει να απομακρύνει το θεατή από τη συναισθηματική και ηθογραφική ερμηνεία της Ιστορίας, όπου μία γυναίκα προδίδεται από τον άνδρα της και στη συνέχεια τον εκδικείται σκοτώνοντας τα παιδιά του και να τον φέρει σε επαφή με τον κοσμολογικό λόγο του Ευριπίδη, όπου η φύση εκπροσωπούμενη από τη γυναίκα τιμωρεί τον άνδρα και μια ολόκληρη ανθρωπότητα, η οποία διαιωνίζει την αρσενική ταυτότητά της», παρατηρεί ο Γιώργος Κιμούλης.

Τα σκηνικά επιμελείται ο Γιώργος Πάτσας, τα κοστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ, τη μουσική ο Θάνος Μικρούτσικος, τη χορογραφία η Ζωή Χατζηαντωνίου και τους φωτισμούς η Ελευθερία Ντεκώ.

Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων οι: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Ιάσων), Τάσος Νούσιας (Κρέων), Μάνος Βακούσης (Τροφός), Νικόλας Παπαγιάννης (Αγγελιοφόρος), Δημήτρης Παπανικολάου (Αιγέας), Νίκος Αναστασόπουλος (Παιδαγωγός).

Η παράσταση θα παιχτεί και αύριο (Σάββατο 6/7) στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.