ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νάουσα: Πόλη της τέχνης μέχρι τις 14 Ιουλίου

Νάουσα: Πόλη της τέχνης μέχρι τις 14 Ιουλίου

“Δεν είναι ανάγκη να μένει ο κόσμος στο σπίτι του. Υπάρχουν και άλλα πράγματα και μπορεί να τα δει ο καθένας αν αποφασίσει να βγει έξω, να αναλάβει δράση, να καταπολεμήσει τα άγχη και την κατάθλιψή του”.

Αυτή ήταν η σκέψη με την οποία άνθρωποι της τέχνης, της ζωγραφικής, των εικαστικών, του θεάτρου από τη Νάουσα αποφάσισαν να οργανωθούν, κινητοποιώντας εθελοντές από την πόλη και ολόκληρο το νομό αλλά και έξω από αυτόν, για να διασκεδάσουν οι ίδιοι και να προσκαλέσουν το ευρύ κοινό να διασκεδάσει και εκείνο, αντιδρώντας στο πέπλο της κατάθλιψης που επιβάλλει η καθημερινότητα και τα δεδομένα που δημιουργεί η οικονομική κρίση.

“Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που η διοργάνωση “Art-ville” ή αλλιώς “πόλη της τέχνης” γνωρίζει τόσο μεγάλη επιτυχία φέτος, δεύτερη χρονιά που πραγματοποιείται στην περιοχή” εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα "Artville", Φώτης Νταβόρας. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν οι ίδιοι οι αριθμοί: πέρσι πέντε χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις που διήρκεσαν τέσσερις μέρες ενώ φέτος μέσα σε δύο μόλις μέρες, από τις 12 συνολικά, ο κόσμος ξεπέρασε ήδη τις πέντε χιλιάδες.

“Προσπαθούμε να δώσουμε στους κατοίκους της Νάουσας και τους επισκέπτες από κάθε περιοχή εικόνες και ερεθίσματα ώστε να καταλάβουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν, να εκφραστούν, να μάθουν, να αντιδράσουν” αναφέρει ο κ. Νταβόρας. Η ποικιλία, εξάλλου, των εκδηλώσεων προσφέρει τεράστιες δυνατότητες καθώς περιλαμβάνουν όλες τις μορφές της τέχνης, όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο, χορό, μουσικοκινητική αγωγή, ζωγραφική, εικαστικές εκθέσεις, “μάγους”, ζογκλέρ, ακροβατικά, θέατρο σκιών, ζωγραφική στο πρόσωπο, αθλοπαιδιές, μαγειρική, διατροφικά εργαστήρια, παρουσιάσεις βιβλίων, παραμυθιών, ποιημάτων και κόμικ, πάρτι και παράλληλες δράσεις όπως δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζει η εκδήλωση της 12ης Ιουλίου, από το μουσικό σχήμα “Ρετρό” σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας, στην οποία θα παρευρεθεί ο Μίμης Πλέσσας καθώς η βραδιά είναι αφιερωμένη σε εκείνον.

Το ρόλο των εθελοντών στη διοργάνωση υπογραμμίζει, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Νίκος Βαρούδης. “Μπορεί να μην υπάρχουν χρήματα όμως η ανταπόκριση των εθελοντών είναι τεράστια” σχολιάζει και προσθέτει: “δεκάδες άνθρωποι έχουν συστρατευτεί στην προσπάθεια να αναδείξουμε μια “πόλη τέχνης” μέσω της ενεργοποίησης, της προβολής και της προώθησης του πολιτιστικού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής. Ογδόντα άνθρωποι από τα τρία λύκεια της πόλης έχουν ανταποκριθεί στην πρόσκλησή μας ενώ οι υπόλοιποι είναι καλλιτέχνες εικαστικοί, μουσικοί, θεατράνθρωποι, ηθοποιοί, σκηνοθέτες”. Ο ίδιος αποδίδει τη θερμή υποδοχή του κοινού στην ανάγκη του κόσμου να διασκεδάσει αλλά και στην ευρεία συμμετοχή πολλών ανθρώπων στη διοργάνωση. “Δεν επιδιώκουμε να φέρουμε κάποιο μεγάλο όνομα για να προσελκύσει το ενδιαφέρον. Όταν όμως είμαστε πολλοί, έρχονται ακόμη περισσότεροι κοντά μας” τονίζει.

Δεν παραλείπει τέλος να υπογραμμίσει και την σθεναρή υποστήριξη του δήμου Νάουσας, ο οποίος έχει παραχωρήσει χώρους για τις εκδηλώσεις, αλλά και των πενήντα περίπου χορηγών.

Οι διοργανωτές του “Art-ville” δηλώνουν ικανοποιημένοι και καλούν ακόμη περισσότερους επισκέπτες στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πάρκο της Νάουσας και θα ολοκληρωθούν στις 14 Ιουλίου.