ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρεμιέρα του Εθνικού Θεάτρου στην Επίδαυρο με τον «Κύκλωπα»

Πρεμιέρα του Εθνικού Θεάτρου στην Επίδαυρο με τον «Κύκλωπα»

Τον «Κύκλωπα», το μοναδικό ακέραια σωζόμενο σατυρικό δράμα της αρχαιότητας, θα παρουσιάσει το Εθνικό Θέατρο την Παρασκευή και το Σάββατο (2-3 Αυγούστου) στην Επίδαυρο.


Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Παπαβασιλείου και πρωταγωνιστούν ο Δημήτρης Πιατάς (Κύκλωπας), ο Νίκος Καραθάνος (Οδυσσέας) και ο Νίκος Χατζόπουλος (Σιληνός). Επί σκηνής θα βρίσκεται επίσης 17μελής ανδρικό θίασος συνδράμοντας στον πανηγυρικό χαρακτήρα της παράστασης, που υπόσχεται να χαρίσει μεγάλες στιγμές γέλιου και πνευματώδους χιούμορ.

Ο «Κύκλωψ» του Ευριπίδη γράφτηκε κατά πάσα πιθανότητα ανάμεσα στο 410 με 415 π.Χ., ενώ δεν είναι γνωστό σε ποια τετραλογία ανήκει. Η υπόθεση του δράματος αντλείται από την ένατη ραψωδία της ομηρικής Οδύσσειας και πραγματεύεται, με μια άλλη οπτική εξαιτίας της παρουσίας των Σατύρων, τη γνωστή περιπέτεια του Οδυσσέα με τον Πολύφημο. Μια ιστορία γεμάτη κωμικά στοιχεία με τον χορό των σατύρων να δίνει τον τόνο όπου η ανθρώπινη ευφυΐα, η ευστροφία και η επινοητικότητα κατατροπώνουν την κτηνώδη δύναμη και τη στυγνή βία.

Ο Σιληνός και οι γιοι του, οι Σάτυροι, βγαίνουν στο πέλαγος για να κυνηγήσουν τους Τυρρηνούς ληστές που έκλεψαν τον Διόνυσο, αλλά ναυαγούν στο νησί των Κυκλώπων. Η ζωή τους κυλάει βασανιστικά, μέχρι που εμφανίζεται στην ακτή ένα ελληνικό καράβι. Ο Οδυσσέας, ο πολυμήχανος και επινοητικός ήρωας της Οδύσσειας, καταφτάνει στο νησί για να βρει προμήθειες, ώστε να συνεχίσει το ταξίδι του προς την Ιθάκη. Εκεί, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια κοινωνία που βασίζεται σε πρωτόγονα ένστικτα. Ο Κύκλωπας θα οδηγήσει τους ξένους στην σπηλιά του και θα καταβροχθίσει δύο από αυτούς. Ο Οδυσσέας, μπροστά στον κίνδυνο, οργανώνει ένα σχέδιο εκδίκησης, που καταλήγει στην τύφλωση του Πολύφημου.

Μετά την Επίδαυρο, η παράσταση θα περιοδεύσει σε πόλεις της Ελλάδας.