ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φιλοσοφικό ραντεβού στην Πνύκα

Φιλοσοφικό ραντεβού στην Πνύκα

Εκατοντάδες κόσμου συγκεντρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην Πνύκα για να παρακολουθήσει στο μέρος που αγόρευε πριν από 2.500 χρόνια ο Περικλής και ο Δημοσθένης μια «συνάντηση» ανάμεσα στον Κομφούκιο και τον Αριστοτέλη.

Τη σπάνια αυτή ευκαιρία προσέφερε στο κοινό το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Αθήνα. «Είναι μια από τις σημαντικότερες συνεδρίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας γιατί πραγματοποιείται σε έναν χώρο που στο παρελθόν μίλησαν σπουδαίοι πολιτικοί και ρήτορες, όπως ο Κλεισθένης, ο Δημοσθένης, ο Περικλής αλλά και μεταγενέστεροι» τόνισε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και καθηγητής Φιλοσοφίας Κωνσταντίνος Βουδούρης.

«Δείτε στο βάθος την Ακρόπολη, είναι μια εικόνα που δεν θα ξεχάσετε ποτέ» ήταν η παρότρυνσή του προς το ακροατήριο. Οι ομιλητές στον λόφο της Πνύκας αυτή τη φορά ήταν οι καθηγητές Αλέξανδρος Νεχαμάς, Χουλιάνα Γκονζάλες και ο Τσεν Λάι.

Ο ελληνοαμερικανός καθηγητής επιχείρησε να απαντήσει στο ερώτημα εάν «η τέχνη του βίου είναι κάτι που διδάσκεται». Ο Κινέζος συνάδελφός του έθιξε το ζήτημα της «Πρακτικής Σοφίας στην Κομφουκιανή Φιλοσοφία», ενώ η καθηγήτρια από το Μεξικό ανέλυσε το ζήτημα της σωκρατικής φρόνησης στη σύγχρονη εποχή.

Οι περίπου 300 άνθρωποι απ' όλο τον κόσμο που παρακολούθησαν τη συζήτηση, μερικοί από αυτούς ακροβολισμένοι στα βραχάκια του λόφου, άκουσαν στο τέλος τον Κωνσταντίνο Βουδούρη να τους εξηγεί ότι η Μεξικάνα καθηγήτρια «είναι μάλλον η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην Πνύκα».