ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανοίγει τις πύλες του το Φεστιβάλ της Βενετίας

Ανοίγει τις πύλες του το Φεστιβάλ της Βενετίας

Το 70ο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας ανοίγει απόψε τις πύλες τους με την προβολή της περιπέτειας επιστημονικής φαντασίας «Gravity» του Αλφόνσο Κουαρόν.


Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους του αστροναύτη και της γιατρού κρατούν οι Σάντρα Μπούλοκ και Τζορτζ Κλούνεϊ. Οι δυο τους βρίσκονται στο διάστημα σ' ένα ακυβέρνητο διαστημόπλοιο και προσπαθούν να βρουν τρόπο για να επιβιώσουν και να επιστρέψουν σώοι στη γη. Την επίσημη προβολή αναμένεται να παρακολουθήσουν τόσο οι πρωταγωνιστές όσο και ο σκηνοθέτης της ταινίας.

Η φετινή 70η Μόστρα του κινηματογράφου, για τις επόμενες 10 μέρες (έως τις 7 Σεπτεμβρίου) θα προβάλει μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες της πρόσφατης παγκόσμιας παραγωγής. Η Ελλάδα τιμάται φέτος με την ελληνική ταινία «MissViolence» του Αλέξανδρου Αβρανά που προβάλλεται στο διαγωνιστικό πρόγραμμα. Δύο ακόμη ελληνικές παρουσίες συναντάμε στο ανεξάρτητο τμήμα «Μέρες Δημιουργών» (Giorantedegli Autori), αντίστοιχο του «Δεκαπενθήμερου των Σκηνοθετών», που διοργανώνουν οι Ιταλοί σκηνοθέτες: την ταινία «KillYourDarlings» του Ελληνοαμερικανού Τζον Κροκίδα και τη βουλγάρικη ταινία «Αποξένωση» του Μίλκο Λαζάροφ, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Έλληνας Χρήστος Στέργιογλου.

Σημειώνεται πως το φεστιβάλ, στην πραγματικότητα, άνοιξε τις πύλες του από χτες το βράδυ, έστω και ανεπίσημα, με την προβολή στην «Αρένα» του St. Polo, της ιταλικής κλασικής ταινίας «Τα χέρια πάνω από την πόλη» του Φραντζέσκο Ρόζι, η οποία το 1963 είχε κερδίσει το Χρυσό Λιοντάρι της Μόστρας. Η προβολή έγινε από αναπαλαιωμένη κόπια.

Πάντως, οι Ιταλοί σκηνοθέτες είναι έτοιμοι, όπως δήλωσαν, να προκαλέσουν αναταραχή στην έναρξη του φεστιβάλ, εξαιτίας της άρνησης του κράτους να πάρει ειδικά μέτρα για την ενίσχυση του ιταλικού σινεμά. Έτσι, σύμφωνα με την Εταιρεία Σκηνοθετών, σε περίπτωση που εκπρόσωποι της κυβέρνησης παραστούν στην επίσημη έναρξη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όλοι οι Ιταλοί σκηνοθέτες θα αποχωρήσουν από την αίθουσα. Οι σκηνοθέτες δείχνουν να είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους και σε άλλες προβολές σε περίπτωση, που επιχειρήσουν τις παρακολουθήσουν εκπρόσωποι του κράτους.