ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο φως εντυπωσιακά ρωμαϊκά ψηφιδωτά στο Κόσοβο (video)

Στο φως εντυπωσιακά ρωμαϊκά ψηφιδωτά στο Κόσοβο (video)

Μια σημαντική αρχαιολογική ανασκαφή πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στο μικρό χωριό Ντρέσνικ, στο βορειοδυτικό Κόσοβο. Τα ευρήματα ανάγονται στη ρωμαϊκή εποχή και πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στον 2ο και 3ο αιώνα μ.Χ.

Όπως αναφέρεται στο aftonomi.gr, πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στη χώρα τα τελευταία σαράντα χρόνια, καθώς έχουν αποκαλυφθεί εντυπωσιακά, πολύχρωμα ψηφιδωτά.

Η ανασκαφή άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2012. Υπεύθυνος είναι ο Μασάρ Βάλτα, ο οποίος θεωρεί ότι ο χώρος που θα αποκαλυφθεί, θα ξεπερνά στο τέλος τα πενήντα εκτάρια.

Μέχρι στιγμής η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αποκαλύψει το ισόγειο ενός κτίσματος που πιθανολογείται ότι ήταν ρωμαϊκή βίλα ή κάποιο δημόσιο κτίριο.

«Το ψηφιδωτό έχει γεωμετρικά σχήματα. Είναι πολύχρωμο. Μέχρι τώρα έχουμε ξεχωρίσει επτά χρώματα. Είναι ένα από τα πιο όμορφα ψηφιδωτά που μπορεί να βρει κανείς στο Κόσοβο. Νομίζουμε ότι θα ανακαλύψουμε πολύ περισσότερα, όταν συνεχίσουμε τις εργασίες τον Οκτώβριο» δήλωσε ο υπεύθυνος της ανασκαφής, Μασάρ Βάλτα στο Euronews.

Μέχρι στιγμής οι αρχαιολόγοι έχουν φέρει στο φως τέσσερις χώρους που είναι καλυμμένοι με καλά διατηρημένα ψηφιδωτά στο πάτωμα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο χώρος των ανασκαφών βρίσκεται πάνω στην παλιά ρωμαϊκή οδό Λισσού- Ναϊσσού, που συνδέει σήμερα το Λέζε στην Αλβανία με τη Νις της Σερβίας.
Όλοι περιμένουν ότι η συγκεκριμένη ανασκαφή θα φέρει στο φως πολλούς ακόμη θησαυρούς για το ρωμαϊκό παρελθόν του Κοσόβου.

Δείτε το βίντεο