ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδηλώσεις με αφορμή την έναρξη έκθεσης για το Βυζάντιο στις ΗΠΑ

Εκδηλώσεις με αφορμή την έναρξη έκθεσης για το Βυζάντιο στις ΗΠΑ

Η αντίστροφη μέτρηση για την έκθεση «Heaven and Earth: Art of Byzantium from Greek Collections», που θα παρουσιαστεί στη National Gallery of Art στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ στις 6 Οκτωβρίου 2013, έχει ήδη ξεκινήσει.

Με αφορμή αυτό το σημαντικό διεθνές πολιτιστικό γεγονός, το Μουσείο Μπενάκη, ένας εκ των διοργανωτών, πληροφορεί για τις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν το άνοιγμα της έκθεσης.

Πρόκειται για τη Θεία Λειτουργία που θα τελέσει την ίδια ημέρα και ώρα 10:00 στον ναό της Αγίας Σοφίας της Ουάσινγκτον ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, καθώς και για τις εναρκτήριες διαλέξεις της έκθεσης, που θα φιλοξενηθούν την ίδια ημέρα και ώρα 14:00 στο μεγάλο αμφιθέατρο της National Gallery of Art, με ομιλητές την Δρ. Μαρία Βλαζάκη-Ανδρεαδάκη, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τον καθηγητή Άγγελο Δεληβορριά, Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη.

Την έκθεση θα συνοδεύουν επίσης δύο ξεχωριστές εκδόσεις του 2013 για τις οποίες συνεργάστηκαν το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Μουσείο Μπενάκη: το «Heaven & Earth. Art of Byzantium from Greek Collections», των Αναστασία Δρανδάκη, Δήμητρα Παπανικόλα-Μπακιρτζή και Αναστασία Τούρτα (επιμ.) και το «Heaven & Earth. Cities and Countryside in the Byzantine Greece», των Ευγενία Αλμπάνη και Ευγενία Χαλκιά (επιμ.).

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το ΥΠΠΟΑ και το Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με τη National Gallery of Art και το J. Paul Getty Museum. Μετά το πέρας της στην αμερικανική πρωτεύουσα (2 Μαρτίου 2014), η έκθεση θα ταξιδέψει στο Λος Άντζελες, όπου θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Γκετί από τις 9 Απριλίου ως τις 25 Αυγούστου 2014.