ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο συγγραφέας Άλβαρο Μούτις

Πέθανε ο συγγραφέας Άλβαρο Μούτις

Σε ηλικία 90 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Κολομβιανός συγγραφέας Άλβαρο Μούτις στο Μεξικό, ο οποίος είχε τιμηθεί με το βραβείο Medicis για το ξένο μυθιστόρημα το 1989 και το βραβείο Θερβάντες το 2011.


Ο θάνατος του συγγραφέα επήλθε από σοβαρή ασθένεια που οδήγησε στην εισαγωγή του στο νοσοκομείο την περασμένη Κυριακή, δήλωσε η σύζυγός τουθ Κάρμεν Μιράκλ.

Ο Μούτις ήταν στενός φίλος του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Γεννήθηκε στην Μπογκοτά της Κολομβίας το 1923 και πέρασε την παιδική του ηλικία στο Βέλγιο, όπου υπηρετούσε ο διπλωμάτης πατέρας του. Ζούσε στο Μεξικό από το 1956.

Ο Άλβαρο Μούτις ξεκίνησε τη λογοτεχνική του διαδρομή ως ποιητής και δημιούργησε την προσωπικότητα του Μακρόλ ελ Γκαβιέρο (Τα στοιχεία της καταστροφής, 1953) που θα συνοδεύσει στη συνέχεια τη μυθιστοριογραφία του.

Τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο των Γραμμάτων της Κολομβίας το 1974 και ακολούθησε σειρά διεθνών διακρίσεων μέχρι το Βραβείο Θερβάντες για το σύνολο του έργου του το 2011. Μεταξύ των έργων του είναι «Το χιόνι του ναυάρχου» (βραβείο Medicis, 1989), «Αμπντούλ Μπασούρ», «Ένας ωραίος θάνατος», «Η Ιλόνα φθάνει με τη βροχή», «Το χιόνι του Αλμιράντε».