ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Θέατρο Δρόμου» για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

«Θέατρο Δρόμου» για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών διοργανώνει τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, με την υποστήριξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας.

Πρόκειται για μία κινητή δράση- θέατρο δρόμου, που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας σε διαφορετικά σημεία του κέντρου της Αθήνας. Η δράση θα έχει διάρκεια 10 λεπτών και θα επαναλαμβάνεται ανά δύο ώρες, ξεκινώντας από τις 10.00, με την τελευταία να πραγματοποιείται στις 20.00.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν δύο παραστάσεις στην Πλατεία Συντάγματος, στις 10.00 και στις 12.00, δύο στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης στις 14.00 και στις 16.00, μία στην Πλατεία Κεραμεικού στις 18.00 και μία στη Στοά CityLink, στην οδό Βουκουρεστίου, στις 20.00.

Η σκηνοθέτις Μαριάννα Κάλμπαρη έχει συνθέσει έναν μονόλογο 10 λεπτών, μέσα από αληθινές ιστορίες κακοποιημένων γυναικών, οι οποίες καλύπτουν όλο το φάσμα της βίας που ασκείται εις βάρος τους, όπως ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμός, εμπορία ανθρώπων (trafficking) κλπ.

BIA

Τον μονόλογο θα ερμηνεύσει η ηθοποιός Δώρα Σαμψώνα, η οποία θα πλαισιώνεται από νέους εθελοντές, αγόρια και κορίτσια, που θα μοιράζουν το ενημερωτικό υλικό της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Με την παρουσία τους θα τιμήσουν την εκδήλωση γνωστές Ελληνίδες ηθοποιοί.

Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού γι' αυτό το μείζον κοινωνικό ζήτημα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ενημέρωσή του για την ύπαρξη υποστηρικτικών δομών αντιμετώπισης της βίας. Κυρίως, όμως, στοχεύει να παροτρύνει τις γυναίκες- θύματα βίας να ξεπεράσουν τον φόβο τους και να μιλήσουν, να ενημερωθούν για την ύπαρξη των συγκεκριμένων δομών και να απευθυνθούν σε αυτές για να ζητήσουν βοήθεια.

Μέσω της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων παρέχει άμεση ψυχοκοινωνική στήριξη και προστασία σε γυναίκες- θύματα βίας, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο. Αποτελεί υπηρεσία πρώτης γραμμής και εντάσσεται στο ευρύτερο δίκτυο των δομών της Γραμματείας: 14 συμβουλευτικά κέντρα γυναικών στις πρωτεύουσες των περιφερειών και τον Πειραιά, 25 συμβουλευτικά κέντρα γυναικών και 19 ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους σε συνεργασία με μεγάλους δήμους της χώρας και δύο ξενώνες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.