ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι 10 καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες

Οι 10 καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες

Χριστούγεννα χωρίς την ανάλογη κινηματογραφική παρέα δεν γίνονται... Το newsbomb.gr σας βάζει στο κλίμα, επιλέγοντας τις 10 καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες (συν μια ταινία-έκπληξη), για να παρακολουθήσετε την περίοδο των γιορτών μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα

Αποτελεί πλέον γεγονός ότι αν δεν ''παίξει'' το Μόνος στο σπίτι στην τηλεόραση, Χριστούγεννα δεν νιώθεις...

Μια από τις πιο αγαπημένες συνήθειες που μας δίνουν με τον καλύτερο τρόπο τον εορταστικό τόνο, είναι οι χριστουγεννιάτικες ταινίες, σπεσιαλιτέ του αμερικανικού κινηματογράφου.

Feelgood ταινίες εξ'ορισμού, από το κλασικό Μια Υπέροχη Ζωή (It's A Wonderful Life, 1946), μέχρι το ανατρεπτικό Bad Santa (2003), αυτές είναι οι 10 καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες (συν μια ταινία-έκπληξη), σε τυχαία σειρά, οι οποίες σίγουρα θα σας κρατήσουν την καλύτερη παρέα την περίοδο των εορτών.

1. Μόνος στο σπίτι (Home Alone, 1990)

Η ταινία του Κρις Κολόμπους αποτελεί μια από τις πιο πολυπαιγμένες ταινίες της ελληνικής τηλεόρασης, ωστόσο κάθε χρόνο τα εορταστικά... βασανιστήρια στα οποία υποβάλλει ο ΜακΚάλεϊ Κάλκιν τους δυο επίδοξους ληστές μας διασκεδάζουν. Τι και αν έχουμε μάθει όλες τις παγίδες απέξω; Η μουσική του Τζον Γουίλιαμς και η καλογυαλισμένη χριστουγεννιάτικη «small town USA» του Κολόμπους μας βάζουν κάθε χρόνο στο εορταστικό κλίμα, με τον ίδιο απολαυστικό τρόπο.

2. Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης (The Nightmare Before Christmas, 1993)

Το αριστούργημα της ανεξάντλητης φαντασίας του Τιμ Μπάρτον, σε σκηνοθεσία Χένρι Σέλικ, μπλέκει Χάλογουιν και Χριστούγεννα, προσφέροντάς μας μια από πιο ιδιαίτερες εορταστικές ταινίες. Ισόποσες δόσεις μαύρου χιούμορ και παραμυθιού, εκπληκτική μουσική του Ντάνι Έλφμαν και αξεπέραστη stop motion τεχνική, κατατάσσουν την ταινία στις κορυφαίες του είδους.

3. Μια υπέροχη ζωή (It's A Wonderful Life, 1946)

Η απόλυτη χριστουγεννιάτικη ταινία, φιγουράρει παραδοσιακά στην πρώτη θέση κάθε σχετικής λίστας... Ο Φρανκ Κάπρα, δημιουργός αυτού που αποκαλούμε feelgood movie (ταινίες δηλαδή που μας κάνουν να νιώθουμε καλά), '''πατάει'' στην ουσία πάνω στο Α Christmas Carol του Κάρολου Ντίκενς (όπως και πολλές άλλες του είδους) και στην μεστή ερμηνεία του Τζέιμς Στιούαρτ, θέτοντες τις βάσεις για όλους τους άλλους...

4. Elf (2003)

Ο Γουίλ Φέρελ, στην καλύτερη ίσως ταινία του, υποδύεται ένα ξωτικό που υποφέρει από κρίση ταυτότητας όταν ανακαλύπτει ότι... γεννήθηκε άνθρωπος, προσφέροντάς μας ορισμένες ξεκαρδιστικές στιγμές, σε μια ταινία που για πολλούς έχει ήδη γίνει κλασική.

5. Πάρτι φαντασμάτων (Scrooged, 1988)

Ξεπερνώντας τον κάκιστα μεταφρασμένο ελληνικό τίτλο (μα Πάρτι φαντασμάτων;;;), η ταινία του σπουδαίου σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Ντόνερ εκμοντερνίζει με έξυπνο τρόπο το A Christmas Carol του Ντίκενς. Αγαπημένος ο Μπιλ Μάρεϊ, στο ρόλο ενός σύγχρονου, κυνικού και άκρως αντιπαθητικού Σκρουτζ, ο οποίος ταλαιπωρεί τους υπαλλήλους ενός τηλεοπτικού δικτύου, ωστόσο γρήγορα τέσσερις επισκέψεις θα τον κάνουν να αλλάξει στάση ζωής.

6. Το θαύμα της 34ης οδού (Miracle on 34th Street, 1947)

Τρία Όσκαρ για το διαχρονικό κινηματογραφικό παραμύθι του Τζορτζ Σίτον, με έναν συμπαθέστατο γεράκο ο οποίος μπαίνει σε... άσυλο καθώς υποστηρίζει ότι είναι ο πραγματικός Αϊ-Βασίλης και τελικά καλείται να αποδείξει στο δικαστήριο τους ισχυρισμούς του!

7. Ο Αη Βασίλης είναι λέρα... (Bad Santa, 2003)

Αν έχετε μικρά παιδιά που πιστεύουν ακόμα στον Άγιο Βασίλη, καλό είναι να μην δείτε μαζί τους την συγκεκριμένη, καθώς δεν διακρίνεται για την ευλάβεια και την προσήλωσή της στα πρόσωπα-θεσμούς των εορταστικών ημερών... Ο Μπίλι Μπομπ Θόρτον ενσαρκώνει έναν αλκοολικό, αθυρόστομο κομπιναδόρο, ο οποίος με τον συνεργάτη του, έναν νάνο που ντύνεται ξωτικό, ξαφρίζει τα χρηματοκιβώτια των καταστημάτων την περίοδο των εορτών. Μαύρο χιούμορ αλλά και ένα μικρό ''χριστουγεννιάτικο θαύμα'', σε μια εορταστική ταινία... ακατάλληλη για ανηλίκους!

8. Η χριστουγεννιάτικη ιστορία των Μάπετ (The Muppet Christmas Carol, 1992)

Οι κούκλες του Μπράιαν Χένσον είναι απλά απολαυστικές στην διασκευή αυτή της κλασικής ιστορίας του Ντίκενς, ενώ ο Μάικλ Κέιν μας προσφέρει έναν από τους καλύτερους Εμπενίζερ Σκρουτζ του κινηματογράφου - κορυφαίος παραμένει πάντως ο Άλαστερ Σιμ στην ταινία του 1951.

9. Χριστουγεννιάτικη ιστορία (A Christmas Story, 1983)

Οι Αμερικάνοι λατρεύουν τη νοσταλγική αυτή κωμωδία του 1983, η οποία φιγουράρει μάλιστα στο Top 500 του IMDB. Η ταινία του Μπομπ Κλαρκ συνδυάζει με έξυπνο τρόπο τις χαρές και τον φόβο του να είσαι παιδί. Ο μικρός Ράλφι θέλει πάση θυσία για δώρο Χριστουγέννων ένα αεροβόλο, ωστόσο η απάντηση που λαμβάνει απ'όλους τους ενήλικους είναι αποστομωτική: ''Θα βγάλεις κανένα μάτι με αυτό, παιδί μου!''.

10. Το μαγαζάκι της γωνίας (The Shop Around the Corner, 1940)

Ο σπουδαίος μετρ της αμερικανικής κωμωδίας, Ερνστ Λιούμπιτς, σε μια από τις πιο διάσημες ταινίες του, η οποία σπάνια βρίσκεται ωστόσο στις λίστες με τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες. Η ιστορία δυο υπαλλήλων ενός καταστήματος, οι οποίοι αν και τσακώνονται συνεχώς στη δουλειά, έχουν ερωτευτεί - εν αγνοία τους - ο ένας τον αλλον μέσω αλληλογραφίας, αποτελεί μια από τις κορυφαίες κομεντί με φόντο τη χιονισμένη Βουδαπέστη κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Το 1998 διασκευάστηκε με τον τίτλο Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας με πρωταγωνιστικό ζευγάρι τον Τομ Χανκς και την Μεγκ Ράιαν, ωστόσο η Νόρα Έφρον δεν διαθέτει σε καμία περίπτωση το περίφημο ''άγγιγμα του Λιούμπιτς''.

Και μια ταινία-έκπληξη

Για κάποιο λόγο τα Χριστούγεννα αποτελούν πηγή έμπνευσης και για τους δημιουργούς ταινιών τρόμου. Αξίζει να αναφέρουμε τα παραδείγματα των Black Christmas (1974), Dead End (2003), Silent Night Deadly Night (1984) ή ακόμα και το Gremlins (1984).

Το Rare Exports: A Christmas Tale (2010), αποτελεί την φινλανδική... διεστραμμένη εκδοχή του μύθου του Άγιου Βασίλη. O σκηνοθέτης Jalmari Helander παντρεύει πετυχημένα την ταινία τρόμου, τα Χριστούγεννα και την μαύρη κωμωδία, ενώ οι ήρωές του μοιάζουν να έχουν βγει μέσα από ταινία του Άκι Καουρισμάκι.

Ένας πιτσιρικάς που ζει με τον πατέρα του σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Φινλανδίας, ανακαλύπτει ότι ο Αγιος Βασίλης όχι μόνο υπάρχει, αλλά και ότι μια ομάδα ερευνητών είναι έτοιμη να τον βγάλει στην επιφάνεια κάνοντας ανασκαφές σε ένα βουνό... Ωστόσο αυτό το οποίο ο αγαπημένος Άγιος κρύβει είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό από τα όσα γνωρίζαμε! Μια έξυπνη, χιουμοριστική και καλοφτιαγμένη ταινία, που εμπεριέχει την αυτοπαρωδία της, και βάζει σε χριστουγεννιάτικο κλίμα ακόμα και τους σκληροπυρηνικούς φαν των ταινιών φαντασίας και τρόμου.

Α.Τ.

Διαβάστε επίσης:

Χρυσές Σφαίρες: Οι υποψηφιότητες, τα φαβορί και οι εκπλήξεις

Η ταινία Avatar θα έχει και τρεις συνέχειες

Οι προβλέψεις για τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς

Δύο ελληνικές ταινίες ταξιδεύουν στις Χρυσές Σφαίρες