ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε δημοπρασία τα ρούχα του Ναπολέοντα

Σε δημοπρασία τα ρούχα του Ναπολέοντα

Σε δημοπρασία στη Γαλλία θα βγουν την ερχόμενη άνοιξη, τα ρούχα του Ναπολέοντα, όπως το πουκάμισο, οι μανσέτες και άλλα προσωπικά αντικείμενα που χρησιμοποίησε την παραμονή και την ημέρα του θανάτου του στο νησάκι της Αγίας Ελένης.

Συγκεκριμένα, τα αντικείμενα αυτά , φυλούσε ο πιστός του υπηρέτης Ασίλ Αρσαμπό (1792-1858) ο οποίος ήταν αρχικά ιπποκόμος, τον ακολούθησε στην εξορία του και έγινε ο προσωπικός του υπηρέτης. Τα αντικείμενα αυτά παρέμειναν στην ιδιοκτησία των απογόνων του Αρσαμπό μέχρι και σήμερα.

Ένα από τα σημαντικότερα αντικείμενα που θα βγουν προς πώληση είναι το πουκάμισο από βατίστα που φορούσε ο Ναπολέοντας την 4η Μαΐου 1821, την παραμονή του θανάτου του. Φέρει κεντημένο το γράμμα "Ν" και η τιμή του εκτιμάται στα 30-40.000 ευρώ. Το πουκάμισο έχει μικρά μπαλώματα και ένα μεγάλο σημάδι, προφανώς από ιδρώτα, στο κολάρο "που αποδεικνύει πόσο υπέφερε ο ασθενής", πρόσθεσε ο Οζενά. Συνοδεύεται από ένα χειρόγραφο σημείωμα, γραμμένο από τον Αρσαμπό και ραμμένο στη μία πλευρά.

"Είναι αναμφίβολα το πουκάμισο που φορούσε ο Ναπολέοντας όταν είπε τις τελευταίες λέξεις του: Γαλλία! Γιε μου! Ο στρατός! τη νύχτα της 4ης προς την 5η Μαΐου", διαβεβαίωσε.

Οι μανσέτες που φορούσε ο Ναπολέοντας την ώρα του θανάτου του εκτιμάται ότι θα πουληθούν έναντι 8-10.000 ευρώ.