ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βραδιές ελληνικού ντοκιμαντέρ στον Ιανό με Σεφέρη και Έζρα Πάουντ

Βραδιές ελληνικού ντοκιμαντέρ στον Ιανό με Σεφέρη και Έζρα Πάουντ

To Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και ο Ιανός, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ προβάλλουν κάθε Πέμπτη στις 22:30 στον Ιανό (Σταδίου 24), ταινίες ντοκιμαντέρ, καλύπτοντας συνολικά ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας, από αφιερώματα σε πρόσωπα, έως κοινωνικά, ιστορικά, επιστημονικά και οικολογικά ζητήματα.

Το ντοκιμαντέρ είναι στο προσκήνιο κάθε Πέμπτη στον Ιανό και αυτή την εβδομάδα δύο μεγάλοι λογοτέχνες, ο Εζρά Πάουντ και ο Γιώργος Σεφέρης εξερευνώνται μέσα από την κινούμενη εικόνα. Ο μήνας Μάρτιος λοιπόν είναι αφιερωμένος στην ποίηση.

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής του Ιανού και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, είναι η ανάδειξη της σημασίας του ντοκιμαντέρ, αφού αποτελεί σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης κινηματογραφίας και ένα μέσο αποτύπωσης του πραγματικού κόσμου. Ο κάθε δημιουργός χρησιμοποιεί την πραγματικότητα ως πρώτη ύλη, καταγράφοντας τη χωρίς υπερβολές, δίνοντας τη δυνατότητα στο θεατή να ενημερωθεί για ζητήματα που τον ενδιαφέρουν, να προβληματιστεί και να διδαχθεί από το παρελθόν, χρησιμοποιώντας τη γνώση που αποκτά, για να βελτιώσει το μέλλον του.

Απόψε 6/3 προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Εzra Pound - Παράδεισο Ήθελα να Γράψω» σε σκηνοθεσία του Σύλλα Τζουμέρκα. Διάρκεια 52'.

Η ζωή και το έργο του μεγάλου όσο και αμφιλεγόμενου Αμερικάνου ποιητή (1885-1972) διατρέχει τη βιαιότερη και πιο κρίσιμη περίοδο του 20ου αιώνα και φωτίζει, με τρόπο που δεν μπορούμε να τον αγνοήσουμε την Ευρώπη του σήμερα.

13/3 προβολή του ντοκιμαντέρ «Hμερολόγια Καταστρώματος-Γιώργος Σεφέρης» σε σκηνοθεσία Στέλιου Χαραλαμπόπουλου. Διάρκεια 70'.

Ένα ταξίδι στην ποίηση και τη σκέψη του Γιώργου Σεφέρη. Οι περιπλανήσεις ενός ακάματου ταξιδιώτη σε τόπους, κείμενα, μουσικές, ταινίες, ανθρώπους, διαδοχικές επιστρώσεις εμπειρίας που σωρεύονται σ' ένα πλούσιο υπέδαφος από σημαντικά και ασήμαντα πριν μεταγραφούν σε αυτή την άλλη γλώσσα, την Ποίηση.

CINE IANOS
Σταδίου 24, τηλ. 210 3217810
www.ianos.gr

Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.