ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περιγραφή της ναυμαχίας του Ναβαρίνου (1827) βγαίνει στο σφυρί!

Περιγραφή της ναυμαχίας του Ναβαρίνου (1827) βγαίνει στο σφυρί!

Μια χειρόγραφη περιγραφή της ναυμαχίας του Ναβαρίνου γραμμένη από αξιωματικό της γαλλικής ναυαρχίδας θα δημοπρατηθεί στις 17 Μαρτίου από τον οίκο «Βέργος».

Η ναυμαχία του Ναβαρίνου (20 Οκτωβρίου 1827) υπήρξε αποφασιστικής σημασίας γεγονός για την τύχη της ελληνικής Επανάστασης, η οποία μετά από ηρωικά κατορθώματα 6 ετών έδειχνε να βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο από τις ορδές που είχε αποβιβάσει στην Πελοπόννησο ο Ιμπραήμ Πασάς. Οι συνασπισμένοι στόλοι της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας κατόρθωσαν μέσα σε λίγες ώρες να εκμηδενίσουν τον αριθμητικά υπέρτερό τους οθωμανικό στόλο, επισφραγίζοντας έτσι την απελευθέρωση των Ελλήνων από τον τουρκικό ζυγό και ανοίγοντας το δρόμο για την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Ο άγνωστος συντάκτης της περιγραφής της ναυμαχίας δεν κρύβει τα φιλελληνικά του αισθήματα, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η ανεξαρτησία της Ελλάδας είναι πλέον γεγονός και εύχεται ο σουλτάνος να αποδεχθεί το συντομότερο τη νέα κατάσταση που δημιούργησε η επέμβαση των τριών δυνάμεων, αν και διατυπώνει κάποιους φόβους μήπως υπάρξουν αντίποινα σε βάρος των συμπατριωτών του που ζούνε στην Ανατολή.

2. Stillman lot 357

Η δημοπρασία περιλαμβάνει 472 συνολικά σπάνια βιβλία, χειρόγραφα, έγγραφα, χαρακτικά και φωτογραφίες. Στις τελευταίες συγκαταλέγονται λήψεις του σημαντικότερου φωτογράφου των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων Albert Meyer, εξαιρετικές απόψεις της Αθήνας του William Stillman και γυναικεία γυμνά της Ελληνίδας φωτογράφου του Μεσοπολέμου Nelly’s.

Διαβάστε επίσης

Κόπιες του «Ο Αγών μου» δημοπρατήθηκαν προς 65.000 δολάρια