ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Καβγάδες στην Κιότζα» του Κάρλο Γκολντόνι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

«Καβγάδες στην Κιότζα» του Κάρλο Γκολντόνι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει την κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι «Καβγάδες στην Κιότζα» σε μετάφραση – σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου , από τις 19 Μαρτίου 2014, στην Κεντρική Σκηνή .

Γραμμένο το 1760, το έργο του Γκολντόνι, «Καβγάδες στην Κιότζα», σηματοδοτεί το πέρασμα του Βενετσιάνου στην καταγωγή κωμωδιογράφου από τη συμβατική λατινογενή κωμωδία της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, στην ηθογραφία και στο σύγχρονο ρεαλιστικό θέατρο.

Οι «Καβγάδες στην Κιότζα» είναι μια κωμωδία καταστάσεων της γνήσιας λαϊκής ζωής , στην Ιταλία και ειδικότερα της σε ένα μικρό ψαροχώρι, την Κιότζα, κοντά στη Βενετία.

Ο Γκολντόνι παρουσιάζει την καθημερινότητα των κατοίκων ενός μικρού ψαράδικου χωριού και μέσα απ' αυτήν σκιαγραφεί τις συνήθειες και τις συμπεριφορές τους, τη διαπλοκή στις σχέσεις και την ευδαιμονία της άγνοιας. Με καυστικότητα και χιούμορ, γρήγορες εναλλαγές σκηνών, ο συγγραφέας, σχολιάζει μια ολόκληρη εποχή.

Οι «Καβγάδες στην Κιότζα» έχουν χαρακτηριστεί ως μια αυτοβιογραφική κωμωδία. Μια νοσταλγική αναδρομή του Γκολντόνι, στα νεανικά του χρόνια και στην εποχή κατά την οποία ασκώντας δικαστικά καθήκοντα στην πόλη Κότζια, γνώρισε τις καθημερινές ασχολίες, τις συνήθειες και τη συμπεριφορά των εμπόρων, των βαρκάρηδων, των νοικοκυρών.

Για τον Βασίλη Παπαβασιλείου, ο Γκολντόνι είναι ένας συγγραφέας - φάρος για το ευρωπαϊκό θέατρο. «Οι «Καβγάδες στην Κιότζα» - σημειώνει ο καλός σκηνοθέτης – « συνθέτει ένα παλλόμενο πίνακα ζωής – ύμνο στον κόσμο της καθημερινής ζωής, στην καθημερινότητα των «λαϊκών ανθρώπων»

Ο Γκολντόνι αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς της δουλειάς του Βασίλη Παπαβασιλείου στο θέατρο για περισσότερο από 30 χρόνια. [Έχει ήδη σκηνοθετήσει στα χρόνια αυτά τέσσερα έργα του Γκολντόνι]

Τη συγκεκριμένη παράσταση ο σημαντικός σκηνοθέτης αφιερώνει στην μνήμη του Ιταλού σκηνοθέτη Τζώρτζιο Στρέλερ, ο οποίος πενήντα χρόνια πριν ανέβασε στο Πίκολο Τεάτρο τους «Καβγάδες στην Κιότζα»

Σημείωμα Σωτήρη Χαβιάρα - Καθηγητής θεατρολογίας – Δ/ντής του Τμήματος Θεάτρου του Πανεπ. της Λίλλης

Η επικαιρότητα του Γκολντόνι : ο πρώτος Ευρωπαίος συγγραφέας ενός θεάτρου συνόλου.

Ο Κάρλο Γκολντόνι, ο συγγραφέας που με το έργο του αποθανάτισε τη Βενετία κυρίαρχο λιμάνι της Μεσογείου για πολλούς αιώνες, επιβλήθηκε αυτονόητα ως η καταλληλότερη επιλογή για το Δημοτικά Θέατρο, ενός άλλου μεγάλου λιμανιού, του Πειραιά.

Τοποθεσία: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς

Ημερομηνία: Από 19 Μαρτίου 2014
Τετάρτη 19.00, Πέμπτη, Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.00 και 21.00, Κυριακή 19.00

Τιμές εισιτηρίων: 20 (διακεκριμένη), 17, 12 (φοιτητικό), 8 (άνεργοι, ΑΜΕΑ και μειωμένης θέασης)
Ομαδικά άνω των 20 ατόμων: 12
Κάθε Πέμπτη γενική είσοδος 12

Προπώληση: Στα ταμεία του ΔΘΠ - Ticket Services, Ταμείο Πανεπιστημίου 39
ONLINE εισιτήρια: www.ticketservices.gr
Τηλεφωνική αγορά: 210 7 2 3 4 5 6 7

Πηγή: culturenow

Διαβάστε επίσης:

Καβγάδες στην Κιότζα του Κάρλο Γκολντόνι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ρoή Ειδήσεων