ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αυτά είναι τα «επαναστατικά» ρολόγια των φιλελλήνων του 1821

Αυτά είναι τα «επαναστατικά» ρολόγια των φιλελλήνων του 1821

Οι δείκτες των εννέα ρολογιών στις προθήκες της αντικερί δείχνουν... ώρα επανάστασης- αλλά μιας άλλης εποχής. Τότε, που οι Έλληνες πολεμούσαν για "ελευθερία ή θάνατο" και κάποιοι άλλοι ανά την Ευρώπη σκαρφίζονταν κάθε λογής τρόπο για να συμβάλλουν στον αγώνα τους.

"Γέννημα- θρέμμα" αυτής της προσπάθειας ενίσχυσης του ελληνισμού κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 είναι τα αποκαλούμενα "φιλελληνικά ρολόγια". Πρόκειται για γαλλικά ρολόγια της περιόδου 1825-1870, όλα επιτραπέζια με εκκρεμές, τα οποία είναι διακοσμημένα με φιλελληνικά έργα και μετέφεραν στα γαλλικά αστικά σπίτια τα μηνύματα της ελληνικής Επανάστασης.

Τα συγκεκριμένα ρολόγια κατασκευάζονταν από φιλέλληνες Γάλλους καλλιτέχνες και τα περισσότερα είναι μπρούτζινα και επιχρυσωμένα. Η διάθεσή τους στη γαλλική αγορά γινόταν με σκοπό την ενίσχυση της ελληνικής Επανάστασης με όπλα και πολεμοφόδια.

Εννέα από αυτά τα ρολόγια που... μετρούσαν αντίστροφα ως την απελευθέρωση του Γένους απαρτίζουν τη συλλογή που διαχειρίζεται ο συλλέκτης Σταύρος Μυρωνίδης και βρίσκεται στο Myro Antiques House, πλάι σε μια άλλη συλλογή από καριοφίλια, πιστόλες, πόρπες, πάλες, μαχαίρια, γιαταγάνια και άλλα συναφή αντικείμενα.

Τα "φιλελληνικά ρολόγια" κοσμούσαν παραστάσεις από τον ελληνικό Αγώνα αλλά και μορφές της Επανάστασης,όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Μπότσαρης, ο Κανάρης κ.ά.

«Αυτό που εκτιμώ πως θα πρέπει να τονιστεί είναι, ότι την εποχή εκείνη, που δεν είναι εδραιωμένη ακριβώς η έννοια του Έθνους, πολίτες μιας ευρωπαϊκής χώρας βοηθούν ένα άλλο έθνος ευρωπαϊκό με βάση την εθνότητα και τον πολιτισμό και όχι τη θρησκεία. Έως τότε, η αλληλεγγύη και η βοήθεια είχε ως βάση -κατά κύριο λόγο- τη θρησκεία» λέει ο κ. Μυρωνίδης.

Διαβάστε επίσης: Πέντε νέοι βασιλικοί τάφοι βρέθηκαν στη Βεργίνα