ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα λεύκωμα για την Σπιναλόγκα

Ένα λεύκωμα για την Σπιναλόγκα

«Σπάνια σε ένα μνημείο η ιστορία "μιλάει" τόσο ζωντανά από τα βάθη των αιώνων, όσο στη Σπιναλόγκα, ένα μικρό νησιωτικό βράχο στη βόρεια είσοδο του κόλπου της Ελούντας. Πολύ εύστοχα τη χαρακτήρισαν ως ιστορικό παλίμψηστο.

Οχυρωμένο φρούριο του αρχαίου Ολούντος, τόπος αντίστασης κατά των Αράβων επιδρομέων, σπάνιο δείγμα νησιωτικού προμαχωνικού βενετικού οχυρού, ορμητήριο και καταφύγιο των Χαϊνηδων, τόπος εξορίας και φυλακής στις αρχές της Τουρκοκρατίας, οθωμανικός οικισμός από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι το 1904, λεπροκομείο, αξιοθέατο υποψήφιο για τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σήμερα» γράφει στον πρόλογο του λευκώματος "Σπιναλόγκα, Μέσα από τα μάτια μου", ο διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μανόλης Μακράκης.

Το φωτογραφικό λεύκωμα που ήταν μία ιδέα της Τζίνας Ξανθάκη, η οποία θέλησε να αποτυπώσει τη μοναδική ομορφιά του νησιωτικού βράχου και υλοποίησε ο φωτογράφος Γιάννης Τζώρτζης, παρουσιάστηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος αφού αναφέρθηκε στην επιλογή της Σπιναλόγκας ως ένας από τους 33 χώρους όπου το υπουργείο Πολιτισμού θα εφαρμόσει το Εθνικό πιλοτικό πρόγραμμα αναβάθμισης χώρων αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, είπε: «Το λεύκωμα έχει σκηνές από τα τοπία της Σπιναλόγκας οι οποίες χτίζουν την ιδιαίτερη προσωπικότητα του πολιτιστικού θησαυρού που συμπυκνώνεται σε αυτό το μέρος και στοιχειοθετούν τα βασικά επιχειρήματα για τα οποία δικαιούται η Σπιναλόγκα να αποτελέσει μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος μίλησε για τον σκοπό της έκδοσης του λευκώματος, που είναι η υποστήριξη της υποψηφιότητας της Σπιναλόγκας ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO αλλά και η ενίσχυση του πολιτιστικού Συλλόγου "Καλυδών" και τόνισε: «Πιστεύω ότι η συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου είναι εξαιρετικής σημασίας. Ειδικά σήμερα που διανύουμε μια περίοδο όπου οι διαθέσιμοι πόροι του κράτους μειώνονται υπάρχει πραγματικά ανάγκη κινητοποίησης ανθρώπων και ομάδων που διακρίνονται για την αγάπη στο τόπο τους».

Το λεύκωμα περιέχει στιγμιότυπα από διάφορες ώρες της ημέρας και της νύχτας, με το φως της αυγής ή του φεγγαριού, με βροχή ή καταιγίδα και διανθίζεται από μικρά κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη.

«Κατάγομαι από την Πλάκα της Κρήτης και βλέπω τη Σπιναλόγκα από τα παιδικά μου χρόνια. Ήθελα λοιπόν να αποτυπώσω σε ένα λεύκωμα ακριβώς αυτό που ένοιωθα και ζούσα. Εύχομαι να νοιώσουν το ίδιο συναίσθημα όσοι το αναγνώσουν. Επόμενος στόχος μου η δημιουργία ενός μουσείου στην Πλάκα για την Σπιναλόγκα» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου "Καλυδών" Τζίνα Ξανθάκη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής UNESCO Καίτη Τζιτζικώστα.

Διαβάστε επίσης:

Γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου βραβεύτηκε στην Ελβετία