ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Kαλαμαριά : «Θεατρικές Συναντήσεις» 2014 στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη»

Kαλαμαριά : «Θεατρικές Συναντήσεις» 2014 στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη»

Αρχίζουν στις 25 Απριλίου οι «Θεατρικές Συναντήσεις»-2014, το εαρινό θεατρικό φεστιβάλ του Δήμου Καλαμαριάς.

Η διοργάνωση αυτή ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία το 2008, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θανάση Παπαγεωργίου.

Ως το 2011, οι «Συναντήσεις» έδωσαν την ευκαιρία στο κοινό της Καλαμαριάς και ολόκληρης της Θεσσαλονίκης να δει στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» σημαντικές παραστάσεις ποιοτικού θεάτρου από την Αθήνα και άλλες πόλεις.

Φέτος, έπειτα από διετή αναστολή, οι «Θεατρικές Συναντήσεις» αρχίζουν τη δεύτερή τους περίοδο, με μια μικρότερης διάρκειας αλλά πυκνή σε καλλιτεχνικά γεγονότα διοργάνωση, σταθερά προσανατολισμένη στις νέες θεατρικές δυνάμεις και τις σύγχρονες αισθητικές αναζητήσεις, που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Απριλίου ως τις 11 Μαΐου, με υπεύθυνο καλλιτεχνικού προγράμματος τον Νικηφόρο Παπανδρέου.

Στο διάστημα αυτό θα παρουσιαστούν στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» πέντε θεατρικά σχήματα, για δύο βραδιές το καθένα, με παραστάσεις υψηλού επιπέδου που παίχτηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία στην Αθήνα και προκάλεσαν πολύ θετικά σχόλια της κριτικής.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των «Θεατρικών Συναντήσεων»-2014 έχει ως εξής:

• Παρασκευή 25 & Σάββατο 26 Απριλίου: «Οι Χαλασοχώρηδες» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου. Μια ξεκαρδιστική πολιτική σάτιρα που εκτυλίσσεται στο νησί του Παπαδιαμάντη τις παραμονές των εκλογών, αναδεικνύοντας (από τότε!) τις παθογένειες του νέου ελληνικού κράτους. Παίζουν: Ελισσαίος Βλάχος, Παύλος Εμμανουηλίδης, Ροζαμάλια Κυρίου, Αγγελική Μαρίνου, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Παναγιώτης Σούλης.

• Δευτέρα 28 & Τρίτη 29 Απριλίου: «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2», του Ουΐλλιαμ Σαίξπηρ, μια παράσταση του Κώστα Γάκη, παραγωγή του Θεάτρου 104, με την Αθηνά Μουστάκα και τον Κωνσταντίνο Μπιμπή. Δύο χαρισματικοί νέοι ηθοποιοί παίζουν όλους τους ρόλους της ελισαβετιανής τραγικωμωδίας, αυτής της πιο διάσημης ερωτικής ιστορίας όλων των εποχών, σ' ένα αδιάκοπο παιχνίδι μεταμορφώσεων.

• Σάββατο 3 & Κυριακή 4 Μαΐου: «I love U». Η Ελένη Ουζουνίδου ερμηνεύει Λούλα Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Κραουνάκη, ο οποίος τη συνοδεύει στο πιάνο. Συμμετέχει ο Χρήστος Γεροντίδης. Ένα ταξίδι στον παλλόμενο κόσμο της Αναγνωστάκη, με συναρπαστικά πρόσωπα γυναικών που ταλαντεύονται ανάμεσα στην παραίτηση και την ελπίδα.

• Τρίτη 6 & Τετάρτη 7 Μαΐου: Η Αφροδίτη με τη γούνα του David Ives, σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου. Μια ψυχολογική κωμωδία θεάτρου μέσα στο θέατρο, βασισμένη στο παλιό (19ος αι.) ομότιτλο μυθιστόρημα του Ζάχερ-Μαζόχ (από όπου προήλθε και ο όρος μαζοχισμός). Η Βίκυ Παπαδοπούλου και ο Γιώργος Παπαγεωργίου στη μάχη των φύλων και των ρόλων.

• Σάββατο 10 & Κυριακή 11 Μαΐου: «Περσινή αρραβωνιαστικιά» της Ζυράννας Ζατέλη, από τη θεατρική ομάδα Elephas Tiliensis, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγαρτζίδη και Δέσποινας Αναστάσογλου. Για πρώτη φορά μεταφέρεται στη σκηνή το πρώτο βιβλίο της Ζυράννας Ζατέλη, που αγαπήθηκε όσο λίγα λογοτεχνικά έργα και καθιέρωσε αμέσως τη συγγραφέα του.

Ένα ποιητικό παραμύθι που μιλά με τρόπο υπαινικτικό, αλλά και ωμό, για τη γυναικεία σεξουαλικότητα, τις μύχιες σκέψεις, τις κρυφές επιθυμίες, τον φόβο και την έλξη του θανάτου, τη σύνδεση της καθημερινής πραγματικότητας με το μεταφυσικό, τη φαντασία και τη μαγεία.

Παίζουν: Ξένια Θεμελή, Σύρμω Κεκέ, Τατιάνα Άννα Πίττα.

Έπειτα από τις «Θεατρικές Πρεμιέρες» τον περασμένο Φεβρουάριο, μια διοργάνωση αφιερωμένη στις θεατρικές ομάδες της Θεσσαλονίκης, το Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» γίνεται για ένα δεκαπενθήμερο, με τις «Θεατρικές Συναντήσεις», ο χώρος όπου «συναντιούνται» μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ελληνικές θεατρικές παραγωγές της χρονιάς.

Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς "Μελίνα Μερκούρη", Μεταμορφώσεως 7-9, Καλαμαριά.
Έναρξη παραστάσεων: 9 μ.μ.
Τιμές εισιτηρίων: κανονικό 12 €, μειωμένο (φοιτητών, ανέργων, κλπ.) 8 €.

Προπώληση:
• ταμείο Θεάτρου "Μελίνα Μερκούρη" (τηλ. 2310.458591): 11-2 & 6-9
• βιβλιοπωλείο "Ιανός" (Αριστοτέλους 7): 9 π.μ.- 9 μ.μ.

Τηλεφωνικές κρατήσεις: πρωί 11-2: τηλ. 2310.860708 & 2310.458591, απόγευμα 6-9: τηλ. 2310.458591

Enallaxnews.gr

Διαβάστε επίσης: Ιερισσός: Αναπαράσταση σφαγής στο «Μαύρο αλώνι»