ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χαλκιδική: Οι γαστρονομικοί πολιτισμοί στο Sani Gourmet

Χαλκιδική: Οι γαστρονομικοί πολιτισμοί στο Sani Gourmet

Τους δρόμους του μεταξιού ακολουθεί το Sani Gourmet από τις 9 έως τις 18 Μαΐου, μετά από 3 συνεχόμενες χρονιές αφιερωμένες στη χαρτογράφηση της Νέας Ελληνικής Κουζίνας.

Με τίτλο «Ο Δρόμος του Μεταξιού: Από το Πεκίνο στη Ρώμη» και επίκεντρο τις κουζίνες της Ανατολής και της Δύσης το ελληνικό φεστιβάλ γαστρονομίας που γίνεται κάθε χρόνο στη Χαλκιδική, στο Sani Resort, έχει στόχο να χαρτογραφήσει τις αλληλεπιδράσεις των διαφορετικών γαστρονομικών πολιτισμών, τα δάνεια και τις... ενσωματώσεις γεύσεων και τεχνικών.

Ο μακρύς δρόμος, που για πολλούς αιώνες διευκόλυνε τόσο τη μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, όσο και ιδεών και πολιτισμού, συνέβαλε καθοριστικά στη διασπορά «καινών δαιμονίων» σε έναν από τους βασικότερους τομείς της ανθρώπινης δημιουργικότητας, τη γαστρονομία.
Ποια ήταν η επίδραση της Ασίας στην Ευρώπη; Πώς το ρύζι, για παράδειγμα, εξελίχθηκε μέσα από τις συνταγές της ευρωπαϊκής κουζίνας; Πώς τα ζυμαρικά και η σόγια ρίζωσαν στην γαστρονομική κουλτούρα κάθε χώρας; Στη Δύση χρησιμοποιούμε τα μπαχαρικά με τον ίδιο τρόπο όπως οι Ανατολίτες; Ποιες είναι οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές μας;

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που θα κληθούν να απαντήσουν με τα εκλεκτά μενού τους οι προσκεκλημένοι σεφ στο Sani Gourmet 2014 που θα έρθουν από την Κίνα την Ινδία, το Ιράν, την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία κουβαλώντας στις αποσκευές τους τις γαστρονομικές κουλτούρες των χωρών τους για να μας αποδείξουν ότι με τα ίδια υλικά μπορούν να επιτευχθούν τελείως διαφορετικές γεύσεις.

Το πρόγραμμα και οι σεφ που θα συμμετέχουν είναι οι εξής:

• ANDREA FUSCO - 9, 10, 11 MAΪOY - WATER RESTAURANT
Γεννήθηκε στη Ρώμη και η κουζίνα του είναι αμιγώς ιταλική, βασισμένη στα προϊόντα της πατρίδας του, αλλά με τεχνικές εμπνευσμένες από τον θρυλικό Γάλλο σεφ Georges Auguste Escoffier, οι οποίες δίνουν στα πιάτα του την υψηλή νότα που οδήγησε την καριέρα του στην κορυφή. Έχοντας κερδίσει δεκάδες διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και αστέρι Michelin επί τέσσερα συνεχή έτη (2011-2014), εργάστηκε για λογαριασμό σταρ όπως ο Αλμπέρτο Σόρντι και εκπροσώπων της μόδας όπως η Frida Giannini και οι οίκοι Valentino και Bulgari.
• RICCARDO DI GIACINTO - 15, 16, 17, 18 MAΪOY - WATER RESTAURANT
Ο 37χρονος σήμερα σεφ ξεκίνησε την ενασχόληση με τη μαγειρική στα 14 χρόνια του, και εξελίχθηκε εμπειρικά σ' έναν από τους καλύτερους εκπροσώπους της ιταλικής κουζίνας. Εργάστηκε από την Ισπανία και την Αγγλία μέχρι την Κίνα, ενώ είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διακεκριμένους σεφ όπως ο Ferran Adria και ο Marco Pierre White. Το 2007 άνοιξε ένα μικρό εστιατόριο με το όνομα «All' Oro» στη Ρώμη, που σύντομα στεγάστηκε στο First Luxury Art Hotel, στο ιστορικό κέντρο της Αιώνιας Πόλης, κερδίζοντας το 2010 το πρώτο του αστέρι Michelin. Έχει τιμηθεί επίσης με τα βραβεία «Innovation» από το περιοδικό Gambero Rosso και «Kitchen Author» από το Touring Club.
• JEREME LEUNG - 15, 16, 17, 18 MAΪOY - SEA YOU UP RESTAURANT
Εκπρόσωπος της Νέας Κινεζικής Κουζίνας, ο Leung είναι ένας ταλαντούχος σεφ που, εκτός από τον εξαιρετικό συνδυασμό παραδοσιακών κινεζικών γεύσεων με σύγχρονες μεθόδους, διακρίνεται για την εμπνευσμένη παρουσίαση των πιάτων του, τραβώντας την προσοχή των απανταχού εραστών της δημιουργικής κουζίνας. Στο επίκεντρο της δουλειάς του βρίσκεται η αναζήτηση διαφορετικών πρώτων υλών, η έμπνευση από άλλες γαστρονομικές κουλτούρες και ο διαρκής πειραματισμός. Έχει χαρακτηριστεί «Σεφ της Χρονιάς» από τον οδηγό Τime Οut του Πεκίνου.
• UGUR ALPARSLAN - 9, 10, 11 MAΪOY - BYBLOS
Γεννήθηκε στο Bolu Mengen της Τουρκίας, πόλη με μεγάλη γαστρονομική παράδοση, κοιτίδα πολλών διακεκριμένων σεφ. Εκπαιδευμένος με τις αρχές της διεθνούς κουζίνας, εργάστηκε στο πλευρό σπουδαίων εκπροσώπων του χώρου όπως ο Alain Ducasse και ο Francois Fusero. Η γαστρονομική παράδοση της χώρας του, όμως, που πάντα τον γοήτευε, τον κέρδισε ολοκληρωτικά. Έχει εργαστεί στο Ciragan Palace Kempinski, πειραματιζόμενος σε διαφορετικές κουζίνες, ενώ από το Μάιο του 2013 είναι Executive Chef του Istanbul Surmeli Hotel της Κωνσταντινούπολης.
• ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ - 9, 10, 11 MAΪOY - NTOMATA
Με γνώμονα την καρδιά και το μυαλό, ο σεφ Χρύσανθος Καραμολέγκος δημιουργεί γεύσεις που κυριεύουν, αναμειγνύοντας παρελθόν και μέλλον, ιστορίες και πολιτισμούς πολλών χωρών, μνήμες και συναισθήματα. Υπερασπιστής του επαναπροσδιορισμού της ελληνικής παράδοσης στο φαγητό, ο Καραμολέγκος είναι ο εμπνευστής της «πράσινης κουζίνας», όπου τα αγνά υλικά είναι βασική προϋπόθεση για τη σύσταση ενός πιάτου. Στο εστιατόριο του Ντομάτα στο Sani Resort, κυριολεχτικά δημιουργεί υπέροχα μωσαϊκά γεύσεων, με συνταγές που άλλες φορές είναι επηρεασμένες από ανθρώπους, χώρες και τάσεις, άλλες από διαθέσεις και συναισθηματικές αναφορές, πάντα όμως από τη διάθεση να κάνει κατάθεση ψυχής και γνώσης. Το αποτέλεσμα ανταμείβει, και γι' αυτό σήμερα ο Χρύσανθος Καραμολέγκος θεωρείται ίσως ο κυριότερος εκπρόσωπος της δημιουργικής ελληνικής κουζίνας. Οι επανειλημμένες βραβεύσεις του αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
• ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ - 15, 16, 17 MAΪOY - NTOMATA
«Η κουζίνα είναι σαν τον στρατό, θέλει πειθαρχία» λέει ο Νίκος Καραθάνος, ο νεαρός chef που όταν μπήκε στη σχολή μαγειρικής δεν είχε την εμπιστοσύνη ούτε καν του πατέρα του. Πείσμων, ωστόσο, έμαθε γρήγορα τα μυστικά της κουζίνας, ασκούμενος παράλληλα στο εστιατόριο «Octoberfest» της Αγίας Παρασκευής για να πληρώνει τα δίδακτρά του. Ακολούθως έκανε πρακτική στο «Βαρούλκο» και μετά στη «Σπονδή», όπου ο διάσημος chef Jerome Serres τον τοποθέτησε στο ζαχαροπλαστείο, εμπειρία πολύ σημαντική γιατί, όπως λέει, «Ένας μάγειρας πρέπει να ξέρει να φτιάχνει και γλυκά». Η καταξίωση ήρθε γρήγορα, μόλις στα 28 του χρόνια, όταν το εστιατόριο «Hytra», όπου εργαζόταν, κέρδισε το πρώτο αστέρι Michelin, για να ακολουθήσει σύντομα και το δεύτερο.
• MANJU MALHI - 9, 10, 11 MAΪOY - SEA YOU UP RESTAURANT
'H Manju Malhi είναι σεφ και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής τα οποία πραγματεύονται την απλή ινδική κουζίνα. Αυτή την περίοδο παρουσιάζει μια τηλεοπτική εκπομπή που προβάλλεται σε όλη την Ασία, με περισσότερους από 800 εκατομμύρια τηλεθεατές. Εκτός από τον προφανή στόχο της, που είναι η γνωριμία του κοινού με την κουζίνα της χώρας της, εστιάζει επίσης στην ευαισθητοποίηση σε σχέση με την ποιότητα των πρώτων υλών και στη σωστή χρήση τους.
• MONISHA BHARADWAJ - 12 και 13 MAΪOY - BYBLOS
Σεφ και βραβευμένη συγγραφέας, εκπαιδεύτηκε στο Ινστιτούτο Διοίκησης Ξενοδοχείων, Τεχνολογίας Catering και Εφαρμοσμένης Διατροφής στη Βομβάη, υπήρξε σύμβουλος διατροφής στους Times της Ινδίας και παρασκευάστρια των μενού προσωπικοτήτων, όπως του αναπληρωτή πρωθυπουργού και κινηματογραφικών αστέρων της χώρας. Σήμερα, διευθύνει την επιτυχημένη ινδική σχολή μαγειρικής στο Λονδίνο «Μαγειρεύοντας με τη Monisha», (www.cookingwithmonisha.com), διδάσκει σε άλλες σχολές μαγειρικής και ταξιδεύει σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο διαδίδοντας το απλό και νόστιμο στυλ της ινδικής κουζίνας. Έχει γράψει 14 βιβλία, με πάνω από μισό εκατομμύριο αντίτυπα σε 8 γλώσσες. Το 2003 κέρδισε το βραβείο «Συγγραφέας Μαγειρικής της Χρονιάς».
• NAJMIEH BATMANGLIJ - 15, 16, 17, 18 MAΪOY - BYBLOS
Η Najmieh Batmanglij είναι βραβευμένη συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, σεφ και παιδαγωγός, που έχει χαρακτηριστεί ως «Η γκουρού της Περσικής κουζίνας» από την Washington Post. Tα τελευταία 35 χρόνια μαγειρεύει, ταξιδεύει και προσαρμόζει αυθεντικές Περσικές συνταγές στα γούστα και τις τεχνικές της Δύσης. Το βιβλίο της «Food of Life» χαρακτηρίστηκε από τη Vogue ως «Ο πιο πολυπόθητος τόμος του καλοκαιριού», ενώ το «Silk Road Cooking: A Vegeterian Journey», επιλέχθηκε από τους New York Times ως «Ένα από τα 10 καλύτερα βιβλία μαγειρικής για χορτοφάγους της χρονιάς». Έχει βραβευτεί επίσης με το «Gourmand Cookbook Award» για το βιβλίο της «From Persia to Napa: Wine at the Persian Table», ως το καλύτερο βιβλίο ιστορίας κρασιού στον κόσμο για το 2007. Σήμερα είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής και της Διεθνούς Οργάνωσης Γυναικών Σεφ «Les Dames d' Escoffier». Ζει στην Ουάσινγκτον, όπου διδάσκει Περσική κουζίνα καθώς και κουζίνες από το Δρόμο του Μεταξιού, ενώ παράλληλα είναι σύμβουλος σε πολλά εστιατόρια ανά τον κόσμο.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Διαβάστε επίσης: Game of Thrones Season 4: Τι θα δούμε στο επόμενο επεισόδιο