ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πάρκο Τρίτση: Ευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης για τις μέλισσες

Πάρκο Τρίτση: Ευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης για τις μέλισσες

Στις 10 Μαΐου, περισσότεροι από 1.000 ακτιβιστές και εθελοντές της Greenpeace και χιλιάδες πολίτες σε 110 ευρωπαϊκές χώρες, ανέλαβαν δράση για να ζητήσουν την προστασία των μελισσών και τη στροφή στη βιώσιμη γεωργία.

Στην Αθήνα, το πάρκο Τρίτση γέμισε μελισσοζουζουνίσματα στη συναυλία υπό τους ήχους του συγκροτήματος ΜΕΛΙΣSSES και του Μάρκου Κούμαρη των Locomondo, οι οποίοι μάλιστα έχουν γράψει ειδικό τραγούδι για την εκστρατεία της Greenpeace, με τίτλο To bee or not to bee. Οι επισκέπτες συμμετείχαν στην καλλιέργεια ενός μελισσόκηπου, ενός κήπου δηλαδή με μελισσοκομικά φυτά που προσφέρουν τροφή (νέκταρ και γύρη) στις μέλισσες. Έφτιαξαν επίσης ένα «ξενοδοχείο για μέλισσες», μία κατασκευή από ξύλο και τούβλα στην οποία μπορούν να φωλιάσουν άγριες μέλισσες και τοποθέτησαν νερό σε ειδικές κατασκευές για να πίνουν.

Σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις ακτιβιστές της Greenpeace συγκέντρωσαν υπογραφές, διαμαρτυρήθηκαν σε φυτώρια που πουλάνε φυτοφάρμακα που απειλούν τις μέλισσες, παρουσίασαν πώς θα μοιάζουν οι πάγκοι στις λαϊκές αν εξαφανιστούν οι μέλισσες και χόρεψαν τον χορό των μελισσών.

Αυτή η Ευρωπαϊκή Μέρα Δράσης για τις Μέλισσες αναδεικνύει τον ζωτικό τους ρόλο για τη διασφάλιση της τροφής μας. Οι μέλισσες δεν μας δίνουν μόνο το μέλι αλλά και το 1/3 της τροφής μας, μέσω της επικονίασης των καλλιεργειών.Για να τις προστατεύσουμε, είναι αναγκαία η στροφή στη βιώσιμη γεωργία, με σεβασμό στο περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία.

Διαβάστε επίσης:

Job Fair Athens: Φοιτητές «παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους»