ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ελεύθερη η είσοδος στα μουσεία την Κυριακή!

Ελεύθερη η είσοδος στα μουσεία την Κυριακή!

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών. Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ' όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και τον πολιτισμό. Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει πληθώρα εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα. Τη 18η Μαΐου, ημέρα του εορτασμού, η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε όλα τα μουσεία.

Διεθνής ημέρα μουσείων 2014:

Για τον εορτασμό του έτους 2014, το ICOM επέλεξε το θέμα "Οι συλλογές των μουσείων μας ενώνουν". Τα μουσεία είναι ζωντανοί οργανισμοί που συμβάλλουν στη δημιουργία δεσμών μεταξύ επισκεπτών, γενεών και πολιτισμών σε όλο τον κόσμο. Ενώ λειτουργούν στο παρόν, προστατεύουν και προβάλλουν τα τεκμήρια του παρελθόντος. Αποτελούν συνδετικούς κρίκους που παρέχουν τη δυνατότητα στις σύγχρονες και στις μελλοντικές γενεές να κατανοήσουν καλύτερα την καταγωγή και την ιστορία τους.

Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM αποφάσισε τιμώμενος φορέας για το 2014 να είναι το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, εκτιμώντας την προσφορά του στην προστασία, μελέτη και προβολή του βυζαντινού πολιτισμού. Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Ποικίλες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί επίσης για το διάστημα από 3 Μαΐου έως 18 Ιουνίου 2014 σε μουσεία, μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και πολιτιστικά ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα: εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ημερίδες, συνέδρια, διαλέξεις, οργανωμένες ξεναγήσεις, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις.

Την Κυριακή, 18 Μαΐου 2014, η είσοδος σε όλα τα Μουσεία θα είναι ελεύθερη.

Μερικές από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις:

Μουσείο της Ακρόπολης: Το Μουσείο της Ακρόπολης διοργανώνει δύο παρουσιάσεις. Η πρώτη με τίτλο «Ο λαγός της Ακρόπολης», περιλαμβάνει ιστορίες για τον λαγό, αλλά και για τα άλλα ζώα, των οποίων τα χάλκινα ομοιώματα βρίσκονται στις προθήκες του Μουσείου. Η δεύτερη με τίτλο «Ο Μοσχοφόρος: ένα αριστούργημα της Ακρόπολης ξαναστήνεται», αφορά ένα από τα σημαντικότερα γλυπτά της αρχαϊκής Ακρόπολης, τον Μοσχοφόρο, και τη διαδικασία αντικατάστασης των ποδιών του.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Σάββατο 17 Μαΐου, το πρόγραμμα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης διαμορφώνεται ως εξής: 11 π.μ.-11.30 π.μ. και 3 μ.μ.-3.30 μ.μ.:Ξενάγηση για παιδιά και γονείς στη νοηματική από το Ελληνικό Ινστιτούτο Νοηματικής Γλώσσας «Γέφυρες Επικοινωνίας». 11 π.μ.-11.45 π.μ. και 2 μ.μ.-2.45 μ.μ.: Βιωματικό εργαστήριο για παιδιά με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τα άτομα με προβλήματα ακοής από το από το Ελληνικό Ινστιτούτο Νοηματικής Γλώσσας «Γέφυρες Επικοινωνίας». 12 το μεσημέρι- 1.30 μ.μ.: Θεατρική παράσταση για παιδιά 6-12 ετών, «Τα δεκανίκια της πολιτείας ΜΟ» από τον Χώρο Δημιουργικών Δράσεων «Μικρές Ιστορίες».

Μουσείο Μπενάκη: Με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, την Παρασκευή 16 Μαΐου, στο Κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Στη συνέχεια, την Κυριακή, 18 Μαΐου, έξι μουσικοί θα ξεναγήσουν το κοινό στο σπίτι του ζωγράφου Νίκου Χατζηκυριάκου- Γκίκα. Θα δημιουργήσουν τη δική τους σύνδεση με το Μουσείο και τα έργα, πραγματοποιώντας «μουσική ξενάγηση» και παρουσιάζοντας στο κοινό έργα ή καλλιτέχνες που εκτίθενται στους χώρους της Πινακοθήκης.

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο: Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο τιμάται φέτος κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου των Μουσείων (ICOM), με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσή του. Το Βυζαντινό Μουσείο διοργανώνει για το χρονικό διάστημα από τις 10 έως τις 16 Μαΐου 2014 πολλές δράσεις: ξεναγήσεις στην μόνιμη και στις περιοδικές εκθέσεις από αρχαιολόγους και συντηρητές, εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάλεξη και μουσικές εκδηλώσεις. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των δράσεων στην επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου.

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»: Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» συμμετέχει και φέτος στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την Κυριακή 18 Μαΐου, με δωρεάν είσοδο στην έκθεση «Αχνάρια Μεγαλοπρέπειας. Μια νέα ματιά στην παράδοση της Ελληνικής γυναικείας φορεσιάς», που συγκεντρώνει πάνω από 40 αυθεντικά χαρακτηριστικά ελληνικά ενδύματα από τον 8ο έως τις αρχές του 20ού αιώνα.

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου: Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου διοργανώνει πληθώρα δράσεων. Στις 14 και 15 Μαΐου θα λάβουν χώρα οι παραστάσεις των θεατρικών μονολόγων που προέκυψαν μετά από διαγωνισμό συγγραφής και σχετίζονται με θέματα που πραγματεύεται το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου. Στις 16 Μαΐου θα διεξαχθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μικροί εργάτες εκπαιδεύονται...» για παιδιά από 9 έως 12 ετών. Στις 18 Μαΐου η είσοδος στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου θα είναι ελεύθερη, ενώ θα πραγματοποιηθούν δύο ξεναγήσεις, η μία στις 11:00 και η δεύτερη στις 13:00. Στις 12:00 το μεσημέρι ο χώρος δημιουργικών δράσεων «Μικρές Ιστορίες» θα παρουσιάσει το θεατρικό παιχνίδι με τίτλο «Η Αθήνα τότε και τώρα! Μια φωτογραφία πολλές ιστορίες!» για παιδιά ηλικίας από 3 ετών και σας περιμένει με πολύ παιχνίδι, χρώματα και μουσικές.

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας: Tο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Κέντρο ΓΑΙΑ γιορτάζουν το Σάββατο 17 Μαΐου τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με σειρά εκδηλώσεων. Το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Ακολουθούν μερικές από τις εκδηλώσεις: -Τα Εργαστήρια Βοτανικής, Χερσαίας Ζωολογίας και Υδροβιολογίας θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό για να μοιραστούν τα «μυστικά» τους. -Στο Εργαστήρι Ζωγραφικής και Κολάζ « Φανταστικά Ζώα», οι μικροί μας φίλοι με οδηγό τη φαντασία τους, θα εμπνευστούν από τα ζώα της έκθεσης και θα τα αποτυπώσουν μέσα από την προσωπική τους ματιά. -Η Έκθεση φωτογραφίας της Σιμόνης Ζαφειροπούλου με θέμα «Ο Γύρος του Κόσμου σε 55 ημέρες», ταξιδεύει τους επισκέπτες σε υπέροχα μέρη του πλανήτη: Κάιρο, Αντίς Αμπέμπα, Ντόχα, Άμπου Ντάμπι, Ντουμπάι, Μπουμπάι, Σιγκαπούρη, Μπανγκόκ, Πνομ Πενχ, Σαγκάη, Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη, Λονδίνο. - Μουσικά σύνολα από το Μουσικό Σχολείο Παλλήνης θα παίζουν μουσική στο Αίθριο του Κέντρου ΓΑΙΑ, προσθέτοντας έναν ιδιαίτερο τόνο στον εορτασμό της ημέρας. Το μουσικό πρόγραμμα θα αρχίσει στις 12 και θα διαρκέσει για μία ώρα. -Οι Μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του Κέντρου ΓΑΙΑ θα είναι ανοικτές όλη τη διάρκεια της μέρας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου.