ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το Καλοκαίρι 2014

Το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το Καλοκαίρι 2014

Το φετινό καλοκαίρι η Εθνική Λυρική Σκηνή, με γνώμονα την ανάπτυξη ενός νέου κοινού και τη διάδοση της λυρικής τέχνης και της τέχνης του χορού, διευρύνει την καλλιτεχνική της δραστηριότητα και παρουσιάζει εμβληματικές παραγωγές όπερας και μπαλέτου, πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις, παραγωγές εκπαιδευτικού χαρακτήρα, ένα μεγάλο συμπόσιο και πολλές παραστάσεις της Όπερας της βαλίτσας σε χώρους απρόσμενους.

Όπως κάθε χρόνο οι δύο μεγάλες θερινές παραγωγές όπερας της ΕΛΣ θα παρουσιαστούν στο Ηρώδειο -φέτος, για πρώτη φορά και οι δύο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών-, με τη συμμετοχή των συνόλων της ΕΛΣ και σπουδαίων καλλιτεχνών διεθνούς αναγνώρισης. Πρόκειται για τον αριστουργηματικό Ντον Τζοβάννι του Μότσαρτ σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά στις 11, 13, 14, 15 Ιουνίου και τον εμβληματικό Οθέλλο του Βέρντι σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου στις 27, 29, 30, 31 Ιουλίου.

Μετά από πολλά χρόνια, η ΕΛΣ ανακοινώνει μια μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή μπαλέτου και μάλιστα σε έναν από τους πιο μαγικούς χώρους της Αθήνας, το Καλλιμάρμαρο, έναν χώρο στον οποίο σπανίως παρουσιάζονται αμιγώς πολιτιστικά θεάματα. Στις 29 Ιουνίου το Μπαλέτο της ΕΛΣ θα παρουσιάσει για μια και μοναδική παράσταση το εμβληματικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη Ζορμπάς στη θρυλική χορογραφία του Λόρκα Μασσίν. Ένα εντυπωσιακό θέαμα με την Ορχήστρα , τη Χορωδία και το Μπαλέτο της ΕΛΣ για την άφθαρτη δύναμη της ελληνικής ψυχής με τον ήρωα του Καζαντζάκη που ταξίδεψε την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου. Μια παραγωγή υψηλής αισθητικής με χαμηλές τιμές εισιτηρίων, που φιλοδοξεί να προσελκύσει ελληνικό αλλά και διεθνές κοινό.

Παράλληλα με τις μεγάλες παραγωγές, η ΕΛΣ συνεχίζοντας την πολιτική της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας, θα παρουσιάσει μια μεγάλη ανοιχτή συναυλία με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στις 8 Ιουλίου στον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου (στους Στύλους Ολυμπίου Διός - είσοδος από Βασ. Όλγας) με τίτλο Όπερα α λα Γκρέκα. Στη συναυλία αυτή θα παρουσιαστούν άριες, ντουέτα και χορωδιακά από τις πιο γνωστές όπερες του ρεπερτορίου, στην ελληνική γλώσσα, κάνοντας έτσι μια αναφορά στην σπουδαία ιστορία της Λυρικής Σκηνής, όπου έως τα μέσα της δεκαετίας του '70 όλα τα έργα παρουσιάζονταν μεταφρασμένα στα ελληνικά, πολλές φορές μάλιστα και από σημαντικούς λογοτέχνες.

Στο ίδιο πλαίσιο της εξωστρέφειας, η ΕΛΣ συνεχίζει την παρουσίαση των παραστάσεων της Όπερας της βαλίτσας σε Δήμους της Αττικής με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του προγράμματος "Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος".

Οι θερινοί μήνες στο Θέατρο Ολύμπια είναι αφιερωμένοι παραδοσιακά στην νεανική δημιουργία και την εκπαίδευση. Στις 20 και 22 Ιουνίου οι σπουδαστές - μονωδοί του Όπερα Στούντιο θα παρουσιάσουν την όπερα του Μπαλντασσάρε Γκαλούππι Ένας άντρας για όλες. Στις 4 και 5 Ιουλίου η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της ΕΛΣ θα πραγματοποιήσει την ετήσια παρουσίασή της, ενώ στις 11 και 12 Ιουλίου στην Ανοιχτή Πρόβα των Νέων Χορογράφων του Μπαλέτου της ΕΛΣ, επτά χορευτές παρουσιάζουν τις νέες τους χορογραφίες.

Τέλος, από τη Σκιάθο, το νησί του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στις 6 Ιουλίου, θα ξεκινήσει το ταξίδι της νέας όπερας του Γιώργου Κουμεντάκη, Η Φόνισσα, με ένα Συμπόσιο στο οποίο θα μιλήσουν καθηγητές πανεπιστημίου, θεωρητικοί, καθώς και οι συντελεστές του έργου, το οποίο θα παρουσιαστεί από την ΕΛΣ τον ερχόμενο Νοέμβριο. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού μάλιστα θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν για πρώτη φορά αποσπάσματα από το νέο έργο.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ NEWSBOMB

ΜΑΘΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ

Σεισμός στη Λήμνο: Δείτε τι φοβούνται οι σεισμολόγοι