ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα λογοτεχνικά βραβεία του «αναγνώστη»

Τα λογοτεχνικά βραβεία του «αναγνώστη»

Τα λογοτεχνικά βραβεία του ηλεκτρονικού περιοδικού για το βιβλίο «Ο αναγνώστης» απονεμήθηκαν χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ανοίγοντας τη βραδιά, ο διευθυντής του περιοδικού Γιάννης Δ. Μπασκόζος υπενθύμισε το εκδοτικό ήθος της Μάνιας Καραϊτίδη, που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Κυριακή.

Στη συνέχεια, τιμήθηκε ο φιλόλογος, κριτικός και μεταφραστής Δ. Ν. Μαρωνίτης για το σύνολο του έργου του. Παραλαμβάνοντας το βραβείο του ο Δ. Ν. Μαρωνίτης μίλησε για τη σχέση γραφής και ανάγνωσης, διαβάζοντας το καβαφικό ποίημα «Εν τω μηνί Αθύρ». Στη σύντομη εισήγηση που προηγήθηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευριπίδης Γαραντούδης τόνισε τη διπλή ιδιότητα του βραβευθέντος: καθηγητής κλασικής φιλολογίας και «ερασιτέχνης» νεοελληνιστής, που έμαθε στους νεώτερους πώς να διαβάζουν τον Σολωμό, τον Σεφέρη και τον Σινόπουλο.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς εξαγγέλθηκε η ετήσια έκδοση του έντυπου «Αναγνώστη». Το ετήσιο τεύχος θα κυκλοφορήσει εντός των ημερών με μια επιλογή από τα κείμενα τα οποία έχουν αναρτηθεί ηλεκτρονικά μαζί με καινούργια άρθρα.

Την τελετή της απονομής των βραβείων παρουσίασε η ηθοποιός Μαρία Σκουλά.

Ακολουθούν τα βραβεία:
Βραβείο Μυθιστορήματος : Νίκος Α. Μάντης, Άγρια Ακρόπολη, Εκδόσεις Καστανιώτη.
Βραβείο Διηγήματος: Κώστας Μαυρουδής, Η αθανασία των σκύλων, Εκδόσεις Πόλις
Βραβείο Ποίησης: Δημήτρης Ελευθεράκης, Εγκώμια, Εκδόσεις Πατάκη.
Βραβείο Δοκιμίου: Μιχαήλ Πασχάλης, Ξαναδιαβάζοντας τον Κάλβο. Ο Ανδρέας Κάλβος, η Ιταλία και η αρχαιότητα, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου: Λευτέρης Καλοσπύρος, Η μοναδική οικογένεια, μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πόλις.
Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης ποιήτριας: Μαρία Βαχλιώτη, Άλλα λόγια, Εκδόσεις Μελάνι.
Βραβείο Εικονογραφημένου Βιβλίου για Παιδιά: Βούλα Μάστορη, Γιαγιά στο ψυγείο, εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή, Εκδόσεις Ψυχογιός.
Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Παιδιά: Βασίλης Παπαθεοδώρου, Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης! εικονογράφηση Λίλα Καλογερή, Εκδόσεις Καστανιώτη.
Βραβείο Λογοτεχνικού βιβλίου για Εφήβους: Γλυκερία Γκρέκου, Η μοναξιά των συνόρων, Εκδόσεις Ψυχογιός.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Ανοίγει τις πύλες του το 33ο Φεστιβάλ Βιβλίου

Αχ, αυτός ο Πούσκιν...

Τα πέμπτα του γενέθλια γιορτάζει το Μουσείο Ακρόπολης