ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Ομάδα χορού SaLtaTor στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η Ομάδα χορού SaLtaTor στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η Ομάδα χορού SaLtaTor παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στο πλαίσιο του 13ου Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, δύο Solo έργα που ερμηνεύει και χορογραφεί ο Γιάννης Καρούνης.

Μαζί με την Ειρήνη Αδάμου στην ερμηνεία των κειμένων προσεγγίζουν θέματα ύπαρξης του ανθρώπου και προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα των επιλογών της κοινωνίας που θέτουν σε κίνδυνο την αρμονία της ζωής και της εξέλιξης του πλανήτη.

Τίτλος έργου: Nature
Η σχέση του ανθρώπου με την Φύση

Χορογραφία ερμηνεία: Γιάννης Καρούνης / Ερμηνεία κειμένων: Ειρήνη Αδάμου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Νίκος Πεταυρίδης
Διάρκεια: 20'

Η γενική αντίληψη που κυριάρχησε σε πολλές κοινωνίες κατά το παρελθόν, ήταν ότι η φύση είναι μια αμετάβλητη πραγματικότητα που καθορίζει την ζωή του ανθρώπου. Μπροστά στην αξεπέραστη υπεροχή της, ο άνθρωπος δεν μπορούσε να επιδιώξει να την προσαρμόσει σε αξιόλογο βαθμό στις ανάγκες του, αλλά όφειλε ο ίδιος να προσαρμοστεί σε αυτήν. Ο άνθρωπος του εικοστού αιώνα γινόταν διαρκώς πιο επιθετικός απέναντι στη φύση θέλοντας να της αποσπάσει τα μυστικά της, να εκμεταλλευτεί τους πόρους της και να δαμάσει τις πιο επικίνδυνες εκδηλώσεις της. Ο άνθρωπος πληρώνει το τίμημα της αλαζονείας του να γίνει κυρίαρχος, όχι μόνο του πλανήτη, αλλά και του σύμπαντος. Η ευθύνη μου αγκαλιάζει όχι μόνο τους ανθρώπους του «τώρα», αλλά και εκείνους του «αύριο» εκείνους που δεν έχουν ακόμα γεννηθεί. Η ευθύνη μου είναι ο διαμεσολαβητής ανάμεσα στην ελευθερία που έχω ως άνθρωπος και την εγγενή, δηλαδή την έμφυτη αξία, μιας πραγματικότητας ζώσας, η οποία αξιώνει από εμένα να της επιτρέψω να συνεχίσει να υπάρχει.

Τίτλος έργου: Orbital
Χορογραφία ερμηνεία: Γιάννης Καρούνης / Eρμηνεία κειμένων: Ειρήνη Αδάμου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Ηλίας Βαφειάδης
Διάρκεια: 20'

Ένας άνθρωπος και μια μπάλα...Τους συνδέει η δημιουργία μιας τροχιάς που διαγράφεται μέσα από συνεχείς, αγωνιώδεις προσπάθειες του ατόμου να ισορροπήσει. Σε αυτή την τροχιά αντικείμενο και υποκείμενο αναπτύσσουν μια αλληλοεξαρτώμενη σχέση που εκφράζεται αλληγορικά σε μια άμεση σωματικότητα. Η μπάλα μπορεί να αποτελέσει διπλό σύμβολο και να εξασφαλίσει δυο ερμηνείες: Στην πρώτη ανάγνωση μετουσιώνει τον κλειστό χώρο ενός εσώτερου, προστατευμένου, προ-κοινωνικού ψυχισμού, μέσα στον οποίο κρύβεται η απλότητα και η ελευθερία της ύπαρξης. Ο άνθρωπος αγωνιά να εξισορροπήσει τα πηγαία όνειρα και τις επιθυμίες του με την ενήλικη, λογική πραγματικότητα που τον εγκλωβίζει. Σε μια δεύτερη ερμηνεία η μπάλα ενσαρκώνει ένα άλλο σώμα , μια άλλη οντότητα, στην οποία ο άνθρωπος προσπαθεί να εισχωρήσει, να την κατανοήσει, αλλά και να συμπορευθεί μαζί της. Επιχειρεί να καταστήσει δικό του αυτό το άλλο σώμα και εντέλει να ισορροπήσει επάνω του, προκειμένου να βρεθεί πιο κοντά στον «γνήσιο» εαυτό του και στη δική του αυτο-ολοκλήρωση. Η πραγμάτωση αυτής της τροχιάς είναι ωστόσο μια διαδικασία μοναχική, κοπιώδης και επίπονη. Το σώμα παλεύει, κρύβεται, διστάζει, αναστοχάζεται και ξαναπροσπαθεί. Άνθρωπος και μπάλα διαντιδρούν και διαμορφώνουν από κοινού ένα τοπίο συναισθαντικότητας. Τελικά, είτε με τη μπάλα να συμβολίζει έναν εσωτερικό περίκλειστο τόπο ατομικής ελευθερίας, είτε ως άλλο σώμα που χρησιμοποιείται ως όχημα για την αυτο-ολοκλήρωση, ο πλάνητας, καταφεύγει μέσω της μνήμης, στην αποδιωγμένη παιδικότητα που αποτελεί το κλειδί για να ισορροπήσει τη μπάλα με την αμφιθυμία του και με αυτόν τον τρόπο να περισώσει την οντική ενότητα του.

Ναταλία Κουτσούγερα

ΟΜΑΔΑ: SaLtaTor - Physical Dance Group
ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΣ: Γιάννης Καρούνης
ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: Nature – Orbital (2 solo)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΟΥ: 45 λεπτά και τα 2 έργα

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Χορός: Γιάννης Καρούνης – Μουσική: Νίκος Πεταυρίδης(Nature) - Ηλίας Βαφειάδης (Orbital) Κείμενα – ερμηνεία κειμένων: Ειρήνη Αδάμου

Παραγωγή: Saltator / Circus Dayz

Διαβάστε επίσης:

Οι πιο extreme φωτογραφίες της εβδομάδας!