ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λονδίνο:Εκδήλωση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Λονδίνο:Εκδήλωση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Μια πρωτότυπη εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο, με στόχο την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Η διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου συνοδευόμενη από έξι πανέμορφες Ελληνίδες ντυμένες στα λευκά, ως άλλες Καρυάτιδες, μπήκαν στο Βρετανικό μουσείο αναζητώντας την χαμένη "αδερφή τους", προκαλώντας το ενδιαφέρον τόσο των τουριστών αλλά και όσων επισκέπτονταν εκείνη την ώρα το μουσείο.

Ο κόσμος έκανε στην άκρη για να περάσουν. Τα φλας "έδιναν και έπαιρναν" και όλοι αναρωτιόνταν τι συμβαίνει. Ακόμη και οι υπεύθυνοι του μουσείου. Μαζί τους ο διεθνούς φήμης μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης και ο συνθέτης Παντελής Παυλίδης.

Η αποστολή, αφού συντονισμένα έκανε μια βόλτα στην αίθουσα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, άρχισε να αναζητεί μέσα στο μουσείο την χαμένη Καρυάτιδα. Οταν την βρήκαν η συγκίνηση τους ήταν απερίγραπτη.

"Στα πλαίσια του κινήματος που έχουμε οργανώσει με τον άντρα μου τον Θεόδωρο Ορφανίδη, από το 2010, "Beautiful Greece" (Ομορφη Ελλάδα), με σκοπό να προσελκύσουμε την προσοχή του κόσμου και να ανατρέψουμε αυτό το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την χώρα μας, μέσα σε όλα θέλαμε να έρθουμε στο Λονδίνο. Με στόχο να παρουσιάσουμε ένα μοναδικό καλλιτεχνικό δρώμενο- διαμαρτυρία ώστε να βάλουμε και εμείς όχι μόνο το λιθαράκι αλλά μια κοτρόνα ολόκληρη για να μπορέσουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην πατρίδα μας. Εμείς είμαστε καλλιτέχνες δεν ήμαστε πολιτικοί. Δεν έχουμε τόσο μεγάλη δύναμη αλλά αυτό που ζήσαμε στο βρετανικό μουσείο μας έδειξε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι και μάλιστα πολύ μεγάλο", είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου.

Αργότερα η αποστολή γέμισε με σημαίες γωνιά του Χάιντ Πάρκ ζητώντας από τους Βρετανούς "να επιστρέψουν την Καρυάτιδα στην γη που την γέννησε". Μπροστάρισσα για μια ακόμη φορά η παγκοσμίου φήμης Ελληνίδα σοπράνο.

Παράλληλα, ανήμερα της Πεντηκοστής έξω από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο παρουσιάστηκε, μια μικρή σε διάρκεια αλλά σημαντική σε ουσία, μουσικό-θεατρική παράσταση σε μουσική του συνθέτη Παντελή Παυλίδη και σκηνοθεσία της Ελντας Πανοπούλου.

Πηγή ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης

Τα πέμπτα του γενέθλια γιορτάζει το Μουσείο Ακρόπολης